MAT OCH RECEPT

Midsommarmat – läckra recept

Midsommar, denna underbara högtid som vi älskar. Midsommarmaten är också en viktig ingrediens på midsommar. Vi har satt ihop en härlig meny som inkluderar allt från fräscha sallader till smakfulla snittar och grillade delikatesser. Allt för en läcker midsommar.

Räksnittar – lyxigt tilltupp på midsommar

Starta kvällen med några goda räksnittar. Här är ett recept på en härlig räkröra på färskost. Den blir lite syrligare och fastare i konsistensen. Räkröran kan du utan problem göra en eller ett par dagar i förväg, den blir bara godare av att stå till sig.

Midsommarmat, räksnittar

Ingredienser

  • 200 g färskost
  • några stänk tabasco
  • 1 msk finhackad dill
  • 1/2 finhackad rödlök
  • 1 msk stenbitsrom eller annan rom
  • salt
  • 140 g räkor
  • ca 10 skivor bröd
  • 2 msk färsk gräslök

Gör så här

  • Blanda samman färskost, tabasco, dill, rödlök, rom och salt. Hacka räckorna. Spara några till dekoration. Ställ kallt tills servering.
  • Skär brödet i lagom stora munsbitar och rosta frasiga i en torr, medelvarm stekpanna. Lägg upp brödbitarna på ett fat.
  • Smaka av räkröran med lite mer tabasco och salt om så behövs.
  • Klicka ut lite räkröra på varje brödbit. Toppa med stenbitsrom, räkor, färsk dill och färsk gräslök.

Silltårta – gudomlig midsommarmat

En spännande variant på silltårta som kan göras i portionsstorlek. Här har vi använt oss av tre sorters sill och hönökaka.

Silltårta

Ingredienser

  • 6 halvmånar hönökaka eller 12 skivor små runda
  • smör
  • 5 dl riven västerbottensost
  • 1 dl finhackad gul lök
  • 6 ägg, hårdkokta och skivade
  • svartpeppar
  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl finstrimlad ruccola
  • 3 dl gräddfil
  • valfri sallad
  • 250 g inlagd sill
  • 250 g senapssill
  • 250 g skärgårdssill
  • gräslök
  • rödlök

Gör så här

  • För en stor tårta: Lägg ut två skivor hönökaka på ett uppläggningsfat så de bildar en cirkel.
  • Bred ett lager smör på brödet. Fördela den rivna osten och den finhackade, gula löken över. Lägg på två nya brödskivor, se till att inte få skarven på samma ställe, då blir tårtan mer stabil.
  • Bred ett lager smör på brödskivorna.
  • Lägg på de skivade äggen och majonnäs. Krydda med svartpeppar och strö över den finhackade ruccolan.
  • Lägg på det sista lagret bröd. Bred över gräddfilen. Finhacka ruccola och lägg som en yttersta ring. Dekorera sedan silltårtan med sill. Toppa med gräslök och ringar av rödlök.
  • För att göra portionstårtor gör du på exakt samma vis. Men använder mindre, runda brödbitar av hönökaka.

Lerpottasill med brynt smör – perfekt till midsommarlunchen

Lerpottasill är en perfekt rätt att göra dagen efter midsommar, på kall kokt potatis, ägg och överbliven matjesill. Men den passar precis lika bra att göra till själva midsommarafton.

Lerpottasill

Ingredienser

  • ca 8 kalla potatisar
  • 1 cm fänkål
  • 4 kokta, kalla ägg
  • 1 rödlök
  • 250 g matjessill
  • 50 g smör
  • gräslök

Gör så här

  • Skär potatisen i skivor och lägg i botten på en ugnsfast form. Skiva och finhacka fänkålen, strö ut den över potatisen.
  • Skala och finhacka ägg och rödlök. Skär sillen i små bitar. Fördela ägg, rödlök och matjessill över potatisen.
  • Värm ugnen till 200°C och ställ in formen i cirka 10 minuter.
  • Bryn undertiden smöret i en kastrull. Slå detta över den ljumma sillen och potatisen.
  • Toppa med massor av färsk gräslök.

Löjromspizza

En riktig klassiker – perfekt som tilltugg på midsommar eller som riktigt lyxig middagspizza. När du ska baka pizza är det en fördel att ha en pizzasten som får bli varm i ugnen innan pizzan gräddas, men det går också bra att låta en vanlig plåt stå i ugnen medan den värms upp och sedan lyfta över den utkavlade pizzadegen och toppa innan pizzan åker in i ungen.

Löjromspizza

Pizzadeg ingredienser

  • 2 dl vatten
  • 3 msk olja
  • 12 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • ca 4 dl vetemjöl special

Gör så här

  • Häll vatten och olja i en rymlig bunke. Smula i jästen. Tillsätt salt, socker och vetemjöl. Arbeta degen i cirka 10 minuter. Den ska släppa från kanten men inte vara allt för kladdig.
  • Jäs i minst 12 timmar i kyl eller ca 2 timmar i rumstemperatur. Låt den kalljästa degen jäsa 45 minuter i rumstemperatur. När degen jäst klart, dela den i 2 bitar och forma till runda bollar. Låt jäsa under bakduk i 15 minuter.
  • När degen jäst klart, dela den i 2 bitar och forma till runda bollar. Låt jäsa under bakduk i 15 minuter.
  • Värm ugnen till 275°C och ställ in en plåt eller en pizzasten. Tryck ut degbitarna (kavla inte) till runda pizzor.

Topping ingredienser

  • 100 g vitmögelost
  • 2 msk créme fraîche
  • 1 tsk honung
  • salt och peppar
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 dl riven ost
  • 80 g löjrom
  • färsk gräslök
  • färsk dill

Gör så här

  • Bred ut 2 msk crème fraîche på pizzorna och strö över osten. Stjälp upp pizzorna på den varma plåten eller på en het pizzasten. Grädda i cirka 10 minuter eller tills pizzorna fått fin färg.
  • Skär bort utsidan av vitmögelosten. Lägg i en bunke och mosa med en gaffel, tillsätt resterande crème fraîche, honung, salt och peppar. Vispa upp osten med elvisp och fyll en spritspåse med ostkrämen.
  • Toppa de varma pizzorna med ostkräm, löjrom, färsk dill och färsk gräslök

Grillad laxsida med sommarsallad

Att grilla eller ugnssteka hel laxsida är en trevlig rätt till en buffé. Receptet är med lite aprikosmarmelad, chili, färska örter och salt. Du får sötma, hetta, sälta och örtighet. En oslagbar kombination. Enklast är att tillaga laxen med en termometer- då vet du exakt när den är klar. Servera laxen kall eller varm.

Grillad laxsida

Grillad laxssida ingredienser

  • 1 färsk, hel laxsida
  • 3 msk aprikosmarmelad
  • 1 chili (valfri styrka)
  • salt
  • färsk gräslök
  • färsk dill

Gör så här

  • Torka laxsidan helt torr och jämna sedan till den med en vass kniv.
  • Bred ut aprikosmarmelad över laxen. Finhacka chili och strö ut chilli och salt över laxen.
  • Grilla eller ugnsbaka laxen tills innertemperaturen är strax under 54°C. Låt den sedan vila en stund, då kommer temperaturen gå upp någon grad. Tillagar du laxen i ugnen gör du det på 200°C.
  • Toppa laxen med färsk dill och färsk gräslök.

Sommarsallad ingredienser

  • 200 g romansallad
  • 100 g salladsärtor
  • färska jordgubbar
  • 1 knippe rädisor

Gör så här

  • Skölj romansalladen och skär den i stora bitar, exempelvis varje blad i 3 bitar.
  • Dela salladsärtorna och kvarta jordgubbarna. Skölj och skiva rädisorna tunt. Strö detta över salladen.

Grillad flapsteak med färskpotatis i foliepaket – perfekt midsommarmat

Ska du grilla kött till midsommar är flapsteak en toppenbit. Här är ett recept där köttet ackompanjeras av färskpotatis som bakas i foliepaket samt en enkel men smakrik sås.

Grillad flapsteak

Färskpotatis i foliepaket ingredienser

  • 800 g potatis
  • 3 vitlöksklyftor
  • 50 g mjukt smör
  • 1 dl finhackad persilja
  • örtsalt
  • 0,5 citron

Gör så här

  • Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt svalna något.
  • Lägg ut 4 ark folie och på dessa ett lager bakplåtspapper.
  • Fördela potatisen på de 4 arken med folie och bakplåtspapper.
  • Skala och finhacka vitlöken. Blanda samman vitlök, smör, persilja och salt. Klicka ut detta över potatisen.
  • Pressa lite citron över varje potatispaket. Nyp först ihop bakplåtspappret och förslut sedan folien väl rund om.
  • Lägg potatispaketen på grillen i cirka 20 minuter.

Sås ingredienser

  • 2 dl créme fraîche
  • 1 dl majonnäs
  • 2 vitlöksklyftor
  • 60 g soltorkade tomater
  • färsk basilika
  • färsk gräslök
  • svartpeppar
  • örtsalt

Gör så här

  • Blanda samman crème fraîche och majonnäs. Skala och finhacka vitlöken. Häll oljan av tomaterna och finhacka dom tillsammans med basilika och gräslök. Blanda detta i creme fraicheröran. Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Låt stå kallt minst 30 minuter innan servering.

Grillad flapsteak ingredienser

  • 800 g flapsteak
  • flingsalt
  • svartpeppar

Gör så här

  • Torka köttet helt torrt. Krydda med salt och peppar runt om.
  • Grilla köttet. 52-60°C för blodigt, 60-65°C för medel, 65-68°C för välstekt.
  • Temperaturen stiger några grader medan köttet vilar, så ta av det lite innan det uppnår önskad grad.
  • Låt vila ca 10 minuter innan köttet skärs upp.

Grillad ryggbiff med grillad majs, örtsmör och parmesanslungad färskpotatis

Grillad ryggbiff med majs, örtsmör och parmesanslungad färskpotatis blir midsommaraftonens huvudrätt. Med så mycket smak i varje liten tugga. Örtsmöret smälter fint över både kött och majs.

Grillad ryggbiff

Ryggbiff ingredienser

  • 1 hel bit ryggbiff
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  • Låt köttet bli helt rumstempererat. Torka torrt och klappa in salt och peppar i köttet. Sätt i en termometer.
  • Grilla först köttet över direkt värme (direkt över glöden) tills den fått fin färg på båda sidor. Tag sedan av köttet och låt det gå klart på indirekt värme (bredvid glöden). Tag av köttet vid: Rare 55°C , Medium 60°C , Well done 70°C
  • Låt vila ca 10 minuter innan du skär upp det i skivor.

Grillad majs ingredienser

  • 4 majskolvar (förkokta)

Gör så här

  • Grilla majsen i ca 10 minuter. Vänd dom några gånger så dom får en jämn grillyta runt om.

Parmesanslungad färskpotatis ingredienser

  • 1 kg färskpotatis
  • 2 dl riven parmesan
  • 1 dl finhackad dill
  • 2 tsk örtsalt
  • 50 g salladsärtor

Gör så här

  • Skrubba potatisen. Koka den sedan mjuk i lättsaltat vatten. Låt ånga av något.
  • Blanda i riven parmesan, finhackad dill, salt och skurna salladsärtor.
  • Blanda om väl och servera.

Örtsmör ingredienser

  • 200 gram smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • färsk dill
  • färsk gräslök
  • färsk persilja
  • salt

Gör så här

  • Låt smöret bli rumstempererat och mosa det med en gaffel.
  • Finhacka eller pressa i vitlök. Finhacka även dill, persilja och gräslök. Blanda i smöret och smaka av med lite salt.
  • Ha upp i en burk och låt stelna i kylskåpet.

Midsommartårta med vit choklad och jordgubbar

Avsluta midsommarafton på bästa sätt: med en klassisk midsommartårta. Den här bygger på höjden och räcker till många.

Ett tips är att göra tårtbottnarna i förväg och frysa in. Då blir de mycket enklare att dela som lite halvfrysta. Använd en brödkniv. Lägg gärna ihop själva tårtan kvällen innan, men spar att ha på sista lagret grädde och dekorera till samma dag som tårtan ska ätas.

Midsommartårta

Tårtbotten ingredienser

  • 4 ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 3,3 dl vetemjöl
  • 0,7 dl hett vatten

Gör så här

  • Värm ugnen till 180°C.
  • Vispa ägg, socker och vanilj vitt och pösigt. Blanda samman bakpulver och vetemjöl. Ha i och rör tills smeten är klumpfri. Ha sist i det varma vattnet.
  • Smörj och klä två formar med löstagbar kant. Fördela smeten i de två formarna. Grädda i cirka 30 minuter eller tills bottnarna är helt klara.
  • Låt svalna helt.

Fyllning och montering ingredienser

  • 400 g jordgubbssylt
  • färska jordgubbar/hallon eller andra frukter/bär
  • 4 dl vispgrädde
  • 250 g vit choklad
  • 3 dl grädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • färska jordgubbar
  • ätbara blommor

Gör så här

  • Värm grädde (låt den inte koka), hacka chokladen och ha i den. Tag av från värmen och rör tills chokladen smält helt.
  • Låt stå i kylen tills det kallnat helt, gärna över natten. Vispa sedan upp den kalla chokladgrädden fluffigt.
  • Dela varje tårtbotten i tre tunna bottnar. Lägg upp den första bottnen på ett tårtfat. Bred ut ett lager sylt (ca 200g), lägg på nästa botten och bred ett lager vit chokladgrädde på det, lägg på nästa botten och tag resten av jordgubbssylten. Lägg på nästa botten och bred ut ett lager vit chokladgrädde, lägg på nästa botten och bred ut det sista av vit chokladgrädden tillsammans med jordgubbar/hallon andra frukter/bär. Lägg på sista bottnen som ett lock. Täck hela tårtan med ett tunt lager grädde och låt stå kallt ett par timmar (eller över natten).
  • Vispa sedan grädden på låg hastighet, tillsätt vaniljsockret. Vispa tills grädden är tjock och fluffig. Bred ut ett lager grädde till runt om tårtan och spritsa sedan resterande mängd grädde ovanpå tårtan.
  • Dekorera med jordgubbar och ätbara blommor.

Med dessa recept på midsommarmaten kommer du lyckas, och gästerna kommer att njuta. Recepten, inspirationen och bilderna kommer ifrån Folk o Folk. Där hittar du mer inspiration och rekommendationer på passande dryck för dessa recept.

Här hittar du också recept på en läcker sommarbuffe. Vi har även recept på passande sommarbål – perfekt för midsommar.

Foto: Press/Folk o Folk
To Top
Translate »