Annons från Globe Marketing

Örenäs Slott – kungligt vid den skånska kusten

På Örenäs Slott med hänförande utsikt över Öresund. Här njuter man av god mat, sköna promenader i slottsparken och saltstänkta dopp vid stranden i Ålabodarna.

Skåne är ett landskap som tack vare sin vackra natur, långsträckta sandstränder, mysiga städer och kulturella sevärdheter varje år fortsätter att locka besökare från både när och fjärran. För många går tankarna kanske till Österlen eller syd- och ostkustens vita stränder men vi har valt att fokusera på en bit av nordvästra Skåne, nämligen kuststräckan mellan Helsingborg och Landskrona. Här finns flera små pärlor som man absolut inte bör missa: Fortuna, Rydebäck, Råå, Ålabodarna, Sundvik, Borstahusen.

Örenäs Slott

Närmast är det till det mysiga lilla fiskeläget Ålabodarna, man följer bara stigen vid slottsparkens slut så är man strax nere bland husen som kurar tätt tillsammans längs de smala gatorna. På båda sidor om Ålabodarna sträcker sig långsträckta promenadstråk som följer strandkanten, kanske väljer man att ta ett morgondopp här eller vid badbryggan i hamnen. På fiskelägets fiskrestaurang Helgas Hamnkrog kan man smaka av dagens fångst, den egna fiskebåten ligger förankrad vid bryggan nere i hamnen. Nöjer man sig med en glass kan man köpa det i hamnkiosken.

Örenäs Slott

Det lilla fiskeläget utgör en del av vyn från Örenäs Slott som är ett vackert slott byggt i barockstil från sekelskiftet med Öresund som lika vacker kuliss. På Örenäs är lätt att trivas, såväl i omgivningarna som på själva slottet. Enbart en promenad i den vackra slottsparken är en lisa för själen. Här är också bemötandet vänligt och maten underbart god (med fair trade som honnörsord, men vi återkommer till det), och oavsett om man väljer att bo på slottet eller i hotellbyggnaden är rummen personligt inredda och välkomnande.

Spännande historia om Örenäs Slott

En hel del härliga utflyktsmål väntar således runt hörnet, och en vistelse här är dessutom perfekt för golffantasten. Örenäs Slott samarbetar med sex olika golfbanor, och inom fem mils radie finner man ytterligare tjugo banor. Många av klubbarna ligger precis vid eller i närheten av havet och erbjuder varierande möjligheter till golfspel. Ett smörgåsbord för den golfintresserade helt enkelt.

Själva slottet har en intressant historia, och man upptäcker snart att det kan vara en ordentlig bonus att få lära känna byggnaden ordentligt. Det blir personligt. Man fångas särskilt av familjen Posses historia. Greve Fredrik Arvidsson Posse, en av den tidens skickligaste järnvägsbyggare, köpte det som då hette Maryhill på 1890-talet.

Örenäs Slott

När han plötsligt blev sjuk och avled förlorade familjen egendomen. Dottern, Amelie Posse, blev sedermera författare och i boken ”I begynnelsen var ljuset” beskriver hon sitt barndomshem. Hon blev för övrigt en av de svenskar som tidigt tog ställning mot nazismen.

Men Örenäs blev inte Örenäs förrän under första världskriget, då sockerbrukskungen Carl Tranchell tog över egendomen och byggde ett slott i tysk barockstil. Efter ytterligare några ägarbyten var slottet på väg att köpas av nazistiska bulvaner som rekreationsplats åt höga nazister. Deras planer gick om intet, och i dag är alltså Örenäs ombyggt till hotell- och konferensanläggning.

Närproducerad mat på Örenäs Slott

Nordvästra Skånes mattradition har jämförts med både italienska Toscana och franska Provence, och på Örenäs Slott finns ett genuint matintresse med respekt för råvaran. Rätterna är byggda från grunden, med råvaror från noggrant utvalda och lokala producenter. Ett tips: skånsk äggakaga med rökt fläsk, glaserade äpplen samt rårörda lingon finns förstås på menyn. Här låter man också uppmärksamma rättvis handel och låter den gå hand i hand med matfilosofin. Bland annat serverar man Fairtrade-märkt kaffe och te.

Örenäs Slott

I linje med detta tar också Örenäs Slott miljön på fullt allvar och är nu också Svanencertifierade. Till slut är det ändå läggdags. Man vill definitivt vara utsövd inför morgondagens aktiviteter som består av en dagsutflykt till vackra ön Ven med sina goda mattraditioner, vackra natur och små idylliska byar. På cykel förstås.

Gallerirunda på cykel

Efter en tur på runt tio minuter från slottet når man Landskrona där färjorna avgår mot Ven. Har man bokat slottets Venpaket ingår bland annat båtresan Landskrona – Ven tur och retur samt cykelhyra, annars finner man cykeluthyrningen några hundra meter från färjeläget på Ven. Sedan är det bara att trampa på runt den lilla ön vars omkrets inte är mer än knappt tolv kilometer, man följer strändernas sanddyner, gula rapsfält och gröna böljande ängar.

Allra mest känt på ön är Tycho Brahe-museet och en plats som kanske inte är lika välkänd men väl värd ett besök är Spirit of Hven, öns eget whiskydestilleri. Söker man njutning i form av konst finns det en hel del att välja bland då många konstnärer låter sig inspireras av miljön, resultaten kan beundras i Vens många gallerier och ateljéer.

Under sommarhalvåret finns det ett antal caféer, serveringar och restauranger på Ven. Bokar man in en resa under lågsäsong bör man kolla upp i förväg vad som erbjuds. Kanske väljer man att packa en picknickkorg, eftersom ön erbjuder många fina platser att inta en sådan. Om cykling inte är något som tilltalar kan man istället ta bussen som avgår från hamnen. Man väljer sedan var man vill hoppa av och på längs dess sträckning. Ett alternativ till detta är häst och vagn eller traktorsläp, de två sistnämnda måste dock bokas i förväg.

Ett annat självklart utflyktsmål är Glumslövs backar och Hilleshögs dalar, ett naturreservat med den allra vackraste havsutsikten. Få vandringar i Skåne bjuder på så skiftande och vackra vyer som sträckan som omfattar Glumslövs backar, Hilleshögs dalar och strandpromenaden därifrån till Ålabodarna, ständigt med Ven
i fonden. Ett tips är förstås att ta med en picknick som man kan kombinera med lite skönt strandhäng vid ljuvliga Ålabodarna.

Till sist kan man krydda slottsupplevelsen med att provköra en supersportbil. Det kan bli lite svårt att välja; Lamborghini eller Ferrari?

Denna gången blev det en Ferrari.

Här har vi samlat fler artiklar om Sverige.

Här hittar du mer information om Örenäs Slott.


Foto: Press
To Top
Translate »