Är oliverna från Kalamata världen bästa? Kanske, kanske inte – det återstår att se. Kalamata oliver, även kända som Kalamono oliver, är en olivsort som härstammar från distriktet Kalamata i Grekland. De har en skyddad ursprungsbeteckning, vilket innebär att endast oliver från regionen Messinia får säljas under namnet Kalamata oliver inom Europeiska unionen. Olivträdet, från vilket Kalamata oliver skördas, har odlats i tusentals år och tros ha sitt ursprung i den östra Medelhavsregionen. De är kända för sin rika, fruktiga smak och har blivit en populär ingrediens i många kulinariska rätter runt om i världen.


Kalamata olivernas smakprofil
Kalamata oliver har en distinkt smakprofil som skiljer dem från andra typer av oliver. De kännetecknas av sin djuplila färg, köttiga konsistens och något bittra smak. Oliverna är vanligtvis konserverade i saltlake, vilket hjälper till att minska deras bitterhet och tillför smak.
Oliverna från Kalamata har blivit en populär ingrediens i många kulinariska rätter runt om i världen. De används ofta i det grekiska köket och Medelhavsköket, inklusive sallader, pastarätter och dipp som hummus och tzatziki. Kalamata oliver används också i pizzapålägg och smörgåsar, vilket ger en smakskur till dessa rätter. De är en mångsidig ingrediens som kan användas i både salta och söta rätter, vilket gör dem till en mycket användbar produkt i många kök.


Hälsofördelar med Kalamata oliver
Kalamata oliver är en sorts oliv som är rik på antioxidanter och hälsosamma fetter, vilket gör dem till ett näringsrikt tillskott till kosten. Dessa oliver har kopplats till många hälsofördelar, inklusive skydd mot olika sjukdomar. Kalamata oliver anses vara en superfood på grund av deras rika näringsprofil och antioxidantinnehåll. De innehåller fleromättat fett, vilket är känt för att minska risken för åderförkalkning samtidigt som det ökar hälsosamt kolesterol.
Oliver är också kända för sina antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan bidra till att minska risken för kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar och cancer. Oleuropein och hydroxityrosol, två föreningar som finns i oliverna från Kalamata, har starka antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper som skyddar mot hjärtsjukdomar. Kalamata oliver är rika på oljesyra, en typ av enkelomättad fettsyra (MUFA) förknippad med förbättrad hjärthälsa och cancerbekämpande egenskaper. Med dessa egenskaper och den goda smaken finns det ingen anledning att inte äta dessa underbara Kalamata oliver.
Produktion och distribution av Kalamata oliver
Oliverna odlas vanligtvis med traditionella metoder, som innebär att träden planteras i stenig, kuperad terräng som är olämplig för andra grödor. Oliverna skördas sedan för hand på senhösten, när de är helt mogna och har fått en mörklila färg. Denna process säkerställer att oliverna är av högsta kvalitet och har en rik, fruktig smak.

Efter att oliverna har skördats bearbetas de i olika steg. Oliverna tvättas vanligtvis och packas sedan i en saltlösning av vatten, vinäger och havssalt. Vissa producenter tillsätter också olivolja till saltlaken, vilket hjälper till att förstärka olivernas smak. Oliverna förpackas sedan i behållare av olika storlekar, allt från små burkar till stora burkar. Vissa producenter erbjuder också ekologiska Kalamata oliver som är urkärnade och förpackade utan någon termisk bearbetning.
Kalamata oliver är mycket eftertraktade på den internationella marknaden. Oliverna distribueras till länder över hela världen. Kalamata olivernas popularitet kan tillskrivas deras unika smak och konsistens, såväl som deras mångsidighet i en mängd olika rätter. Sammantaget spelar produktion och distribution av Kalamata oliver en viktig roll i Greklands ekonomi och den globala olivindustrin.
Så är oliverna från Kalamata världens bästa? Det överlåter jag till dig att avgöra, det finns dock en producent som ligger mig varmt om hjärtat och det är The Olive Routes från Kalamata. Jag vågar påstå att The Olive Routes har de bästa oliverna jag någonsin ätit. De anordnar även diverse provningar och utflykter i Kalamata olives tecken. Du hittar dem här www.theoliveroutes.com
Visste du att:
- Grekland är det tredje största landet i Europa när det kommer till produktion av oliver, efter Spanien och Italien.
- Grekerna konsumerar i snitt 25 liter olivolja per invånare och år. Spanien ligger på 15 liter och Italien på 12 liter.
- Den finaste olivolja är extra virgin, och den bör vara kallpressad och av första skörden.
- Det finns över 900 olika sorters olivträd, och över 900 miljoner olivträd i värden. De flesta är naturligtvis runt Medelhavet i länder som Spanien, Italien, Turkiet, Grekland och Marocko.
Läs också mer om olivolja här och om Kalamata som stad här
Foto: First Class Magazine samt press
