Grekland

Pärlor att besöka i Grekland

Under många decennier har Grekland legat högt upp på listan över våra mest älskade semesterländer. ”Ö-hopping” har blivit ett kärt sätt för många att uppleva Greklands öar. Öarna i Egeiska havet är perfekta för just det – att gå från ö till ö. Bra färjeförbindelser gör det lätt att ta sig vidare när man väl utforskat en ö och önskar ta sig till nästa ö.

Här presenterar vi några av de grekiska resmål som är många svenskars semestermål år efter år. I Grekland hittar du de små tavernor med god mat och vackert vin. Du finner även vackra stränder, vitkalkade hus, azurblått hav och pittoreska byar.

Kort sagt, det vi förknippar med Grekland  och som vi alla älskar.

Santori Grekland

Aten – historiskt liv och tavernor

Det är lätt att glömma Greklands fastland. Bland grekiska resmål här hittar du Aten, en av världens mest intressanta historiska städer. Atens mest kända attraktion är de intressanta ruinerna av Akropolis. Aten har mycket att erbjuda i form av mysiga gator och stadsdelar med små caféer och trevliga tavernor. Inte minst i stadsdelen Plaka.

Ta en tur till det intressanta arkeologiska museet och få en inblick i landets rika historia. Det har inte bara satt sin prägel på den grekiska kulturen, utan har präglat tankesättet i kulturer runt om i världen.

Aten kan kombineras med en resa ut till ett eller flera av Egeiska havets öar.

Akropolis
Ruinerna av Akropolis är Atens stolthet

Korfu – ett vackert resmål i Grekland

Korfu är den nordligaste av de grekiska öarna, belägen vid Albaniens kust. Branta klippor på västra sidan med gömda stränder och vackra byar kännetecknar Korfu.

Ön som ligger vid passagen till Adriatiska havet är historiskt mycket viktig. Det är därför det finns många historiska monument. I den grekiska mytologin har Korfu spelat en central roll i många berättande.

Besök gärna den gamla staden i Korfu för att njuta av den avkopplande atmosfären segelfartygen som seglar i solnedgången mellan Korfu och de andra Grekiska öarna. Ön Korfu anses också vara den grönaste av alla grekiska öar med runt 3-4 miljoner olivträd.

Lemontree i Korfu
Korfu är en mycket grön ö, känd för sina olivodlingar, men här finns också mängder av citronträd.

Kreta – älskad av svenskar

En av de mest bekanta grekiska öarna för oss svenskar kanske är Kreta. Ön är stor och du bör spendera en hel del tid här om du vill utforska allt den har att erbjuda. Långa stränder, gott om naturupplevelser och ett rikt nattliv är några av ledorden som beskriver Kreta väl.

Även om de flesta njuter av stranden, rekommenderar vi att du också tar dig bort från kusten och åker djupt i hjärtat av Kreta för att se den vackra naturen där. Du kan vandra genom djupa raviner i bergen och frodiga dalar omgivna av höga branta bergssluttningar. Kreta är inte bara badliv på vackra stränder utan också en möjlighet att uppleva både vacker och majestätisk natur, urgamla minnen och mysiga kvällar med god mat och vin på någon av öns otaliga tavernor.

Kreta
Kreta är inte bara stränder och nattliv, ön har också en underbar natur som ör upplevas.

Lesbos i Grekland- smala gränder och små kaféer

Ön Lesbos är en av de största i Egeiska havet och är ett favoritresmål för både solsugna, aktiva och inte minst barnfamiljer.

De många små städerna på ön är kända för sina familjeägda tavernor drivna av den gästvänliga lokalbefolkning och vacker arkitektur. De omgivande kullarna är täckta av pinjeträd och olivlundar.

Staden Molivos är en av de mest färgstarka platserna på ön. Kanske en av de mest speciella grekiska semesterdestinationerna om du älskar små pittoreska städer. Molivos är känt för sina smala gränder, branta gator med små kaféer – precis vid den mysiga hamnen.

 Lesbos Greece Taverna
Överallt på Lesos hittar du små, familjeägda tavernor som erbjuder traditionella maträtter.

Mykonos, Grekland – där natt förvandlas till morgon

Ön Mykonos är känd för sitt pulserande nattliv och sina bedårande fiskebyar. Här kan du festa till de tidiga morgontimmarna eller så kan du finna lugnet. Allt handlar om vad du vill göra din semester till.

Mykonos var känd som Europas partyö för homosexuella och en grekisk destination för jetsettare. Detta är mer nyanserat idag. Nu är Mykonos ett  populärt semestermål för alla. Mysigt, livligt och trendigt är en kort beskrivning av den grekiska öns nattlivsö. En ö med hjärta för alla.

Du hittar otaliga små konstgallerier, butiker och kaféer i huvudstaden på ön. Här finns matställen för alla plånböcker, barer och nattklubbar.

Mykonos Greece
Mykonos är en otroligt charmig ö som har mycket att erbjuda.

Naxos – Hjärtat av Kykladerna i Grekland

När du ankommer med färjan på ön Naxos möts du av äldre damer som skramlar med nycklar. De hoppas att du kommer att checka in på just deras lilla pensionat. Utsikten är oklanderlig. Öns lilla huvudstad är byggd på en liten kulle i äkta kykladisk stil. Här hittar du smala gränder med restauranger och barer – och precis bakom staden väntar den vackra St George-stranden.

Ta en tur runt ön och besök de små fiskebyarna. Här hänger dagens fångst av bläckfisk på tork. Vill du smaka så finns det alltid en restaurang i närheten.

När du går runt ön kommer du också att upptäcka avlånga stränder. Pyrgaki Beach är en av de vackraste. Det är en sandstrand, ofta utan mycket folk, och med vackra klippor i närheten.

Naxos old town
De smala gränderna på Naxos gör det extra charmerande att besöka ön.

Rhodos – en favorit bland grekiska resmål

Rhodos är en av de mest besökta av de grekiska öarna av oss svenskar. Den mysiga huvudbyn på ön har ett rikt utbud av restauranger, barer och caféer.

Runt ön hittar du otaliga stränder – både med småsten och sand, trendiga strandbarer och livliga strandpromenader.

Rhodos erbjuder goda möjligheter för shoppingentusiaster, oavsett om det är köpcentra som gäller, eller gallerier och små butiker som säljer konst och hantverk.

Rhodos
På Rhodos har du alltid nära till stranden.

Skiathos – badlivets våta dröm

Med sina 70 vackra stränder är ön Skiathos som ligger i Sporadernas skärgård är ett paradis för badälskare, stora som små. Ön är ett grekiskt resmål där naturen är frodig och grön. Skiathos är en sällsynt grön ö för att vara i Medelhavet. Det är också det som bidrar till att göra denna ön känt för sin vackra natur, långa stränder och kristallklara vatten. Här trivs de flesta som vill ha en bra semester.

Staden Skiathos är känd för sitt livliga nattliv. På södra delen av ön hittar du lugnare semesterställen där livet går långsammare. Här hittar du också fantastisk vandringsterräng med fina utsiktsplatser där du kan se ut över ön.

Ön är också känd för sina goda dykmöjligheter. Det klara vattnet ger god sikt och möjlighet att upptäcka många av de drygt trehundra fiskarter som lever vid Sporaderna.

Grekland - First Class Magazine
Det klara vattnet ger god sikt och möjlighet att upptäcka många av de drygt trehundra fiskarter som lever vid Sporaderna.

Samos – Egeiska oasen

Samos beskrivs av många som en frodig oas i Egeiska havet. Här hittar du stränder som slingrar sig mil efter mil längs den vackra ön. En avkopplande atmosfär, gott vin och mat är några av kännetecknen för Samos.

Det bergiga landskapet har skapat magiska stränder som ligger gömda ibland vikar och klippor runt hela kusten. Samos passar utmärkt för familjer och par som vill ha en avkopplande semester på en av de vackraste öarna som Grekland kan erbjuda. Samos passar även för den mer aktiva. Bergen och de lummiga dalarna är perfekta för cykling, bergsklättring och vandring.

Samos fisherman
Samos är känt för sina många fiskebåtar och små fiskebyar.

Santorini – kärlek i solnedgången

Öpärlan Santorini är både vacker, romantisk och dramatisk. Längs branta klippformationer har städer vuxit fram i det dramatiska vulkanlandskapet.

Staden Oia, med sina karakteristiska vit- och blåmålade hus, är byggd på kanten av den stora vulkankrater som gömmer sig djupt i det blå havet.

Öns solnedgång är världsberömd. Varje kväll samlas människor för att njuta av de sista solstrålarna som sätter eld på himlen. Det ger ett vackert färgspel när de vitkalkade vita husen färgas av solen.

Detta är en av anledningarna till att så många människor väljer att lägga sin smekmånad här. Det finns inte många andra platser i världen där så många kärlekspar har avbildats tillsammans vid solnedgången.

Grekland - First Class Magazine
Solnedgångarna på Santorini är extraordinära.

Zagori – för den sportiga

Zagori ligger på fastlandet och är Greklands främsta resmål för friluftsliv. Här hittar du gröna skogar som täcker de djupa dalarna och de branta åsarna.

För den som gillar att vandra är detta ett paradis.

Du som också är på jakt efter att få adrenalinet att rusa hittar här forsränning nerför flodbäckar, eller så kan du sätta dig på en cykel på öns omfattande nätverk av cykelvägar i vacker natur.

För den kulturellt intresserade erbjuder Zagori små, avskilda byar byggda i sten med god lokal mat och lokalt vin.

Zagori
Zagori erbjuder ett fantastiskt naturliv.

Zakynthos – världens vackraste strand

Zakynthos ligger i Joniska havet utanför Greklands västkust. Det varma och klara, ofta klarblåa Medelhavsvattnet gör detta till en fantastisk stranddestination.

På ön finns kanske världens mest ikoniska och inte minst vackra strand, nämligen Navagio Beach som även kallas Shipwreck Beach. Stranden är omgiven av dramatiska kalkstensklippor och är ett känt vykortsmotiv från ön.

Gång på gång har stranden blivit framröstad till en av världens vackraste av kända internationella resetidningar.

Zakynthos är också känt för sin goda skaldjur. Här serveras du färska skaldjur och fisk som under natten fiskats upp av de lokala fiskarna utanför ön.

Shipwreck Beach
Är detta världens vackraste strand? Avgör själv.

Här har vi samlat fler artiklar om Grekland.

Denna artikeln är ett samarbete med https://www.magasinetreisefot.no/.
Orginaltext: Emil Andre R. Engø Textbearbetning: First Class Magazine

To Top
Translate »