MAT OCH RECEPT

Recept Saganaki – så enkelt så gott

Visste du att Saganaki faktiskt refererar till små rätter som är tillagade i en mindre portionspanna, en så kallad Sagani? Det kan vara allt från stekta räkor i tomatsås till en bit hårdost som steks. Många av oss associerar oftast Saganaki med hårdost av typerna kefalograviera, kasseri eller kefalotyri. I Sverige är det lätt att hitta osten som kallas för Saganaki i osthyllan, en blandning av får- och getmjölk som är perfekt för stekning.

Du kan steka Saganaki antingen som den är eller så panerar du den. Den passar också, som tidigare nämnts utmärkt ihop med räkor i tomatsås. Här är två recept på hur du enkelt tillagar den gudomligt goda Saganaki.

Recept på stekt Saganaki

Saganaki - First Class Magazine

Ingredienser

Saganaki, mängd efter önskemål
Citron

Gör så här:

Värm en stekpanna på spisen på relativt hög värme. Tillsätt inte smör eller olivolja vid stekningen. Lägg sedan ner osten och stek den i 2,5 minuter utan att röra den. Vänd den och stek den andra sidan lika länge. Servera genast med pressad citron. Tips: Använd en teflonpanna vid stekningen.

Saganaki med räkor i tomatsås

Denna god rätt med influenser från Grekland passa ypperligt både till vardags och fest.

Saganaki - First Class Magazine

Ingredienser

  • 450g stora räckor
  • 400g krossade tomater
  • 2st vitlöksklyftor, finhackade
  • 2dl grädde
  • 3/4dl vitt vin
  • 2msk tomatpure
  • 2tsk soja
  • 1st fiskbuljong tärning
  • 1 1/2tsk sambal oelek
  • 1st gul lök
  • 300g saganakiost eller fetaost
  • 150g färskost eller crème fraiche
  • 1msk honung
  • 1msk torkad oregano
  • 2msk hackad persilja
  • 1 nypa cayennepeppar
  • 1tsk paprika pulver
  • Salt och peppar

Gör så här:

  •  Ta fram räkorna i god tid så att de hinner tina.
  •  Hetta upp olja eller smör i en kastrull eller stor stekpanna. Tillsätt lök och vitlök och stek dem tills de mjuknat, cirka 3 minuter. Ha sedan i tomatpurén och fräs den ytterligare 2-3 minuter.
  • Tillsätt vinet och låt det koka in till hälften.
  • Tillsätt samtliga ingredienser och låt såsen sjuda/småkoka i cirka 10 minuter.
  • Skala räkorna medan såsen sjuder.
  •  Ställ in ugnen på 220 grader.
  • Smaka av med peppar, lite cayennepeppar och eventuellt salt. Var försiktig, då sojan bidrar med salthet. Ta bort från värmen. Häll i en ugnsfast form, lägg i räkorna och toppa med osten som du river eller smular.
  • Gratinera i cirka 8–10 minuter eller tills osten har fått en fin färg.

Servera gärna pitabröd eller något annat bröd till båda rätterna.

Här har vi samlat fler recept.

Foto: Press
To Top
Translate »