Bilar och båtar

Chris-Craft – fantastisk sommarlyx till sjöss

Elvis Presley hade en. Dean Martin, Katharine Hepburn och Frank Sinatra likaså. En smäcker lyxig Chris-Craft har alltid associerats med det klassiska, genuina och eleganta.

Än idag är båtarna eftertraktade klenoder för den som är stadd vid kassa och har en förkärlek för vackra tidlösa daycruisers.

Chris Craft - back seat and flag (DSC_5665)

Christopher Columbus Smith, ja han hette faktiskt så även om han kallades för Chris Smith till vardags, byggde sin första Chris-Craft år 1874 vid bara 13 års ålder. År 1881 blev det båtbygge på heltid för Chris och hans broder Hank vid floden St. Clair i Michigan. And the rest is history, som det brukar heta.

Vått och Chris-Craft i Nacka, Stockholm

First Class Magazine åkte ut till Nacka Strand strax utanför Stockholm, till företaget Vått som har Sverigeagenturen på Chris-Craft, för att ta en provtur i de legendariska båtarna. Numera byggs dessa i glasfiber i stället för mahogny av praktiska skäl, men de smäckra, klassiska linjerna, vackert fördäck i teak och den påkostade inredningen består, och den nya serien båtar flörtar öppet med modellerna från 50- och 60-talet. Båtarna byggs i storlekar från 20 fot upp till 36 och kostar från en halv miljon upp till fem eller sex.

Den största modellen, en Corsair 36, levereras till Nacka Strand nu i sommar och ligger och guppar vid bryggan när denna tidning når sina läsare. Vid vårt besök var vi ändå mycket nöjda med att få ta provturer med både Corsair 25 och Corsair 28, två härligt klassiska och kraftfulla daycruisers.

Vaxholmsbåtarnas utedäck fylls snabbt av beundrande åskådare när vi sveper förbi i de vackra båtarna i det solglittriga vattnet. Gången är underbart mjuk och det är en mäktig känsla att lägga fram reglagen och känna hur båten skjuter iväg upp ur sjön, upp till hastigheter runt 40 knop.

Det här är den optimala båten för vackert väder, ett gäng glada vänner och ett besök på någon bra sjökrog ute i skärgården. I takt med att vi stressade yrkesmänniskor får allt mer ont om tid märks en tydlig trend att byta ut veckolånga båtsemestrar, som i värsta fall drabbas av långvarigt dåligt väder, mot dags- eller helgutflykter när vädret är riktigt fint. Då krävs en snabb båt och i en anrik, lyxig Chris-Craft blir själva båtåkandet den ultimata höjdpunkten.

Här har vi samlat samtliga våra artiklar om bilar och båtar.

För mer information:
www.vatt.se
www.chriscraft.com

Foto: Björn Waenerlund
To Top
Translate »