AFRIKA

FIRST CLASS SAFARI

Safari betyder lång resa på Swahili. Det är passande för oss nordbor som reser mycket långt för denna unika upplevelse.

FC Safari - Ngala game drive w cheetah kopia

First Class Magazine har testat några av världens bästa safarilodger. Följ med oss på en oförglömlig resa!

Man har inte levt fullt ut om man inte åtminstone en gång i livet gjort en safari och kommit nära de vilda djuren i sina naturliga omgivningar.

VI HAR JUST KRUPIT NER i vår stora lyxiga king size säng, sagt god natt och släckt våra sänglampor när vi hör det. Ljudet. Det där obeskrivliga, hårresande, helt hypnotiserande ljudet av ett lejon som morrar lågt ute i natten. Inget rytande utan bara det där låga, mäktiga, nästan stönande morrandet som är så karaktäristiskt för lejon. Fast egentligen är det inget morrande utan ett sätt för lejonen att kalla på varandra, uttrycka känslor och ge sig till känna. Kanske är det en hona som kallar på sin unge eller en hanne som vill lokalisera sin flock. Mellan oss och sagda lejon finns – en tältduk och ett myggnät! Tack och lov är lejonet en bit bort, men att somna till dessa låga morranden ackompanjerade av övriga djurläten i bushen är en upplevelse vi aldrig kommer att glömma.

NGALA TENTED CAMP

nglala1

Visst ser det ut som ett vykort?

Vi är gäster på den lyxiga och familjära lilla lodgen Ngala Tented Camp i utkanten av den stora nationalparken Krugerparken i norra Sydafrika. Ngala betyder ”lejonens plats” på lokala språket shangaan så det förklarar ju vår nattliga upplevelse. Här finns endast nio tält med plats för två gäster vardera och väggar och tak består till största delen av tältduk och höns- eller myggnät.

Duschar gör man insynsfritt under bar himmel mellan uppmurade väggar som angränsar till det elegant inredda tältet. Här finns alla moderna bekvämligheter från ljuvligt sköna sängar till badkar, minibar och luftkonditionering. Måltiderna intas i den vackert inredda huvudbyggnaden, eller uppdukade vid den svalkande poolen eller kanske ute i bushen tillagade över öppen eld. Personalen älskar att överraska sina gäster och tillvaron på lodgen är späckad med nya spännande upplevelser varje dag. Vid ankomst tilldelas man sin egen butler, och personalen är fantastisk på att komma ihåg gästernas namn och preferenser. Stämningen blir snabbt intim och personlig och vi känner oss som familjemedlemmar redan innan den första dagen är slut.

Ngala2

Välkomnande och spännande interiörer möter oss.

Ngala förfogar över ett landområde som i safarisammanhang är unikt stort, hela 15 000 hektar av orörd vildmark. Det gör att man sällan stöter på andra jeepar när man åker på game drives, vilket ger en mycket autentisk vildmarkskänsla. Vi har varit på åtskilliga safariäventyr tidigare, men Ngalas landområde är ovanligt rikt på vilda djur, och det är inga problem för våra erfarna och kunniga guider att lokalisera och komma nära alla djur vi vill se, däribland samtliga The Big Five – lejon, noshörning, elefant, buffel och leopard.

SABI SABI

FC Safari - Sabi Sabi Earth Lodge Day Bar kopia

Vår resa går vidare till Sabi Sabi en timmes bilresa söderut. Sabi Sabi har en privat landningsbana inne i reservatet, som gör att man kan flyga direkt hit från Johannesburg. Här finns fyra lodger inom ett område på 7 000 hektar. Lodgerna skiljer sig mycket från varandra och vänder sig till olika målgrupper. Selati Camp är en liten personlig lodge med gammaldags romantisk sekelskiftescharm, och miljöer som för tankarna till storfilmen Mitt Afrika med Meryl Streep och Robert Redford. Bush Lodge är stor och familjevänlig med heltidsanställd lärare och lekledare. Intima eleganta lodgen Little Bush ligger vackert belägen vid en flodbank och är ett diskret paradis för par på smekmånad eller som firar jämna bemärkelsedagar.

FC Safari - Sabi Sabi Earth Lodge Suite kopia

Vi checkar in på den fjärde lodgen, den hypermoderna lyxiga skapelsen Earth Lodge, som inte liknar något vi tidigare sett. Lodgen är till stor del nedgrävd i den sluttande marken och byggd i cement, betong, lera och strå i färger som helt smälter in med naturen. Gästrummen, var och en i egen bungalow, är stora och vackert inredda med alla bekvämligheter man kan önska sig inklusive egen wi-fi och liten pool att doppa sig i på den insynsskyddade terrassen. På rummet finns också en kikare av hög kvalitet som gästerna kan låna med sig på game drives – en omtänksam detalj.

Earth Lodge lägger stor vikt vid måltiderna och middagarna är en tjusig fine dining-upplevelse. Vill man få en annorlunda upplevelse till lunch, kan man inta den vid bord och stolar som står i svalkande ankeldjupt vatten i en liten bassäng vid baren.

VÄRLDENS FINASTE LODGE

FC Safari - Thanda bush villa bathroom and view kopia

Här bort man FIRST CLASS, på rikigt!

Vi på First Class Magazine vill förstås hitta THE First Class Lodge. Vilken safarilodge i världen är den allra bästa? Det finns faktiskt en lodge som de tre senaste åren tilldelats det pris som Wall Street Journal benämner Resebyråbranschens Oscar, World Travel Awards. I kategorin The World’s Leading Luxury Lodge, det vill säga världens finaste lodge, har Thanda Private Game Reserve vunnit tre år i rad. Thanda ligger i Sydafrika några timmars bilresa norr om Durban – och ägs av svenskarna Christin och Dan Olofsson!

Vi träffar Dan och frågar honom hur i hela friden det här har gått till, och får höra en intressant historia. År 2001 slutade Dan som koncernchef för IT-konsultföretaget Sigma, det företag han själv grundat. I sin nya roll som styrelseordförande fick han en mindre arbetsam tillvaro, och Dan och hustru Christin beslöt att skaffa sig ett boende i ett varmare klimat där de skulle kunna koppla av under delar av året.

FC Safari - Thanda bush villa exterior kopia

Deras blickar gick först mot Karibien men det kändes alltför exploaterat, och dessutom blev tidsskillnaden besvärande. Dan hade tidigare rest till Afrika för att jaga, och båda makarna är mycket intresserade av natur och vilda djur. När de år 2002 hittade markområdet till salu i provinsen KwaZulu-Natal norr om Durban, där Thanda idag ligger, föll de sista pusselbitarna på plats.

Den ursprungliga tanken med en privat villa för familjen Olofsson växte så småningom till en idé om safari. Och för bra safari krävs en lodge, annars vänjer sig inte djuren vid att regelbundet möta jeepar och människor och blir alltför skygga. Dan och Christin turnerade runt bland de bästa lodgerna i Afrika och tog med sig idéer och inspiration som de tillsammans med erfarna afrikanska arkitekter förverkligade på Thanda.

FC Safari - Thanda bush villa interior kopia

Det har tagit ett stort antal människor flera år att återställa markerna till sitt ursprungliga skick, eftersom det vid köpet betade 2 500 kor på ägorna sedan cirka 100 år tillbaka. All den mångfald med djur som för länge sedan hade sina hem i området var också utrotad, och har fått hämtas in från till exempel Krugerparken där det idag finns ett stort överskott på många vilda djur, bland annat elefanter.

THANDA

FC Safari - Thanda rhino kopia

Resultatet har blivit världsberömt. Idag finns det cirka 5 000 djur av alla de slag i Thandas vackra 14 000 hektar stora reservat. Game drives görs, liksom på de flesta lodger, två gånger per dag, och kunniga rangers och trackers är skickliga på att leta upp djuren. Drygt 85 procent av de 140 i personalen kommer från omgivande byar, och Thanda spelar en stor roll i många människors liv i regionen.

Att kliva in i en av de nio lyxiga Bush Villas som utgör Main Lodge är en fantastisk upplevelse. Villan, med fantastisk höjd upp till stråtaket, består av entré, vardagsrum med eldstad, sovrum, dressing room, duschrum, toalett, utomhusdusch, stor terrass med milsvid utsikt, uppvärmd egen liten utomhuspool och en insynsskyddad dagbädd under tak längst bort på terrassen. Stilen är klassiskt safariinspirerad med vackra textilier och genomarbetade detaljer. Villorna är lummigt inbäddade i en grönskande bergssluttning, och det finns inga staket som hindrar djuren från att passera alldeles inpå.

FC Safari - Thanda elephants kopia

Här, liksom på Ngala och Sabi Sabi, behöver man eskort av en säkerhetsvakt om man ska förflytta sig utomhus efter mörkrets inbrott. Några dagar innan vår ankomst passerande en elefant som stack ner sin snabel i en av poolerna och drack sig otörstig. Av den anledningen är Thanda noga med att hålla poolvattnet rent utan att använda kemikalier som kan vara skadliga för djur som dricker av det.

Thanda har också en tältlodge med 15 tält. Här bor man ekologiskt utan el i permanenta tält som är vackert inredda, fullt möblerade med bland annat härligt bekväma sängar och utrustade med badrum och toalett. Dan och Christin hyr även ibland ut sin egen fantastiska villa, som är ett makalöst lyxigt alternativ för den stora familjen med sina fem sovrum, stor trädgård med rejäl pool och en egen kock. Det finns en helikopterplatta inom området för den som vill anlända snabbt och ståndsmässigt och slippa bila några timmar från Durban.

THANDA FOUNDATION

FC Safari - Thanda Zulu dancers kopia

Thanda ligger i ett område i Sydafrika som domineras av zulustammen. Av den anledningen har zulukulturen fått mycket stort utrymme på Thanda, och Dan och Christin har även blivit personliga vänner med zulukungen Goodwill Zwelithini, som bland annat förrättade invigningen av lodgen i maj 2004.

Makarna Olofsson upplevde också de stora problemen med aids bland människorna i Thandas omgivningar, och detta blev startskottet till Thanda Foundation som idag driver många välgörenhetsprojekt i flera afrikanska länder. Det mest kända projektet är Star For Life som för närvarande har cirka 100 000 skolelever i Sydafrika, Namibia och på Sri Lanka som genomgår det treåriga programmet för ett liv fritt från aids och hiv.

Läs mer om hur man väljer lodge och vilken som är bästa tiden att resa här!

Ladda ner vår praktiska utrustningslista inför din safarisemester.

För mer information: 
www.ngala.co.za
www.sabisabi.com
www.thanda.com

UPP
Translate »