Thailand

Centara Grand Beach Resort och Villas på Krabi – ett avskilt paradis

Centara Grand Beach Resort & Villas på Krabi är ett avskilt paradis. Det är perfekt för semesterfirare som strävar efter avkopplande exotism och känslan av att befinna sig långt ifrån trafik och en stressande vardag, trots geografisk närhet till Krabis flygplats.

Krabi är en provins i södra Thailand som erbjuder många vackra klippor, bergstoppar, grottor och över hundra vita sandstränder. Men varifrån kommer namnet Krabi?

Berättelserna om namnet Krabis ursprung är många och man får helt enkelt själv välja den variant man tycker bäst om. Enligt en berättelse härstammar namnet Krabi från ordet “Lumphi”, ett lokalt trädslag. De malaysiska och kinesiska köpmännen med sina respektive brytningar ändrade med tiden namnet från det dåvarande uttalet ka-lu-bi eller kho-lo-bi till Krabi.

En av Krabis till synes undangömda stränder tillhör det exklusiva och lyxiga Centara Grand Beach Resort & Villas. Ett paradis där man gärna packar upp sina resväskor för några dagars avkopplande vistelse.

CENTARA GRAND BEACH RESORT

Centara Grand Beach Resort & Villas – femstjärnig service redan innan ankomst

I väntan på resortens privata båttransfer mellan Nopparatthara Pier och den privata Yai Plong Bay-stranden, tillhörande hotellet, är förväntningarna skyhöga. Efter bara femton minuters båtfärd på ett kristallklart hav tornar resortens vackra dekor upp sig framför en. Först då inser man varför just det här stället är så otroligt lockande och efterfrågat. Hit leder ingen asfalterad, lättillgänglig väg. Det är antingen vattenvägen eller en oregelbunden stig som slingrar sig fram genom djungeln, som gäller. Djungelstigen, den så kallade Monkey Trail, uppförde man år 2000. Detta för att möjliggöra transport av lätt byggmaterial då bygget av hotellet påbörjades.

Den isolerade aspekten av resorten inger den unika känslan av att man är en noggrant utvald och mycket privilegierad gäst. Ett imponerande berg ramar in och skyddar hotellkomplexet från omvärlden utanför. David, hotellets manager, och hans proffsiga och serviceinriktade personal väntar på oss med ett välkomnande leende när båten närmar sig sin destination. Äventyren börjar redan när man sätter ner foten på den flytande bryggan, som utmanande följer vågornas rörelser. Bryggan är helt klart ingenting för individer med anlag för sjösjuka. Personalen assisterar oss vänligt när vi går i land och guidar oss sedan genom resortens tropiska växtlighet och stenbelagda gångvägar. Här blandas exotiska ljud och dofter när de leder oss till den exklusiva VIP-klubben.

CENTARA GRAND BEACH RESORT

Efter en smidig incheckning öppnar vi dörrarna till vårt Spa Deluxe Ocean Facing rum. Rummet kombinerar sparsam möblering med elegans på ett varmt, smakfullt och stilrent sätt. Terrassen med sin jacuzzi och fantastiska utsikt för tankarna direkt till stjärnklara nätter och exotiska drinkar. Det är avkopplande semester när den är som bäst.

Centara Grand Krabi

Restauranger på Centara Grand Beach Resort & Villas

Givetvis finns här restauranger för alla smaker. På On The Rock-restaurangen vid stranden kan man äta gott till den magiska synen av en färgstark solnedgång över havet. När mörkret har fallit fortsätter smakupplevelserna till levande ljus och det rogivande ljudet av vågor.

På fredagar rekommenderar hotellet sin Thai Hawker-afton som är full av thailändsk dans och spännande uppträdanden, samt en sofistikerad buffé. Då är det verkligen något man inte vill missa Miang Kham, de läckra traditionella aptitretarna som är toppade med sötsur sås.

Centara Grand Krabi

Kort sagt finns här allt man kan förvänta sig av ett femstjärnigt hotell: god mat för alla smaker och önskemål, en väl dekorerad miljö som blandar sig fint med den omgivande naturen, doftande jasminblommor och andra exotiska växter och djur, behagliga rum, snabb, smidig och personlig service, och lite till såklart. Det höga omgivande berget som reser sig över resorten ger en beskyddande och rogivande atmosfär.

Vatten och natur i alla dess former

Allt här inbjuder till att ta sig ett dopp, antingen i den mjukt formade poolen med sitt trettio grader varma vatten, olika nivåer och mindre vattenfall, eller direkt i det klara omgivande Andamanhavet. Här är inte livet mer komplicerat än att man låter känslorna styra vad man tar sig för.

Om man väljer havet finns möjligheten att prova på dykning för dem som vill utforska de vackra korallformationerna och det exotiska marina livet. Vill man utforska närliggande natur med dess klippor och kalkstensöar är det inte svårare än att man beger sig ut på en paddelbräda, tar sig en kanotfärd eller glider iväg på en mindre katamaran. Strävar man däremot efter en upptäcktsfärd inåt land är elefantridning ett alternativ som för en djupt in i djungelvegetationen.

CENTARA GRAND BEACH RESORT - First Class Magazine

Så mycket mer än ett femstjärnigt hotell

Hotellet är inte bara ett femstjärnigt paradis utan även en stor, välfungerande maskin med krav på dagliga leveranser året runt. Som turist, sippande på en Nordic Blueberry Caipiroska vid poolen, tänker man givetvis inte på hur alla ingredienser hamnade i cocktailglaset.

Centara Grand Krabi

Man ser det som en självklarhet, men de flesta ingredienserna har transporterats lång och inte alltid så enkel väg för att tillgodose just våra önskemål. Man glömmer lätt att vissa dagar om året är det direkt farligt att ge sig ut på havet. Trots det får man som privilegierad kund på Centara Grand Krabi färska varor levererade även de dagarna, och trots det kan man även då som gäst ta sig till och från resorten.

Hur fungerar detta? Hotellets manager, David, berättar att under monsunsäsongen, när båtarna inte kan köra på grund av stormar och dåligt väder, transporteras gäster och bagage till och från resorten via djungelvägen, även känd som the Monkey Trail. Gästerna behöver självklart inte bära bagaget själva, eftersom erfaren och kunnig personal tar hand om detta. De ansvarar också för att frakta ren tvätt och livsmedel till resorten varje dag.David avslutar med att betona vikten av att denna femstjärniga lyxresort levererar varje dag, oberoende av de vädervillkor som råder.

Oavsett väder kan man inte sätta sin fot på Centara Grand Krabi utan att försöka sig på den spännande vandringen genom djungeln. Ett tips är att ta sig an promenaden innan mörkret faller och att vid regnperiod alltid ha en poncho nerpackad i en vattentät, lättburen väska. Längs med stigen finns stora möjligheter att få se nyfikna apor titta fram bland träd och grönska.

Djur och natur är en självklar del på Centara Grand Krabi

Vid byggandet av Centara Grand Krabi var ett grönt miljötänk en av de viktiga faktorerna, och detta hållbara medvetande har en fortsatt betydande roll även idag. Resorten har till och med blivit belönad med flera priser för sitt engagemang. När man som svensk inser att detta hotellkomplex byggdes mitt ute i vildmarken för två decennier sedan, omgivet av hav och berg, känns respekten för vår planet självklar. Tittar man upp mot bergstoppen tappar man nästan andan av dess kraftfullhet. Blundar man får man nästan ont i öronen av alla naturens ljud: fågelsång och rop från apor och andra djur ljuder genom grönskan.

Det är aldrig tyst, för djuren är sällan långt bort. De lite kaxigt nyfikna makakerna irrar runt på mark, terrasser och tak i jakt på mat. De är tuffa individer som kan komma riktigt nära i hopp om att en vänlig själ ska ge dem något gott eller kanske helt enkelt lämna kvar rester från frukosten ute på terrassen. Andra lite skyggare djur som varaner kan också i vissa fall visa sig för hotellets gäster.

Kort sagt innebär en vistelse på Centara Grand Krabi en fantastisk kombination av naturens magi, bekvämlighet och förstklassig service. Det här är ett måste för den som önskar semestra i ett lite mer avskilt paradis, där både avkoppling, äventyr och shopping är nära till hands. Barn är givetvis varmt välkomna och finns de med har även de en garanterat härlig semester.

Här hittar du mer information om Centara Grand Beach Resort & Villas.

Här har vi samlat alla artiklar om Thailand.

Foto: Virginie Garcia samt press
To Top
Translate »