Italien

På tryffeljakt i Toscana

I fyra generationer har familjen Savini bedrivit tryffeljakt i Toscana och passionen för skogens diamanter är tydlig. Som med alla bolag så började man väldigt småskaligt, och nu levererar Savini Tartufi högkvalitativa produkter till både Guide Michelin restauranger som till privatpersoner och är de största producenten i regionen.

Savini Tryffel

Savini Tartufi har bedrivit denna verksamhet i Toscana sedan 1920-talet och stoltsera med att 2007 hittade de världens största vita tryffel på deras ägor. Denna vägde närmare 1,5 kilo. Det var ingen mindre än Cristiano Savini som är själv verksam i familjeföretaget med sin hund Rocco som hittade denna. Det tog Cristiano Savini och hans far mer än en timme att få ut den som låg 75 cm under marken. De skänkte hela inkomsten till välgörenhet. En mycket fin gest tycker vi på First Class Magazine.

På tryffeljakt i Toscana

Att få uppleva jakten på skogens diamater är något helt extraordinärt och vi hade glädjen att få göra detta hos Savini Tartufi tillsammans med Luca Campinotti. Luca tar med sig två hundar av rasen Lagotto Romagnolo, vilka normalt används för denna jakt. Hundarna är extremt lekfulla och så kärvänliga att jag ställer mig frågan – hur ska detta gå? De är ju så uppspelta.

Efter en kort promenad in i skogen ändrar hundarnas beteende sig helt, och de börjar söka. Inom kort är den första tryffeln hittad, och Luca är snabbt där. Det är nämligen som så att hundarna älskar tryffel och äter mer än gärna upp dem.

Savini Tryffelhut
Luca är snabbt framme efter att hunden har markerat.

Varför hundarna är så glada i smaken förklaras med att tikens bröstvårtor smörjs in med tryffelolja är denna diar valparna, och på så sätt förknippar valparna sedan tryffel med mat. När de blir tillräckligt stora tränar man dem ute i naturen, och om de klarar ”provet” blir de professionella tryffelhundar och är redo att ge sig ut på tryffeljakt i Toscana.

Det ligger mycket kärlek och ett hårt arbete bakom att få fram skogens diamanter. Vi kastar inga tryfflar i onödan eftersom vi är noga med vårt förhållningssätt. – Luca berättar att vi alltid kontrollerar kvaliteten och bestämmer sedan hur de ska användas. Han ger oss även ett tips – om ni köper färsk tryffel så ska den vara fast, den får inte vara mjuk, då är den gammal. Som färsk bör den konsumeras inom 5 dagar.

En minnesvärd stund

Jag frågar Luca om han har ett speciellt minne att dela med sig av och han svarar;

”Vanligtvis när jag är i skogen är jag ensam med hunden, det är vi som är teamet om man säger så. När vi då hittar en tryffel så kan bara vi dela glädjen.
Men en morgon hade jag med mig en familj som gäster eftersom vi också erbjuder detta. Det var jag, familjen och hunden Giotto. Giotto började markera och jag hittade mitt livs största vita ”diamant” på 220 gram. Jag kunde inte tro på mina ögon när Giotto hittade den. Familjen och jag var överlyckliga. Den känslan, lyckan och spänningen var fantastisk.

Jag har fortfarande kontakt med familjen. Det var en extraordinär jaktdag för oss alla. Varje gång du går till skogen på jakt vet du aldrig om och vad du kan hitta.”

Savini Tryffel
Varje enskild individ kontrolleras noggrant för att fastställa kvaliteten.

Tre-rätters lunch med tryffel

Efter vår jakt på tryffel så serveras vi en helt gudomlig lunch med bland annat Tagliolino med tryffel. Så otroligt gott och lättlagat.

Recept för 3 personer:

Tillagning:

  1. Sätt en kastrull med vatten på spisen för att koka upp
  2. Förbered smöret i en stekpannan tillsammans med grädden med Parmigiano Reggiano och Tryffel
  3. Så fort vattnet i kastrullen har kokat, tillsätt salt efter smak och lägg i pastan
  4. När pasta nästa är klar sätt på stekpannan på låg värme
  5. Sila pastan efter 8 minuter, lämna lite kokvatten åt sidan
  6. Lägg pastan i den tidigare förberedda pannan och tillsätt lite kokvatten
  7. Servera och tillsätt den rivna färska tryffeln
Savini Tryffel

Savini Tartufi har flera butiker i Italien, bland annat i Florens, Torino, Rom och i Milano där de även har en bistro som heter Tartufotto. http://tartufotto.it/ De har även en webbutik som du hittar här: https://shop.savinitartufi.it/en/

För mer information: https://www.savinitartufi.it/en/

Vill du veta mer om tryfflar? Läs då detta: Tryffelskola

Foto: Press samt First Class Magazine
To Top
Translate »