Plockmat är en fantastiskt mångsidig och socialt inriktad matlagningsstil som lockar till gemenskap och samvaro. Med rötter i olika kulturer världen över, erbjuder plockmat en kreativ och flexibel approach till måltider, där ett brett utbud av små, aptitretande rätter serveras för att tillfredsställa alla smaker och preferenser.
Från eleganta mingelfester till avslappnade picknickar i parken, plockmat ger möjligheter för gäster att utforska olika smaker och kombinationer medan de delar matglädjen tillsammans. Med fokus på enkelhet, mångfald och gemenskap, är plockmat en välkomnande form av matlagning som passar för alla tillfällen och sammanhang.
Räksnittar – lyxig plockmat
Starta kvällen med några goda räksnittar. Här är ett recept på en härlig räkröra på färskost. Den blir lite syrligare och fastare i konsistensen. Räkröran kan du utan problem göra en eller ett par dagar i förväg, den blir bara godare av att stå till sig.
Ingredienser
- 200 g färskost
- några stänk tabasco
- 1 msk finhackad dill
- 1/2 finhackad rödlök
- 1 msk stenbitsrom eller annan rom
- salt
- 140 g räkor
- ca 10 skivor bröd
- 2 msk färsk gräslök
Gör så här
- Blanda samman färskost, tabasco, dill, rödlök, rom och salt. Hacka räckorna. Spara några till dekoration. Ställ kallt tills servering.
- Skär brödet i lagom stora munsbitar och rosta frasiga i en torr, medelvarm stekpanna. Lägg upp brödbitarna på ett fat.
- Smaka av räkröran med lite mer tabasco och salt om så behövs.
- Klicka ut lite räkröra på varje brödbit. Toppa med stenbitsrom, räkor, färsk dill och färsk gräslök.
Löjromspizza
En riktig klassiker – perfekt som tilltugg på midsommar eller som riktigt lyxig middagspizza. När du ska baka pizza är det en fördel att ha en pizzasten som får bli varm i ugnen innan pizzan gräddas, men det går också bra att låta en vanlig plåt stå i ugnen medan den värms upp och sedan lyfta över den utkavlade pizzadegen och toppa innan pizzan åker in i ungen.
Pizzadeg ingredienser
- 2 dl vatten
- 3 msk olja
- 12 g jäst
- 1 tsk salt
- 1 tsk socker
- ca 4 dl vetemjöl special
Gör så här
- Häll vatten och olja i en rymlig bunke. Smula i jästen. Tillsätt salt, socker och vetemjöl. Arbeta degen i cirka 10 minuter. Den ska släppa från kanten men inte vara allt för kladdig.
- Jäs i minst 12 timmar i kyl eller ca 2 timmar i rumstemperatur. Låt den kalljästa degen jäsa 45 minuter i rumstemperatur. När degen jäst klart, dela den i 2 bitar och forma till runda bollar. Låt jäsa under bakduk i 15 minuter.
- När degen jäst klart, dela den i 2 bitar och forma till runda bollar. Låt jäsa under bakduk i 15 minuter.
- Värm ugnen till 275°C och ställ in en plåt eller en p
Topping ingredienser
- 100 g vitmögelost
- 2 msk créme fraîche
- 1 tsk honung
- salt och peppar
- 2 dl crème fraîche
- 2 dl riven ost
- 80 g löjrom
- färsk gräslök
- färsk dill
Gör så här
- Bred ut 2 msk crème fraîche på pizzorna och strö över osten. Stjälp upp pizzorna på den varma plåten eller på en het pizzasten. Grädda i cirka 10 minuter eller tills pizzorna fått fin färg.
- Skär bort utsidan av vitmögelosten. Lägg i en bunke och mosa med en gaffel, tillsätt resterande crème fraîche, honung, salt och peppar. Vispa upp osten med elvisp och fyll en spritspåse med ostkrämen.
- Toppa de varma pizzorna med ostkräm, löjrom, färsk dill och färsk gräslök
Gudomlig bruschetta
Bruschetta är en klassisk italiensk aptitretare som består av rostat bröd som gnuggats med vitlök och toppats med en härlig blandning av tomater, lök, basilika och olivolja. Det är en enkel och smakrik rätt som passar perfekt som förrätt eller tilltugg vid olika tillfällen.
Ingredienser
- 1 baguette eller ciabatta bröd, skuret i skivor
- 4 mogna tomater, tärnade
- 2 vitlöksklyftor, skivade
- 1/4 lök, finhackad
- 1/4 kopp färsk basilika, hackad
- 3 msk extra jungfruolivolja
- Salt och svartpeppar efter smak
- Balsamvinäger för garnering (valfritt)
Gör så här
- Förvärm ugnen till 200 grader Celsius.
- Placera brödskivorna på en plåt och rosta dem i ugnen tills de är gyllenbruna och krispiga, vanligtvis i cirka 5-7 minuter. Vänd dem om det behövs för att rosta båda sidorna.
- Under tiden kan du förbereda tomatblandningen. I en skål kombinerar du de tärnade tomaterna, skivad vitlök, finhackad lök och färsk basilika.
- Tillsätt extra jungfruolivolja i tomatsalladen och blanda väl. Smaka av med salt och svartpeppar efter behov.
- När brödet är rostat, gnugga varje skiva med en vitlöksklyfta för att ge en subtil vitlökssmak.
- Toppa varje brödskiva med den förberedda tomatsalladen.
- Vid servering kan du eventuellt ringla lite balsamvinäger över bruschettan för extra smak.
- Servera genast och njut av den fräscha och smakrika bruschettan!
Mozzarella oct tomatspett – lyxig plockmat
Ingredienser
- cirka 400g koppar körsbärstomater
- cirka 200g koppar mozzarellaost
- Färsk basilika
- Balsamvinäger
- Olivolja
Gör så här
- Skär körsbärstomater i hälften och mozzarellaost i bitar.
- Trä en körsbärstomat, en bit mozzarella och ett basilikablad på tandpetare.
- Ringla över lite balsamvinäger och olivolja. Servera på ett fat.
Asiatiska kycklingspett – lyxig plockmat
Ingredienser
- 500g kycklingbröst
- Sojasås
- Sesamolja
- Färsk ingefära
- Vitlök
- Lime
Gör så här
- Skär kycklingbröst i bitar och marinera dem i en blandning av sojasås, sesamolja, ingefära och vitlök i minst 30 minuter.
- Trä kycklingbitarna på spett och grilla eller stek dem tills de är genomstekta.
- Servera med lime och valfri sås.
Mini köttbullar i BBQ-sås
Ingredienser
- 500g köttfärs
- 1 lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 ägg
- Ströbröd
- BBQ-sås
Gör så här
- Blanda köttfärs med lök, vitlök, ägg, ströbröd och kryddor till köttbullar.
- Stek dem i ugnen eller i stekpanna tills de är genomstekta.
- Pensla köttbullarna med BBQ-sås och servera dem med tandpetare för enkel plockning.
Prosciutto med melonbollar – lyxig plockmat
Ingredienser
- 100 g prosciutto
- 1 melon
- Färska basilikablad
Gör så här
- Skär melonen i bollar med hjälp av en melonskopa.
- Rulla varje melonboll i en skiva prosciutto och fäst med tandpetare.
- Garnera med färska basilikablad.
Gazpacho
Ingredienser
- 6 stora tomater
- 1 gurka
- 1 röd paprika
- 2 vitlöksklyftor
- 1 dl olivolja
- 2 msk vitvinsvinäger
- Salt och svartpeppar
Gör så här
- Skär tomater, gurka och paprika i bitar.
- Mixa grönsakerna med vitlök, olivolja och vinäger.
- Smaka av med salt och peppar.
- Låt gazpachon stå i kylskåp i minst två timmar före servering.
Ceviche på fisk – lyxig plockmat
Ingredienser
- 400 g vit fiskfilé (till exempel havsabborre, rödspätta eller snapper), färsk och skuren i små tärningar
- 1 1/2 kopp färsk limejuice (cirka 8-10 lime)
- 1 kopp tärnad tomat
- 1/2 röd lök, fint hackad
- 1/2 kopp färsk koriander, hackad
- 1/2 jalapeñopeppar, finhackad (valfritt för hetta)
- 1 avokado, tärnad
- Salt och svartpeppar efter smak
- Tortillachips (för servering)
Gör så här
- Skär den vita fisken i små tärningar och placera dem i en skål.
- Pressa limejuicen över fisken så att den täcker helt. Rör om försiktigt för att se till att varje bit fisk är täckt av saften. Låt det marinera i kylskåpet i cirka 20-30 minuter eller tills fisken blir vit och genomskinlig.
- Ta bort överskottsvätska från fisken.
- Tillsätt de tärnade tomaterna, finhackad rödlök, färsk koriander och jalapeño (om du vill ha lite hetta). Blanda försiktigt.
- Tillsätt tärnad avokado och rör om försiktigt så att det inte mosas.
- Smaka av med salt och svartpeppar. Justera smakerna efter behov.
- Servera cevichen omedelbart med tortillachips på sidan.
Här har vi samlat fler recept. På köket.se hittar du fler recept på plockmat.