Frankrike

Ett besök på vingården Domaine d’Escapat i Frankrike

I södra Frankrike, i Languedoc-Roussillon, ligger vingården Domaine d’Escapat, som sedan några år tillbaka ägs av svensken Bruno Ohlzon. Hit kan vinintresserade komma, plocka druvor och producera sitt eget vin. Andra kanske bara vill koppla av vid poolen, njuta av det härliga klimatet, historiska sevärdheter eller ta sig en tur till kusten för ett dopp i Medelhavet.

 DOMAINE D'ESCAPAT

Vindistriktet Languedoc-Roussillon är relativt okänt för oss svenskar. I alla fall om man tänker på dess storlek och betydelse. Det är Frankrikes största vindistrikt och utgör ungefär en fjärdedel av landets totala vinareal, samt är dubbelt så stort som Bordeaux. Landskapet är vackert, vilt och spektakulärt och sträcker sig utmed Medelhavets sydkust, från Provence till spanska gränsen vid Pyrenéerna. 

Med trehundra soldagar om året är förutsättningarna för att odla druvor de bästa. Länge gjordes här mest billiga vardagsviner till de franska hushållen. Men under de senaste årtiondena har regionen lyckats bli av med sitt dåliga rykte och satsar numera på kvalitet istället för kvantitet. I dag är Languedoc-Roussillon ett av de mest spännande vindistrikten i Frankrike med många innovativa vinmakare. Bruno Ohlzon är en av dem.

Hjärtat sa ja gällade Domaine d’Escapat

Vinintresset startade när Bruno Ohlzon bodde i Spanien. Han var där för att spela hockey i spanska ligan. På den tiden föredrog han öl.

– Jag hade nog mest druckit sämre viner, för jag tyckte inte att det var särskilt gott. Men när mina spanska vänner bjöd på kvalitetsviner förstod jag hur bra det kunde smaka, bara man valde rätt.

Bruno startade då en vinagentur som sålde spanska kvalitetsviner till en rad kända Stockholmskrogar. Efter ett tag bestämde han sig för att köpa en vingård. Domaine d’Escapat var först på listan av tänkbara gårdar. När han körde uppför allén kom känslan direkt att det var rätt. Det var här han ville bo. Samtidigt talade förnuftet, att det var dumt att slå till på första bästa objekt. Det blev besök på ytterligare några ställen, men inget föll Bruno i smaken.

Under morgonpromenaden med gårdens hundar pekar han på en plats uppe på höjden med utsikt över vinstockarna och bergen i bakgrunden. – Här satt jag med en flaska vin, en bit bröd och lite ost och frågade mig själv om jag om jag skulle kunna tänka mig att bo här, även om ingen ville komma och besöka mig. Svaret på den frågan förstår ni ju. Sedan Bruno tog över gården har det varit många långa dagar med hårt arbete. Då producerade Domaine d’Escapat mest bulkviner. I dag kan han stoltsera med flera prestigeviner och en lång rad fina omnämnanden och priser.

Domaine d Escapat

– Redan första året fick jag en utmärkelse i Guide Hachette des Vins för min chardonnay, berättar Bruno stolt. Några av vinerna finns i Systembolagets beställningssortiment och resten kan beställas på nätet och skickas direkt hem till dörren.

Vinplockning och utflykter på Domaine d’Escapat

Domaine d’Escapat är inte bara en gård som producerar och säljer vin. Det är lika mycket en plats dit man kan åka och koppla av och njuta av trakten runtomkring. Här finns tre modernt inredda lägenheter i direkt anslutning till huvudbyggnaden, alla med fullt utrustade kök.

– Tanken är att det ska fungera ungefär som ett sommarhus, där gästerna kan sköta sig själva. Matlagningsentusiasterna kan botanisera på marknaderna i trakten och tillaga sina egna måltider. Eller så hjälper vi till att ta hem catering från någon närbelägen restaurang, förklarar Bruno.

Domaine d’Escapat

Mellan lägenheterna och huvudbyggnaden ligger en inbjudande innergård där man kan sitta och koppla av under vinrankorna. I andra änden finns en pool, några solstolar och ett välfyllt kylskåp med det mesta av vad gården har att erbjuda.

För vinentusiaster kan resans fokus läggas på den ädla drycken. När vi är där i oktober, ger vi oss på förmiddagen ut bland vinstockarna. Bruno förser oss med var sin sekatör så att vi kan plocka av de söta druvorna. På eftermiddagen är det dags att gå in i vinmakeriet på Domaine d’Escapat och producera vårt eget vin. – Om du vill printar vi ut din egen etikett också, förklarar Bruno. När vinet sedan är tappat och klart fraktas det hem till Sverige.

På kvällen deltar vi i en vinprovning och får smaka på några av gårdens produkter. Bruno berättar entusiastiskt om tankarna bakom de olika sorterna och hur det kom sig att det unika vinet med lätt rökaktig smak blev till. Som före detta spelare i Hammarby visar han stolt det särskilda kit han har satt ihop och som kallas för ”Bajenboxen”. I den ingår några av vinerna, men även fansens traditionsdryck Kir, fast i en lite lyxigare Escapat-variant.

Escapat_36

Vacker natur och turistmål vid Domaine d’Escapat

Det finns gott om aktiviteter för den som vill ägna sig åt annat än drycker av druvor. I omgivningarna finns pittoreska byar, bra restauranger, turistmål och golfbanor. På vintern kan man åka skidor i närheten.

Efter ungefär tjugo minuter med bil når man den fascinerande medeltidsbyn Carcassonne. Staden finns upptagen på Unescos världsarvslista och ser ut att vara hämtad ur en sagovärld. Här finns 52 torn, dubbla vallgravar och den senare tidens restaureringar gör att man på riktigt får känslan av hur det var att en gång bo och leva innanför murarna. På 1400-talet var Carcassonne ett av tempelriddarnas huvudsäten. Nu finns här flera museer, vackra kyrkor, mysiga caféer och restauranger.

En timme bort ligger Medelhavet med små pittoreska badorter och fiskebyar – Sète, Agde, Roses och Collioure (där konstnärerna Picasso, Braque och Matisse lär ha bott) för att bara nämna några. Trakten bjuder på allt från långa vita sandstränder till mer klippiga områden. För de aktiva finns härliga vandringsleder, möjlighet att ge sig upp i bergen på mountainbike eller att göra en visit i underjorden. Languedoc-Roussillon har ett av Frankrikes största grottsystem med flera grottor och bergrum som är öppna för besökare.

På återseende Domaine d’Escapat

När vi är på plats är det fortfarande riktigt varmt på dagarna, men friskt och krispigt i luften på morgonen och kvällen. Fikonträdet utanför fönstret förser oss med solvarma frukter och Bruno uppmanar oss att plocka av köksträdgårdens klarröda tomater. Vi njuter och känner att här kan man stanna länge – inte bara för de goda vinernas och matens skull. Innan vi reser oss från frukostbordet för ett arbetspass bland vinrankorna har planerna för nästa tripp till Languedoc-Roussillon och Bruno redan börjat ta form.

À bientôt, Domaine d’Escapat!

Här har vi samlat fler artiklar om Frankrike.

Här har vi samlat fler artiklar om mat och dryck.

Här hittar du mer information om Domaine d’Escapat.

Foto: Magnus Sundberg
To Top
Translate »