Nordens främsta vinkännare, Vincent Arrhenius besökte nyligen Österrikes ambassad för en provning med Franz Leth från vinhuset Weingut Leth. Vinhuset Weingut Leth grundades 1960 och är relativt ungt för att vara i Österrike.
– Många österrikiska vinhus har flera hundra års historia, berättar Franz Leth. Trots vår relativt unga ålder har vi lyckats etablera oss som ett av de viktigaste vinhusen i Österrike. Många i familjen Leth arbetar i företaget. Dessutom har vi ett 15-tal anställda, säger Franz Leth.
De senaste 25 åren har Leth framför allt sålt sina viner på exportmarknaden. Det är endast 20 procent av produktionen säljs i Österrike, resten sälj på export.
– Sverige är vår viktigaste exportmarknad, fortsätter Franz. Det är också skälet till att jag är såpass ofta i Sverige och mitt skäl den här gången är att presentera årgång 2022, som nu lanseras på marknaden. Enligt österrikisk vinlag får vin på förra årets skörd börja säljas först 15 mars.
Druvsorten Grüner Veltliner från Weingut Leth
Vissa länder har en identitetsdruva, en druvsort som utmärker dem. Argentina har sin malbec och Chile sin carmenère. I Österrike handlar det framför allt om en grön druvsort.
– Grüner Veltliner är Österrikes viktigaste druvsort, fastslår Franz. För oss – precis som för många andra vinproducenter i Österrike – är det vår viktigaste druvsort. Den står för över 60 procent av vår produktion.
När jag provar provningens första vin, ett välkomstglas med deras Grüner Veltliner Familien Reserve, är det aningen för svalt och nyupphällt. När temperaturen stiger i glaset öppnar vinet upp sig, och Grüner Veltliners doftregister kommer fram. Det är fantastiskt att känna den förändringen.
Grüner Veltliner ger generellt sett viner med fetma och tyngd och då är det extra viktigt att syran finns där. Dessutom finns ofta en beska i slutet (tänk grapefrukt).
Ekologisk odling
Weingut Leth är från och med årgång 2021 certifierad som ekologisk odling.
– Vi använder inte herbicider eller insekticider och vi använder ingen bevattning, förtydligar Franz.
När jag frågar Franz vad han dricker när han inte dricker husets egna viner, svarar han att han gärna provar andra viner när han är ledig, men inte alltför kraftfulla viner såsom Napa Cabernet.
– För mig är drickvänlighet viktigast. Om min fru och jag delar en flaska vin och inte dricker upp den så köper jag den aldrig mer, säger Franz och det verkar väl rimligt.
Viner
- 2022 Leth Grüner Veltliner Familien Reserve (art nr 76570, 129 kr) Trevlig. Lite sluten som välkyld och nyserverad men strax öppnade den upp sig och doften intensifierades.
- 2022 Leth Duett Riesling Veltliner (art nr 4587, 94 kr) 52 % riesling, 48% grüner veltliner Väldigt trevlig. Rieslingen slår igenom trots att den bara utgör 52 procent av druvsammansättningen.
- 2022 Leth Grüner Veltliner Klassik (art nr 4200, 95 kr) Lättare än Familien Reserve och med en beska på slutet. Mår väldigt bra av lite plockmat.
- 2022 Leth Grüner Veltliner Terrassen (art nr 2961, 59 kr halvflaska) Tål lite mer mat än de andra vinerna på grüner veltliner.
- 2022 Leth Riesling Selection (art nr 2581, 99 kr) Trevlig. Rätt typisk, mer åt det lättare hållet med inslag av blommor och gul frukt snarare än ren citrus.
- 2021 Leth Grüner Veltliner Familien Reserve (art nr 76570, 129 kr) Väldigt god. Noll beska i finishen. Denna årgång kan eventuellt finnas kvar i din butik.
Värt att veta:
- Vingård: Weingut Leth
- Region: Niederösterreich (nära Wien)
- Klimat: moderat mot det svalare
- Jordmån: lössjord (fin, porös kalkjord, med lite sand och lite lera)
Här kan du läsa mer om Weingut Leth
Skribenten Vincent Arrhenius är en prisbelönt vinskribent och författare. Han har under många år utbildat sommelierer och varit internationell vindomare. Utöver detta så anordnar Vincent vinprovningar och vinresor.
Här har vi samlat fler artiklar inom dryck.