DRYCK

Sabrera Champagne som en mästare

Sabrering är konsten att öppna en flaska champagne på ett spektakulärt sätt. Lär dig några specialknep och bli en verklig expert. Själva namnet kommer från franskans sabre som betyder sabel. Det gör att man ibland hör en svenskifierad version, sablering men den blir lite konstig då ordet sable på franska betyder sand. Att sabrera är att öppna en flaska champagne eller annat mousserande vin genom att slå av flaskhalsen.

Här kommer några tips, även för den som redan sabrerat. Med hjälp av dessa kan du bemästra tekniken och minimera risken för att god champagne ska gå förlorad.

sabrera champagne

Följ stegen nedan och du kommer att sabrera champagne som en mästare

  1. Välj en tung flaska. Tipset att ”träna på billigare mousserande” är inte alltid så smart. Det är dock helt okej så länge flaskan inte har alltför tunt glas. Tjockt glas minskar nämligen risken för att flaskan går sönder mer än vi vill.
  2. Kyl flaskan. Att champagne ska serveras väl kyld är känt och det är extra viktigt då man ska sabrera. Det gör att koldioxiden är ordentligt löst i vätskan och risken att champagnen ska rinna över minskar.
  3. Välj tillhygge. En sabel går såklart bra, men det går väldigt bra med en halvstor, relativt tung kniv, t ex en salladskniv. Den har dessutom fördelen att man inte behöver hålla ut flaskan så långt från kroppen.
  4. Ta av folien. Det är viktigt att det finns en ren yta på vilken kniven kan glida fritt över glaset. Du behöver inte leta efter den berömda sömmen. Det går bra ändå.
  5. Lyft upp grimman. Längst upp på flaskan finns två utbuktande ringar. Grimman är från början fastvriden under den nedre. Vrid upp grimman, flytta upp den en nivå och vrid fast grimman mellan ringarna. Det gör du får en ren träffyta på den nedre ringen.
  6. Ställ in vinkeln. Använd knivens egg. Ställ in vinkeln så att den träffar rakt mot den nedre ringens yta, i nittio graders vinkel.
  7. SABRERA CHAMPAGNE - First Class MagazineSlå av flaskhalsen. Rör kniven fram och tillbaka några gånger och fullfölj sedan samma rörelse framåt utan att stanna upp eller ta i, ungefär som i en biljardstöt. Om det behövs kan du snärta till precis före träffen.

Bonne chance!

Här har vi samlat fler artiklar inom dryck.

Här kan du läsa mer om att sabrera champagne.

To Top
Translate »