KRYSSNINGAR

PÅ KRYSSNING LÄNGS KANADAS KUST

De finns många kryssningsbolag (och kryssningsfartyg) i världen, men det finns bara ett mycket litet fåtal som räknas till de riktigt ultralyxiga.

Seabourn cruse

En av de allra främsta i den klassen är det mångfaldigt prisbelönade rederiet Seabourn med ett eget unikt och genomtänkt koncept. Fartygen är tillräckligt stora för att kunna erbjuda utmärkta valmöjligheter, och erbjuder enbart boende i sviter av olika storlekar. Samtidigt är fartygen mindre än många andra, för att upplevelse och service ska bli mer personliga och för att möjliggöra att kunna gå till små hamnar på exotiska destinationer bortom de stora turiststråken. Design är något man tar på största allvar på Seabourn, och då pratar vi inte bara om fartygens snygga yttre. Mattor, tyger, möbler och mycket annat är av egen design och skräddarsys för varje fartyg. Allt andas lågmäld sober elegans. ”We don’t shout, we whisper”, säger en av deras designers stolt.

Vi förverkligade nyligen en dröm och gjorde en resa från Montreal utmed Kanadas vackra ostkust ner till Boston i New England ombord på lyxkryssaren Seabourn Quest under tio oförglömliga dagar i början av oktober.

Den vackra solnedgången kastar sina sista strålar över storstaden Montreal när vi kastar loss och samlas uppe på däck med klirrande champagneglas och trevlig orkester som underhåller på pooldäck. Naturen sprakar av höstens alla vackra nyanser, med flammande färger på träden. Vi har verkligen anlänt vid den perfekta tidpunkten för att njuta av det kanadensiska höstlandskapet under vår kryssning. Det ligger en härlig förväntan i luften. Alla gäster är på ett strålande humör, ivriga att lära känna varandra och bekanta sig med det eleganta fartyget.

Seabourn Quest


Vi är fyrahundrafyrtio gäster ombord, i princip fullt skepp. De flesta kommer från USA och ett femtontal är från Kanada. Men här finns också resenärer från Storbritannien, Tyskland, Australien, Schweiz, Spanien, Belgien, Nya Zeeland, Peru, Israel, Japan, Thailand och till och med från Bahamas. Och så vi två som de enda representanterna från Skandinavien. En härlig blandning med andra ord, och det för med sig en trevlig nyfikenhet och umgängeslusta.

Rederiet Seabourns fartyg är, till skillnad från många andra kryssningsfartyg i samma storlek, ovanligt smäckra och vackra, och Seabourn Quest är inget undantag. Det är extra roligt att färdas med ett fartyg som inte bara är lyxigt, välutrustat och tryggt utan också snyggt i exteriören.

Vår Premium Category Veranda Suite är härligt rymlig med rejäl dubbelsäng i sovrummet och ett trevligt, välinrett vardagsrum med fin balkong.

Vi hälsas välkomna till sviten med ett fantastiskt blomsterarrangemang, ett ljuvligt frukt- och bärfat och en flaska fransk champagne i vinkylaren.

Balkongen nyttjar vi ofta under resans gång, trots att det är oktober. Vädret är ovanligt milt för årstiden så vi sitter ofta ute både under gång och när vi ligger i hamn. Det är också väldigt praktiskt att kunna gå ut på balkongen för att få en känsla för väder och vind när man klär på sig för att åka på utflykter. Det ger en underbar känsla att sitta på den egna balkongen och njuta av romantiska solnedgångar med ett glas champagne i handen innan vi går iväg till de härliga middagarna ombord. Vid ett tillfälle under resan ser vi även flera valar komma upp för att andas. Det är storartad underhållning från första parkett på vår balkong.

Pooldäck är en naturlig samlingsplats både dag och kväll. Här finns en stor swimmingpool, två rejäla bubbelpooler, sköna vilstolar, restaurang, bar och en scen för uppträdanden. Dessutom finns en rolig liten bubbelpool allra längst fram i fartygets för. Kanske är det så att fartygets norska kapten Geir Arne Thue-Nilsen och hans kollegor på bryggan behöver något trevligt i blickfånget när det oändliga havet blir alltför enformigt.

Servicen ombord är av mycket hög klass. Det märks att all personal är noga utvald och genomgått gedigen träning för att få jobba med rederiets högt ställda krav. Bartendern Bojan från Serbien är en klippa bakom bardisken i The Club. Det är verkligen en bragd när en bartender kan komma ihåg vilken typ av nötter varje gäst gillar till sin favoritcocktail. Regina från Brasilien och David från Sydafrika kryssar glatt lende mellan borden i de olika barerna med brickor fyllda av färgglada drinkar och höga glas med porlande champagne. Svenska Emma Ek jobbar som barista i fartygets café och som vinservitör i den stora, eleganta huvudmatsalen. Det här är hennes första kontrakt med Seabourn och hon har bara varit ombord i tre månader. Men hon stortrivs redan med jobbet och sin arbetsgivare, berättar hon. Och tacka för det; hon arbetar med det hon gillar i en lyxig och vacker miljö och får på köpet se sig om i världen. Hennes sydafrikanska chef Tammy höjer Emma till skyarna och spår en lysande framtid för henne hos Seabourn.

The Spa at Seabourn


Vi har varit på en stor mängd spa genom åren, men Seabourns spa överraskar med sin höga kvalité rakt igenom, från de funktionella, bekväma och vackra lokalerna till fullsortimentet av behandlingar som utförs av högklassiga och erfarna terapeuter. I samråd med spa manager Gerald Cruz beslutar vi oss för att prova en av deras specialiteter, Elemis Aroma Spa Seaweed Massage. Den muskelavslappnande, värmande, renande och avgiftande behandlingen är en underbar kombination av aromaterapi och hälsosam växtlighet från oceanernas djup. Allra först får vi en skön torrborstning som sätter fart på cirkulationen och öppnar porerna. Sedan smörjs våra trötta, höstbleka kroppar in med en härligt varm kroppsmask av sjögräs och välgörande oljor innan vi lindas in som kåldolmar i prasslande folie. Medan vi ligger och njuter av värmen och låter kroppsmasken ha effekt, får vi ljuvlig huvud- och nackmassage. Efter en skön dusch läggs vi in i ännu en foliewrap för att rena våra kroppar och svettas ut alla gifter. En behaglig fotmassage gör att vi känner oss totalt avslappnade och värmen sprider sig i hela kroppen. Behandlingen avslutas med en härlig helkroppsmassage där de professionella terapeuterna snabbt och skickligt hittar våra mest behövande muskelgrupper.


Efter behandlingen är det underbart att fortsätta slappna av i de uppvärmda liggstolarna i den vackra relaxavdelningen med fantastisk utsikt över havet, eller på det avskilda akterdäcket om vädret tillåter. Det är lätt hänt att slumra till i den rofyllda, sobra miljön. Vi är inte de första som gör det, berättar personalen som uppriktigt verkar glädja sig över att se sina gäster trivas så bra i Seabourns populära spa. Vägg i vägg ligger fartygets stora och välutrustade gym och en lokal för gruppövningar av lika slag, som pilates och yoga. Här genomgår vi också individuell fotavtrycksanalys och kroppskompositionsanalys som ger oss värdefull och intressant information om hur våra fötter och kroppar mår, och vad vi kan göra för att må ännu bättre och förhindra onödigt slitage och fysiska åkommor av olika slag.

Gastronomi i högre skolan

På en kryssning går man sällan hungrig, och det gäller förstås även på Seabourn Quest. Vi imponeras verkligen av den höga klassen på rätterna vi bjuds under hela resan i de olika restaurangerna. Det märks att kockarna ombord är noga utvalda, och att råvarorna valts med stor omsorg där endast det bästa är gott nog. Det finns flera alternativ för både frukost, lunch och middag förutom den stora, vackra huvudmatsalen. Eleganta The Grill by Thomas Keller, med sitt snygga öppna kök, är en intim gourmetrestaurang med ett koncept utformat av den världsberömde Guide Michelin-kocken som bland annat skapat ikonen The French Laundry i Napa Valley. Kockarna på The Grill har tränats av Thomas Kellers egen personal, och har även besökt The French Laundry för att träna där. Recepten är mycket exakta och följs in i minsta detalj för att hålla den höga standard som krävs för att Thomas Keller ska sätta sitt namn på anrättningarna. Ett mer avslappnat alternativ bjuds på The Colonnade, med olika teman varje dag som till exempel Mediterranean, Indian Market, Japanese (mm, vilken sushi!) och Family Style Dinner.

Ute på The Patio Bar & Grill på pooldäck serveras ljuvliga nygrillade burgare, fräscha sallader och mycket annat gott al fresco. I det trevliga caféet på Seabourn Square finns alltid lättare smårätter för den som är sugen mellan måltiderna, söker ett lättare alternativ eller bara vill ha en kopp nybryggt kaffe med gott tilltugg. Huvudmatsalens middagar gör stort intryck på oss. Rätterna är både vackra blickfång, packade med härliga aromer och av lagom storlek. Menyerna har förstås ofta inspirerats av allt det goda från det omgivande havet, och under resans gång njuter vi av många utsökta rätter på fisk och skaldjur.
Ett annat utmärkt alternativ för den hungrige är In Suite Dining – förstklassig room service tillgänglig dygnet runt. En av våra amerikanska medpassagerare berättar för oss att han var lite småhungrig en natt ombord när han dansat till långt in på småtimmarna i fartygets trevliga nattklubb. Han beslöt sig för att sätta kökets nattpass på prov och blev mäkta imponerad när hans rejäla biff med goda tillbehör snabbt levererades till hans svit perfekt tillagad enligt hans önskemål.

Högklassig underhållning

Artisterna ombord är rekryterade från hela världen och håller imponerande hög klass. Olika orkestrar underhåller oss i nattklubbar, salonger och ute på pooldäck där vi trakteras med cocktailpartys och trevligt mingel. Utmärkta pianister spelar våra favoritlåtar i fartygets trevliga barer och har milt överseende med våra mediokra sångarinsatser. Men allra mest imponeras vi nog av de sex proffsiga unga artisterna som utgör fartygets showgrupp The Cast, där flera av medlemmarna har erfarenhet från scener i New York och London. Med fritt spelrum för sina fantastiska röster, sitt skickliga musicerande och sin härliga scenutstrålning skämmer de bort oss med högklassiga shower i The Grand Salon och ser dessutom till att stämningen alltid är på topp i nattklubben.

Kanadensisk kust i höstskrud


Vi gör många spännande strandhugg längs med vår resa utefter den kanadensiska kusten. Den första hamn vi lägger till i är Quebec, där den gamla stadsdelen är klassificerad som världsarv av UNESCO. Den är mycket sevärd med sina kullerstensgator, sin vackra, välbevarade bebyggelse från sexton- och sjuttonhundratalet och sin charmiga atmosfär med små caféer och butiker. Här finns många färggranna blickfång, uppträdande gatuartister av olika slag och ett myllrande folkliv. Vi beger oss även på utflykt några mil utanför staden. Färden går genom ett vackert landskap, och vår guide berättar att det faktiskt finns en miljon sjöar i Quebecprovinsen. Den pampiga Basilica of Sainte-Anne-de-Beaupré med sina tvillingtorn och sin vackra fontän är den första höjdpunkten vi passerar, för att sedan fortsätta ut på ön Île d’Orléans. Målet är Cabane à sucre, The Sugar Schack, där vi får lära oss hur man framställer äkta kanadensisk lönnsirap, maple syrup. Det här är en familjegård där alla moment görs för hand på traditionellt vis. Sirapen utvinns ur lönnens sav, och varje träd producerar endast en liter sirap per säsong. Höjdpunkten blir när lite maple syrup toffee hälls ut på krossad is och vi får rulla små klubbor av seg sirap att kalasa på.

Efter Quebec City gör vi en avstickare från St Lawrence River in i den vackra, tio mil långa Saquenayfjorden med sina omgivande, blåskiftande berg. Det är 700 miljoner år sedan fjorden karvades ut av glaciärer. En solig, lite kylig höstdag med härligt klar luft gör vi en utflykt med små Zodiacbåtar i fjorden och njuter av det vackra solbelysta höstlandskapet. Det är verkligen naturens eget fyrverkeri, och de starka färgerna tar andan ur oss. Den omgivande nationalparken är till största delen oexploaterad. Avsaknaden av människor, bebyggelse och andra båtar i fjorden är total, vilket ger en härlig vildmarkskänsla. Det här är ett relativt okänt paradis för vandring, kajakutflykter och fiske.

Nästan ute på den norra spetsen av provinsen New Brunswick ligger de små samhällena Gaspé och Percé. Efter en busstur genom den lantliga idyllen anländer vi till den berömda kalkstensklippan Percé Rock som liknar en häst som dricker vatten ur havet. I strålande solsken gör vi en båttur runt den märkliga, nästan fyrahundra meter långa och nittio meter höga klippformationen och ut till ön Bonaventure Island där vi ser gråsälar som latar sig i solskenet på klipporna. Dessutom häckar cirka 120 000 havssulor här. I de vackra omgivningarna finns många fina leder för både sommar- och vinteraktiviteter.

Halifax på den stora halvön Nova Scotia är en av de hamnar vi sett mest fram emot att besöka. Här finns en stark skotsk anknytning, vilket hörs på namnet som betyder ”nya Skottland”. Vi besöker två av ortens mest berömda landmärken. På The Fairview Lawn Cemetery ligger mer än hundra personer begravda vars kroppar flöt iland på Nova Scotia när Titanic förliste i Nordatlanten under sin jungfruresa 1912 och mer än 1 500 människor miste livet. Vår guide levandegör den tragiska berättelsen för oss, och det känns högtidligt, märkligt och lite sorgligt att besöka de ofta omärkta gravarna och föreställa sig offrens livsöden. Nästa anhalt är den pittoreska lilla kustpärlan Peggy’s Cove med stormpiskade granitklippor och vacker fyr som främsta kännetecken. Landskapet här för tankarna till vårt eget Bohuslän med sina kala klippor, små fiskebodar och låga, vindpinade vegetation. Hummer är det primära fisket här, och precis som i Sverige är det bara burfiske som är tillåtet. I Peggy’s Cove finns också det berömda Nova Scotia Fisherman’s Monument. Finländaren William Edward deGarthe emigrerade till Kanada som tjugoettåring år 1926 och slog sig så småningom ner i Peggy’s Cove där han skulpterade detta monument av trettio fiskare och deras familjer direkt in i en trettio meter lång granitklippa, som en hyllning till byns fiskare – både de levande och de som fått sätta livet till ute till havs.

De små samhällen vi besöker utmed den kanadensiska kusten är befriande ”icke-turistiska” och genuina. Vid flera tillfällen transporteras vi med gula charmiga skolbussar, ni vet sådana där man brukar se i amerikanska långfilmer, eftersom man helt enkelt inte har några eleganta turistbussar på orten. Våra guider är inte sällan pensionerade lärare som bokstavligen är levande historia och gör varje utflykt till ett litet äventyr.
För de som vill göra privata utflykter arrangerar Seabourn privattransporter med lokala guider vid ratten. Det här är ett utmärkt alternativ för de som vill skräddarsy sina upplevelser i land och uppleva resans sevärdheter i sin egen takt.

Seafood Culinary Boot Camp


I came. I cooked. I created. Öster om New Brunswick och norr om Nova Scotia ligger ön Prince Edward Island, känd för sina fina stränder med rödskimrande sand, vackra fyrar, bördiga jordar, smakrika potatissorter (på ön odlas 25 procent av hela Kanadas potatisproduktion) och framför allt sina ljuvliga skaldjur. I huvudorten Charlottetown ligger det internationellt erkända och hyllade Culinary Institute of Canada, och dit beger vi oss för en riktig boot camp i att laga skaldjur på nordamerikanskt sätt. Det blir en oförglömlig dag tillsammans med chefskock Ilona Daniel, assisterad av elever på kockskolan. Ilona är en färgstark pedagogisk kock med glimten i ögat och härlig karisma. Hon har satt ihop en underbar meny för dagen, bestående av creole shrimp cobb salad, brown butter mashed potatoes, mussels steamed in a curry maple cream, creamy oyster and potato chowder, och sist men inte minst den för kusten så berömda rätten lobster rolls.

De stora fina humrarna slår kraftfullt med stjärtarna när de sänks ner i det livligt kokande vattnet. Vi två erbjuder oss snabbt att hjälpa till med rensningen av hummerköttet när de kokat färdigt och svalnat, och vi har så gott om hummer att det slinker ner både den ena och den andra godbiten i våra magar under arbetets gång. It’s a dirty, thankless job but someone has to do it. Ilona glider runt i sina köksdomäner och delar generöst med sig av kunskaper, tips och trix under matlagningen. Tills slut är alla rätter färdiga och dukas upp till ett riktigt maffigt smörgåsbord. Vilken sagolik, oförglömlig måltid!

Dags att ta farväl


Det är med blandade känslor vi sitter uppe på tionde våningen i den vackra Observation Bar den allra sista kvällen ombord på Seabourn Quest och ser ut över ett vackert nattglittrande Boston By Night – bittersweet som kanadensarna i soffgruppen bredvid oss säger. Vilken underbar resa vi gjort! Och så tråkigt det känns att det redan är slut. Seabourn Quest har varit en fantastisk upplevelse och är ett precis lagom stort fartyg. Det har varit en oförglömlig upplevelse att spendera tio ultralyxiga semesterdagar i denna härliga minivärld. Vi har blivit sanslöst bortskämda med mat, dryck, spaupplevelser och service i världsklass, och dessutom spännande utflykter till vackra och intressanta platser utefter vår rutt. Vädret har varit milt för årstiden med temperaturer mellan 15 och 20 grader. Och sol varje dag! När skickliga barpianisten Robin spelar och sjunger välkända What a wonderful world kan vi bara nicka och le instämmande, höja våra glas och skåla för en resa som med råge överträffat våra högt ställda förväntningar.

För mer information: http://www.seabourn.com

FOTO: BJÖRN WAENERLUND

UPP
Translate »