MAT OCH RECEPT

En gudomlig thailändsk sallad

Ian-Pontawat Chalermkittichai har tilldelats många utmärkelser för sin kokkonst där har tar det thailändska köket till helt nya nivåer. Han driver ett flertal restauranger i Bangkok och finns även i New York och Barcelona. Som många prisbelönta kockar har Ian även producerat ett flertal kokböcker. Det märks tydligt att han brinner för att sätta det fantastiska thailändska köket på världskartan.

Vi fick nöjet att laga mat med Ian och bjuder här på hans recept på en gudomligt god thailändsk sallad med en lime och chilidressing.

Thailändsk sallad

Thailändsk sallad – detta behöver du

  • 250 g gurka
  • 120 g körsbärstomater
  • 200 g oxfilé
  • 20 g selleriblad
  • 20 g scharlottenlök
  • 20 g koriander
  •  chili efter smak

Dessingen till Thailändsk sallad – detta behöver du

  • 25 g röd chili (välj styrka efter din egen smak)
  • 25 g färsk vitlök
  • 25 g av stjälkarna från koriandern
  • 25 g inlagd vitlök
  • 50 g av spat från den inlagda vitlöken
  • 20 g palmsocker
  • 90 ml fisksås
  • 110 ml limejuice

Tillagning: mixa samtliga ingredienser för dressingen, fintärna grukan och scharlottenlöken. Dela tomaterna och stek oxfilén i skivor om cirka 1 centimeter. Finstrimla sedan oxfilén och blanda ihop alla ingredienser med dressingen. Toppa med koriander och selleribladen. Färdigt och gudomligt gott, njut av denna sallad!

Här hittar du mer om Ian-Pontawat Chalermkittichai samt hans restauranger.

Du kanske också är intresserad av denna artikel om thailändska skaldjur?

Foto: First Class Magazine
To Top
Translate »