FOTOGRAFI

FOTOKONSTNÄREN AXEL CRIEGER IMPONERAR IGEN

Vi har berört honom tidigare, och vi kommer troligen att beröra honom och hans fotokonst många fler gånger. Fotokonstnären Axel Crieger imponerar nämligen på oss, och vi älskar hans konst.

Axel Criegers effektfulla och ikoniska fotokonst har fått stor uppmärksamhet världen över. Nu har han tagit ett steg längre med sitt konstverk genom ett samarbete med möbeldesignern Luisa Peixoto. Ett fantastiskt samarbete är konst och design förenas. Bland annat har de skapat ett ypperligt vackert skåp där Axels fotokonst pryder utsidan och designen av möbeln är gjord av Luisa.

En av möblerna som designats i samarbetet mellan Axel Crieger och Luisa Peixoto.
Insida av det vackra skåpet skapat av Axel och Lusia.
Ytterligare exempel på samarbetet mellan Axel och Luisa.

Axel Criegers fotokonst hittar du i privata hem men också på många fina hotell runt om i världen.

Vi ställer några frågor till Axel Crieger via mail i dessa Coronatider.

Axel Crieger

Axel, du sitter fast utifrån lockdown och kan inte komma hem till familjen. Hur mår du och hur har du det?

Det stämmer, jag är fast på en ö i Medelhavet. Jag åkte hit för att träffa min agent och så kom lockdown. Flygplatsen är stängd, inga båtar kommer in, eller får lämna ön där jag befinner mig. Hotellen är just nu stängda. Precis innan lockdown gick jag in på ”mitt” hotell där jag är stamgäst och fick ett rum. Nu är jag enda gästen här. Det är bara jag, en buthler, en städerska och en kock. Det finns säkert sämre ställen att vistas på under denna krisen, så jag klagar inte.

Hur förändrar denna period ditt liv just nu?

Att sitta fast någonstans är vanligtvis en chans att få ett nytt perspektiv på saker du strävar efter och kan ge dig en ny insikt på saker du vill åstadkomma. Det kan vara befriande hälsosamt.

Att sitta fast är energigivande – lockdown är avaktiverande främst för att det har en auktoritär klang.

Har dina dagliga rutiner förändrats just nu?

Mitt dagliga liv förändras knappast på grund av att jag gör det jag alltid gör.

Jag arbetar med mina projekt och lyssnar på mycket musik. Musiken håller inte bara dig frisk, den gör dig också frisk. Jag vill dela med mig av det boktips och detta är

Kärlek i tider med kolera av författaren Gabriel Garcia Márquez – läs den!

Det jag saknar är de dagliga aktiviteterna på stranden, att sitta i bilen och köra runt med hög musik och sjunga med. Och naturligtvis middagarna på de pittoreska lokala fiskrestaurangerna som jag vanligtvis besöker.

Är ditt arbete annorlunda i dessa tider?

I dessa tider med Coronaviruset så är vissa delar praktiskt taget omöjliga inom den slutliga konstproduktionen. Då tänker jag främst på tryck, inramning, frakt, tull och allt som berör leveranser.

Jag har precis inlett ett samarbete med den portugisiska designern Luisa Peixoto vilket är inspirerande och produktivt eftersom Portugal aldrig slutade arbeta.

När ett fönster stängs måste du öppna ett annat.

Vad är ditt nästa projekt?

Jag arbetade innan Coronavirutset utbrott på en bok tillsammans med ett företag i Storbritannien. Utöver detta var det inplanerat några konstutställningar under sommaren och hösten, men nu ligger detta lite på hold.

Vad är det första du vill göra när pandemin är över?

Jag vill köpa en ny hund. Jag har tidigare haft en Golden Retriever och det kommer att bli samma ras igen. Sedan vill jag spendera tid med familjen på Harbor Island, Bahamas som är en favoritdestination.

Axel Crieger med hunden May.

Tänk om det tar månader?

Jag är inställd på att detta ska fortgå till Juli. Om pandemin inte borta då så kommer jag att gå ut på en romersk balkong och sjung ”Miserere”. Detta kommer att skrämma bort viruset.

Tack Axel Crieger för att du svarade på våra frågor. Huruvida det kommer att vara valet av sången eller hans sångröst som i så fall ska skrämma bort Coronaviruset låter vi vara osagt. En sak som vi dock vet, det är att hans konst inte skrämmer – den förtrollar, den ger en stund till eftertanke och den imponerar.

Luisa Peixoto

Vi ber även Luisa Peixoto svara på vad hon vill göra efter att sitta i karantän och här kommer hennes svar:

Det första jag vill göra är att umgås med min mor. Jag vill ta en promenad med henne längs Foz som en är vacker plats här i Porto, Portugal.

Sedan vill jag äta en middag med mina vänner på Parrilla Natural som är en fantastisk trädgård. Här serveras den bästa portugisiska maten, en lisa för själen.

Jag drömmer mig också bort, långt bort. Jag drömmer om en strand, klart vatten och en behaglig värme – jag drömmer om Maldiverna.

En enkel sak som kan låta banal i dessa tider är att jag längtar efter en frukost med en god kaffe. Detta hittar jag alltid i centrumet av Época. En annan sak som jag verkligen ser fram emot är att äta en gudomligt god pannkaka med glass här i Porto. Vi har många speciella kaféer och platser för detta.

Naturligtvis tänker jag också på Art Exhibition i London och att få gå på teater. Vi har många fina här i Porto. Vi vet inte vad som händer, ingen vet men låt oss se vad framtiden har planerat för oss.

Vi förutsätter att samarbetet kommer att bli fantastiskt då både Axel och Lusia är framgångsrika inom sina olika nischer.

Axels konst återfinns i olika miljöer såsom exklusiva hotel och privata hem. Nedan återfinns några exempel.

Här bakom disken till Conciergeservicen på Rocco Forte Hotel Charles i München återfinns Axel Criegers konst.
Konsten av Axel Crieger i ett privat hem.
Ett fint exempel hur Axel och Lusias gemensamma konst pryder ett hem. Art Buro, Moscow – Interior design

Nedan ser du fler av Axels konstverk.

För mer information: http://www.axelcrieger.com/

UPP
Translate »