MAT OCH RECEPT

Recept på en lyxig Nyårsmeny

Välkommen till en oförglömlig gastronomisk upplevelse med en lyxig nyårsmeny när vi närmar oss det storslagna ögonblicket då vi välkomnar det nya året. För att fira detta speciella tillfälle har vi skapat en exklusiv och förtrollande nyårsmeny som förenar tradition med modern lyx. Varje rätt är noggrant utvald och tillagad för att skapa en kulinarisk resa som kittlar smaklökarna och sätter tonen för en elegans som matchar festligheterna.

Vi bjuder in dig att följa med på denna kulinariska resa, där varje tugga är en hyllning till det som varit och en glädjefylld början på det som komma skall. Må denna lyxiga nyårsmeny bli en fest för sinnena och en källa till oslagbara minnen. Låt oss tillsammans höja glaset och välkomna det nya året med stil och smak!

Förrätt till lyxig nyårsmeny: Hummerbisque med krämig saffransaioli

lyxig nyårsmeny, Hummerbisque,

Ingredienser:

  • 2 humrar (ca 500 g vardera), kokta och skalade
  • 2 msk olivolja
  • 1 lök, hackad
  • 2 morötter, skurna i bitar
  • 2 selleristjälkar, skurna i bitar
  • 3 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 tomat, hackad
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 l fiskbuljong
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk tomatpuré
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • Färsk persilja för garnering

Saffransaioli:

  • 1 dl majonnäs
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • En nypa saffranstrådar (blötlagda i varmt vatten)
  • Salt och svartpeppar efter smak

Instruktioner:

  1. Skär hummerköttet i bitar och sätt åt sidan. Behåll skalet.
  2. Hetta upp olivolja i en stor kastrull och sautera lök, morötter, selleri och vitlök tills de är mjuka.
  3. Tillsätt hummerskal, tomat, vin, fiskbuljong och tomatpuré. Låt sjuda i ca 30 minuter.
  4. Sila soppan för att avlägsna skal och grönsaker. Återvänd till kastrullen.
  5. Tillsätt hummerköttet, grädde, salt och svartpeppar. Låt sjuda i ytterligare 10-15 minuter.
  6. För saffransaiolin, blanda majonnäs, pressad vitlök, saffran och smaksätt med salt och svartpeppar.
  7. Servera hummerbiscuen varm, toppad med en klick saffransaioli och strö över färsk persilja.

Varmrätt till lyxig nyårsmeny: Oxfilé med rödvinssås och potatisgratäng

Oxfilé med rödvinssås och potatisgratäng

Ingredienser:

  • 4 oxfilébiffar (ca 200 g vardera)
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • 2 msk olivolja
  • 1 kopp rött vin
  • 1 kopp nötköttbuljong
  • 2 msk smör
  • 4 potatisar, skivade tunt
  • 2 dl grädde
  • 2 dl riven parmesanost
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • Salt och svartpeppar efter smak

Instruktioner:

  1. Krydda oxfilébiffarna med salt och svartpeppar. Stek dem i olivolja i en het stekpanna tills de är gyllenbruna på båda sidor.
  2. Överför oxfiléerna till en ugnsfast form och grilla dem i ugnen på 200 grader Celsius i ca 10-15 minuter för medium rare, eller längre om önskad doneness.
  3. För såsen, koka upp rött vin i en kastrull. Tillsätt nötköttbuljong och låt sjuda tills såsen reduceras och tjocknar. Tillsätt smör och rör om.
  4. För potatisgratängen, skikt potatisskivor i en smord ugnsfast form. Blanda grädde, parmesanost, pressad vitlök, salt och svartpeppar. Häll blandningen över potatisen.
  5. Gratinera i ugnen på 180 grader Celsius i ca 45 minuter eller tills potatisen är mjuk och gratängen har fått fin färg.

Efterrätt till lyxig nyårsmeny: Chokladtryffeltårta med hallonkompott

Chokladtryffeltårta med hallonkompott

Ingredienser:

  • 200 g mörk choklad, hackad
  • 1 kopp grädde
  • 2 msk smör
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 200 g digestivekex, krossade
  • Hallonkompott (köpt eller hemlagad)

Instruktioner:

  1. Smält choklad i en kastrull på låg värme. Tillsätt grädde, smör och vaniljextrakt. Rör om tills det är jämnt.
  2. Låt chokladblandningen svalna något och rör sedan i de krossade digestivekexen.
  3. Tryck ut chokladtryffelsmeten i en smord springform och jämna till ytan. Kyl i kylskåp i minst 4 timmar eller över natten.
  4. Servera chokladtryffeltårtan med hallonkompott på toppen.

Denna traditionella och lyxiga nyårsmeny med hummer till förrätt, oxfilé till varmrätt och chokladtryffeltårta till efterrätt kommer säkerligen imponera på dina gäster. Glöm inte att para ihop med ett gott vin och njut av en minnesvärd nyårsmiddag!

Här tipsar vi om fler förrätter till Nyår. Och här hittar du fler recept på varmrätter till Nyår. Och avslutningsvis självklart några recept på efterrätter till Nyår

Här har vi samlat fler artiklar inom kategorin mat och recept.

köket.se hittar du ännu mer recept för din lyxiga nyårsmeny.

Foto: Press
To Top
Translate »