Botswana

Att planera din safariresa – detta ska du tänka på

Vad ska man tänka på när man planerar en safariresa? Hur väljer man lodge och vad ska man tänka på vid valet av logde? Och när är bästa tiden att åka på safari? Här kommer några tips.

safariresa

– Först av allt är det bra att fundera över vad som känns viktigt. Vill man bo lyxigt eller enkelt jordnära? Vill man bara se stora djur eller är även fåglar, insekter och flora intressant? Gör sökningar på internet eller be om informationsmaterial från resebyrån och läs om de olika lodgerna. På sajter som tripadvisor.com kan man läsa vad andra resenärer tycker och ta del av deras tips.

– Man bör ange redan vid bokningen att man vill ha en ranger och tracker som är erfarna och har varit på just den lodgen i flera år så de är bekanta med djurens vanor, territorier och livsmönster. Då ökar chanserna väsentligt att få se många olika djur.

– Ta gärna reda på hur många gäster per jeep som lodgen har som standard på game drives. Allra bäst är att boka ett eget fordon.

– Kontrollera att reservatet är stort och att det inte rör sig alltför många jeepar i samma område så det blir trafikstockning vid de populäraste djuren.

– Den bästa safariupplevelsen får man på en lodge som inte är inhägnad.

Bästa tiden att åka på en safariresa

Juli, augusti och september är mycket bra månaderna att åka på en safariresa. Då är det torrperiod med brunt kort gräs och djuren flockas runt vattenhålen för att dricka. Just kring vattenhålen kan det då bli dramatiskt när rovdjur och villebråd drabbar samman. Eftersom det är torrperiod finns det heller inte så mycket högt gräs som djuren kan gömma sig i.

Vi skandinaver brukar dock föredra att åka till södra halvklotet under vårt eget kalla vinterhalvår, och även under dessa månader går det att uppleva fin safari trots att det är sommar och ibland kommer dagliga regnskurar. Landskapet är vackert frodigt, växtligheten prunkande i underbara gröna nyanser och många djur har nyfödda ungar. Skickliga guider brukar inte ha några problem att hitta djuren oavsett årstid.

En safariresa är en upplevelse man minns för resten av livet. Det är också något som passar för alla familjemedlemmar oavsett kön och ålder. Det blir aktiva men ändå avkopplande dagar i en härligt exotisk och spännande miljö.

Bordet är dukat – det är dags att ge sig av på en riktig First Class Safari!

Här har vi samlat samtliga artiklar om Sydafrika.

Här kan du läsa mer om safari och dess betydelse.

Foto: Press

To Top
Translate »