MAT OCH DRYCK

PÅ TRYFFELJAKT I TOSCANA MED SAVINI TARTUFI

I fyra generationer har familjen Savini bedrivit tryffeljakt och passionen för skogens diamanter är tydlig. Som med alla bolag så började man väldigt småskaligt, och nu levererar Savini Tartufi högkvalitativa produkter till både Guide Michelin restauranger som till privatpersoner och är de största producenten av tryffel i regionen.

Savini Tartufi har bedrivit tryffeljakt sedan 1920-talet och stoltsera med att 2007 hittades världens största vita tryffel på deras ägor. En tryffel som vägde närmare 1,5 kilo. Det var ingen mindre än Cristiano Savini som är själv verksam i familjeföretaget med sin hund Rocco som hittade den vita tryffeln. Det tog Cristiano Savini och hans far mer än en timme att få ut tryffeln som låg 75 cm under marken. Den gigantiska tryffeln inbringade ett mångmiljonbelopp som helt skänktes till välgörenhet. En mycket fin gest tycker vi på First Class Magazine.

Behind the scenes

Att få uppleva en tryffeljakt är något helt extraordinärt och vi hade glädjen att få göra detta hos Savini Tartufi tillsammans med Luca Campinotti. Hundarna som vanligtvis används vis tryffeljakt är av rasen Lagotto Romagnolo och det är två av dessa som Luca har med sig. Hundarna är extremt lekfulla och så kärvänliga att jag ställer mig frågan – hur ska detta gå? De är ju så uppspelta.

Efter en kort promenad in i skogen så ändras deras beteende helt och de börjar söka. Inom kort är den första tryffeln hittad, och Luca är snabbt där. Det är nämligen som så att hundarna älskar tryffel och äter mer än gärna upp dem.

Luca är snabbt framme efter att hunden har markerat.

Varför hundarna är så glada i tryffel förklaras med att redan som nyfödda valpar lär de sig smaken av skogens diamant i och med att tikens bröstvårtor smörjs in med tryffelolja, och på så sätt förknippar valparna sedan tryffel med mat. När de är tillräckligt stora tränas de ute i naturen och om de klarar ”provet” blir de professionella tryffelhundar.

Det ligger mycket kärlek och ett hårt arbete bakom att få fram skogens diamanter. Inga tryfflar går till spill för vi förklarat för oss. – Vi kollar alltid kvaliteten och beslutar därefter hur de ska användas berättar Luca. Han ger oss även ett tips – om ni köper färsk tryffel så ska den vara fast, den får inte vara mjuk, då är den gammal. En färsk tryffel bör konsumeras inom 5 dagar.

Jag frågar Luca om han har ett speciellt minne att dela med sig av och han svarar;

”Vanligtvis när jag är i skogen är jag ensam med hunden, det är vi som är teamet om man säger så. När vi då hittar en tryffel så kan bara vi dela glädjen.
Men en morgon hade jag med mig en familj som gäster eftersom vi också erbjuder detta. Det var jag, familjen och hunden Giotto. Giotto började markera och jag hittade mitt livs största vita tryffel på 220 gram. Jag kunde inte tro på mina ögon när Giotto hittade tryffeln. Familjen och jag var överlyckliga. Den känslan, lyckan och spänningen var fantastisk. Jag har fortfarande kontakt med familjen. Det var en extraordinär jaktdag för oss alla. Varje gång du går till skogen på jakt efter tryffel vet du aldrig om och vad du kan hitta.”

Varje tryffel kontrolleras noggrant för att fastställa kvaliteten.

Tre-rätters lunch med tryffel

Efter vår jakt på tryffel så serveras vi en helt gudomlig lunch med bland annat Tagliolino med tryffel. Så otroligt gott och lättlagat.

Recept för 3 personer:

Tillagning:

  1. Sätt en kastrull med vatten på spisen för att koka upp
  2. Förbered smöret i en stekpannan tillsammans med grädden med Parmigiano Reggiano och Tryffel
  3. Så fort vattnet i kastrullen har kokat, tillsätt salt efter smak och lägg i pastan
  4. När pasta nästa är klar sätt på stekpannan på låg värme
  5. Sila pastan efter 8 minuter, lämna lite kokvatten åt sidan
  6. Lägg pastan i den tidigare förberedda pannan och tillsätt lite kokvatten
  7. Servera och tillsätt den rivna färska tryffeln

Savini Tartufi har flera butiker i Italien, bland annat i Florens, Torino, Rom och i Milano där de även har en bistro som heter Tartufotto. http://tartufotto.it/ De har även en webbutik som du hittar här: https://shop.savinitartufi.it/en/

För mer information: https://www.savinitartufi.it/en/

Vill du veta mer om tryfflar? Läs då här: Tryffelskola

Foto: Press samt First Class Magazine
UPP
Translate »