Visste du att Saganaki faktiskt refererar till små rätter som är tillagade i en mindre portionspanna, en så kallad Sagani? Det kan vara allt från stekta räkor i tomatsås till en bit hårdost som steks. Många av oss associerar oftast Saganaki med hårdost av typerna kefalograviera, kasseri eller kefalotyri. I Sverige är det lätt att hitta osten som kallas för Saganaki i osthyllan, en blandning av får- och getmjölk som är perfekt för stekning.
Du kan steka Saganaki antingen som den är eller så panerar du den. Den passar också, som tidigare nämnts utmärkt ihop med räkor i tomatsås. Här är två recept på hur du enkelt tillagar den gudomligt goda Saganaki.
Recept på stekt Saganaki
Ingredienser
Saganaki, mängd efter önskemål
Citron
Gör så här:
Värm en stekpanna på spisen på relativt hög värme. Tillsätt inte smör eller olivolja vid stekningen. Lägg sedan ner osten och stek den i 2,5 minuter utan att röra den. Vänd den och stek den andra sidan lika länge. Servera genast med pressad citron. Tips: Använd en teflonpanna vid stekningen.
Saganaki med räkor i tomatsås
Denna god rätt med influenser från Grekland passa ypperligt både till vardags och fest.
Ingredienser
- 450g stora räckor
- 400g krossade tomater
- 2st vitlöksklyftor, finhackade
- 2dl grädde
- 3/4dl vitt vin
- 2msk tomatpure
- 2tsk soja
- 1st fiskbuljong tärning
- 1 1/2tsk sambal oelek
- 1st gul lök
- 300g saganakiost eller fetaost
- 150g färskost eller crème fraiche
- 1msk honung
- 1msk torkad oregano
- 2msk hackad persilja
- 1 nypa cayennepeppar
- 1tsk paprika pulver
- Salt och peppar
Gör så här:
- Ta fram räkorna i god tid så att de hinner tina.
- Hetta upp olja eller smör i en kastrull eller stor stekpanna. Tillsätt lök och vitlök och stek dem tills de mjuknat, cirka 3 minuter. Ha sedan i tomatpurén och fräs den ytterligare 2-3 minuter.
- Tillsätt vinet och låt det koka in till hälften.
- Tillsätt samtliga ingredienser och låt såsen sjuda/småkoka i cirka 10 minuter.
- Skala räkorna medan såsen sjuder.
- Ställ in ugnen på 220 grader.
- Smaka av med peppar, lite cayennepeppar och eventuellt salt. Var försiktig, då sojan bidrar med salthet. Ta bort från värmen. Häll i en ugnsfast form, lägg i räkorna och toppa med osten som du river eller smular.
- Gratinera i cirka 8–10 minuter eller tills osten har fått en fin färg.
Servera gärna pitabröd eller något annat bröd till båda rätterna.
Här har vi samlat fler recept.