RESTAURANGER

Vegetarisk restaurang i Stockholm – här är de 7 bästa

Vegetariskt finns på de flesta menyer idag, men att hitta en riktigt bra vegetarisk restaurang är desto svårare, till och med i Stockholm. Här hjälper vi dig hitta några av de bästa vegorestaurangerna i storstaden.

Vegetariskt har verkligen exploderat på menyerna i landet. Dels beror det nog på den stora andelen vegetarianer och veganer, men kanske ännu mer på den breda massan som vill äta mindre kött. Det är bättre för klimatet om vi kan dra ner på vår köttkonsumtion, och dessutom bättre för folkhälsan, enligt flera rapporter på senare tid.

vegetariska restaurangerna i Stockholm

Att vegetarisk mat skulle vara smaklös och inte mätta den hungrige är en myt som bleknar bort ju mer motbevisen haglar in. Idag är det inte heller svårt att hitta riktigt bra vegetarisk mat på restaurang – i stort sett alla seriösa restauranger erbjuder något eller några vegetariska alternativ, och även finare krogar där du bara kan beställa en meny brukar ha en vegetarisk meny också.

Vegetariska restauranger i Stockholm för middag

Men i processen med den här artikeln gick det inte att undgå faktumet att de flesta helvegetariska restaurangerna i Stockholm framförallt är caféer eller lunchhak – fine dining som enbart serverar vegetariskt eller veganskt ÄR svårt att hitta! Fram till 2023 hade vi Matthias Dahlgrens Rutabaga på Grand Hotel, men efter att den krogen lades ner har ingen annan krog riktigt klivit fram som ledande fine dining-restaurang med enbart grönt.

Vegorestaurang Stockholm

Mycket av det vegetariska eller veganska utbudet kretsar dessutom runt vissa typer av kök. Den vegetarian som vill ha en riktigt god falafel kommer inte att gå hungrig, liksom den som tycker att libanesiskt är trevligt. Även de asiatiska köken erbjuder mycket helgröna rätter.

Vi har nedan försökt samla de bästa vegetariska eller veganska restaurangerna i Stockholm för den som vill äta en lite finare (eller åtminstone godare) middag.

De 7 bästa vegetariska restaurangerna i Stockholm

Restaurang Växthuset

Restaurang Växthuset startades 2016 av Jon Birgne och ligger vägg i vägg med populära nattklubben Trädgården (eller Under Bron) vid Skanstull på Söder i Stockholm. På Restaurang Växthuset är menyn helt växtbaserad, även om det är hållbarhet och råvaror i säsong som är huvudfokuset. Samtliga ingredienser kommer från Sverige eller våra nordiska grannländer och berättar om ett ursprung, en terroir.

Restaurang Växthuset
Restaurang Växthuset
Restaurang Växthuset, vegetarisk restaurang

Här kan du bland annat avnjuta råraka med palsternacka, pepparrotsmajonnäs, maskroshonung, salicome, gräslöksblommor, korianderfrön och vattenkrasse. Kanske kan en svartvinbärsglass med miso och krasse locka till dessert?

Här kan du även beställa naturviner eller biodynamiska viner till maten.

Hermans Restaurang – veganskt med utsikt

På den veganska restaurangen Hermans bjuds du inte bara på en spännande och smakrik vegansk buffé i historiska lokaler – du får dessutom en av stans bästa utsikter!

Hermans Restaurang
Hermans Restaurang
Hermans Restaurang, vegetariansk restaurang

Hermans har blivit lite av en symbol för vego-Stockholm med historia sedan 1992, då Herman Ottosson slog upp portarna med en vision om att ta den vegetariska kosten till Stockholm och utmana det nordiska köket. Han expanderade snabbt och hade sju enheter i staden som han drev fram till 2006, då han lät paret Leo och Omer ta över Hermans.

Här finns alltid varma och kalla rätter, hembakat bröd, röror, pickles och ekologiskt kaffe och te.

La Piccola Nonna – vegetariska pizzor

Pizzerior finns det gott om i Stockholm, men bara en som är helt vegetarisk (vad vi vet). La Piccola Nonna drivs av två vänner som delade ett intresse för dels vegetarisk mat, dels för pizzabakning. De började med en lådcykel som de körde runt pizzorna i, för att sedan utveckla till en mopedbil. Idag har de en lokal på Blekingegatan dit du kan gå och få en nybakad vegetarisk eller vegansk pizza.

La Piccola Nonna

Du kan till exempel beställa en ”Jammin”, som toppas med tomat, Fior di Latte, pecorino, seitan, vitlök- och chilisylt, basilika och olivolja. Eller kanske en ”Patata” med créme fraiche, pecorino, Fior di Latte, rosmarin, potatis, tomatpesto och olivolja.

Falloumi – vegetarisk kebab

Som vi nämnde ovan finns det gott om vegetariska restauranger i Stockholm som serverar falafel, wraps eller bowls. Falloumi är en av de bättre inom denna genre och gör som de själva kallar det: Fin-falafel. De har bland annat blivit nominerade till Gulddraken 2018 och samma år fick de utmärkelsen ”Most innovative falafel”.

Falloumi
Falloumi

Förutom flera olika falafelrätter och bowls finns även vegetarisk kebab på tallrik eller i bröd, och de har en ny vegetarisk rätt varje vecka. På menyn finns exempelvis falafelrätten Saga, med falafel, mangohummus, harissatahini, auberginröra, fetaost, tomat, gurka och persilja. På bowls-sidan kan du exempelvis beställa ”Sten” med falafel, ris, halloumi, hummus, tahini, persilja rostade morötter, syrad rödkål, tomat, gurka och lök.

Ling Long – vegetarisk asiatisk mat

På Riddargatan hittar du den asiatiska restaurangen Ling Long där det förvisso finns rätter med kött, men där det vegetariska definitivt dominerar. Lunchen består alltid av veganska rätter.

Ling Long
Ling Long
Ling Long

Atmosfären är mysig och lokalerna känns fräscha och inbjudande. På sommarhalvåret kan du äta på deras grönskande innergård som får tankarna att fara till sydligare breddgrader, och njuta av spännande cocktails efter jobbet. På meny finns rätter som är tänkta att dela på, som svampdumplings, stekta nudlar, tempurablomkål eller marinerad, krispig tofu.

Lao Wai – vegetarisk och genuin kinesisk mat

Denna lilla vegetariska restaurang Lao Wai serverar genuin kinesisk mat med influenser från de sichuanesiska och taiwanesiska köken. Man använder varken ägg eller mjölkprodukter och alla ingredienser är så nära den äkta varan som möjligt – nötter rostas på plats och färska kryddor används i den mån det går och annars mals de torkade kryddväxterna i köket.

Här äter ni som man gör i Kina, alltså beställer in flera mindre rätter och delar på. Rätterna kommer in allt eftersom de blir klara. Du kan bland annat beställa in ”Ma La Hou Tou Gu” – kinesisk taggsvamp som marineras i chili-och sichuanpepparolja, koriander och rostad vitlök och serveras med jordnötter och salladslök. Ett annat av alla alternativ är ”Ma Yi Shang Shu”, en kryddstark rätt från Sichuan med glasnudlar, sojaköttfärs, chilisås, vattenkastanjer, sojabönor, lime och koriander.

Chou Chou – klassiska rätter med en vegansk eller vegetarisk touch

Chou Chou i MOOD-gallerian ligger fokuset på den europeiska husmanskosten, men med inslag från hela världen. 2021 gick vego-bloggaren Gustav Johansson in som delägare och 2022 lanserades en hel vegetarisk meny som bland annat innehöll Sveriges första 3D-konstruerade växtbaserade stek. Under våren 2024 ska de öppna ytterligare två vegetariska restauranger i Stockholm, en i Fältöversten och en i DN-skrapan, och blir därmed en kedja.

Chou Chou, vegetarisk restaurang
Chou Chou, vegetarisk restaurang
Chou Chou, vegetarisk restaurang

Njut av klassiska rätter med en vegansk eller vegetarisk touch, som en kantarelltoast med fejkon och lingon, en 3D-printad Steak Provencal och kanske avsluta med en läcker saffranspannacotta.

Här har vi samlat fler tips på restauranger.

Foto: Press
To Top
Translate »