Grekland

Charmiga Arachova och skidåkning i Grekland

Sofistikerad, elegant och hon fångar dig direkt. Arachova är en charmig stad belägen vid foten av berget Parnassos i centrala Grekland. Under vintermånaderna förvandlas denna pittoreska plats till en livlig skidort, vilket lockar besökare från när och fjärran för att njuta av sin skidåkning i Grekland och den unika atmosfären.

Arachova

Charmiga Arachova

Staden Arachova är känd för sina traditionella stenhus och smala kullerstensgator som klättrar uppför bergssluttningen. Den traditionella arkitekturen och den pittoreska miljön ger en rustik och charmig känsla till staden. Vid ankomsten till staden kommer du att mötas av en inbjudande atmosfär, med små butiker som säljer lokalt hantverk och souvenirer, mysiga kaféer och traditionella tavernor som serverar läckerheter från det grekiska köket. Arachova är verkligen ett paradis för matälskare.

Du kommer att njuta av rätter som moussaka, souvlaki och spanakopita, samt lokala specialiteter som kokoretsi och loukoumades. Du får inte missa att prova den lokala osten Formaela. Denna traditionella ost har numer en skyddad ursprungsbeteckning och framställs av get- och fårmjölk från djur som betar på Mount Parnassos. Honung och oliver är ju en självklarhet i Grekland, och så även i Arachova.

Arachova
Arachova

Parnassos Ski Center är en populärt skiddestination  i Grekland

När du fortsätter från Arachova upp mot Mount Parnassos öppnar sig en vacker vinterlandskap som är en fröjd för ögat. Parnassos är en av de mest populära skiddestinationerna i Grekland och erbjuder utmärkta skidåkningsmöjligheter för både nybörjare och erfarna åkare. Med snötäckta sluttningar, välpreparerade pister och moderna liftsystem är detta en idealisk plats för skidentusiaster. Skidcentret ligger på berget Parnassos, som ligger cirka 40 minuter med bil från den charmiga staden Aráchova. Med sin fantastiska utsikt över bergen och utmärkta skidförhållanden är detta ett måste att besöka för skidåkningsentusiaster. Och handen på hjärtat, det är lite coolt att ha åkt skidor i Grekland, ett land som oftast förknippas med sol och bad.

Parnassos Ski Center Arachova

Skidorten på Mount Parnassos har flera olika skidområden som passar olika nivåer av skidåkare. Från breda och lättåkta backar för nybörjare till utmanande nedfarter för de mer erfarna åkarna finns det något för alla. Den snörika miljön och det imponerande landskapet gör skidåkningen på berget till en minnesvärd upplevelse. Skidbackarna och faciliteterna är välskötta och erbjuder en mängd olika skidupplevelser för skidåkare på alla nivåer.

Parnassos Ski Center
Parnassos Ski Center lunch
Parnassos Ski Center skipass

Anläggningen erbjuder skidlektioner och program för dig som är ny på skidåkning eller vill förbättra sina färdigheter. Skidlärarna är högt kvalificerade och erfarna, och de ger personlig instruktion för att hjälpa skidåkare att nå sina mål. Oavsett om du är nybörjare eller avancerad skidåkare finns det program och lektioner tillgängliga för att passa dina behov . Dessutom finns det flera butiker som erbjuder uthyrning av utrustning, så du behöver inte oroa dig för att ta med din egen utrustning. Vi rekommenderar Snowport. Otroligt hjälpsamma och trevliga! De har även en skidskola.

Arachova – en perfekt kombination av kultur, natur och sport

Efter en dag i backarna kan du återvända till de charmiga staden och njuta av stadens charmiga atmosfär. Du kan koppla av i en av stadens många traditionella kaféer eller tavernor smaka på lokala specialiteter som ostar, honung och traditionellt grekiskt vin. Den varma och välkomnande atmosfären gör det lätt att känna sig hemmastadd. Staden beskrivs som Greklands Mykonos på vintern. Det finns många trevliga restauranger i Arachova och en rekommendation är att besöka Panagiota Plus samt Restaurang Oistros. Den förstnämnda serverar grekiska mat med en modern tvist och den andra mer traditionell grekisk mat med lokal förankring. Även på torget mitt i stan hittar du ett stort urval av restauranger.

Arachova food.
Arachova food Panagiota Plus

Arachova och skidåkningen på berget Parnassos erbjuder en perfekt kombination av kultur, natur och sport. Den vackra staden och den hisnande skidorten skapar en unik upplevelse, där du kan utforska den traditionella grekiska kulturen samtidigt som du njuter av spänningen med skidåkning på ett imponerande berg i Grekland.

Byns pittoreska läge, charmiga gator och närheten till Parnassos skidcenter gör det till ett populärt resmål för turister som söker både äventyr och avkoppling. Förutom skidåkning erbjuder Arachova stad en rad turistattraktioner att njuta av. Du kan även utforska Delphi som bara ligger ett stenkast bort. Och bäst av allt, under vintern är det relativt lugnt här jämfört med sommaren. Och glöm inte att njuta av utsikten och den pittoreska staden.

Arachova
Arachova

Arachova
Arachova

Till Arachova tar du dig enklast genom att flyga till Athen, förslagsvis med Aegean Air Därefter kan du välja bil, buss eller tåg. Resan från Athen tar mellan 1,5 till 2,5 timmar beroende på färdsätt.

Här har vi samlat fler artiklar om Grekland.

Och här är ytterligare en fin artikel från Mitt Grekland om Arachova och skidåkning i Grekland.

Foto: First Class Magazine
To Top
Translate »