RESTAURANGER

Restaurang Solen

Restaurang Solen eldar verkligen på smakerna. Här förenas smaker från Mexiko, Mellanöstern, Kalifornien och Sydeuropa i en harmoni som får smaklökarna att dansa. Finns det några moln på himlen? Ja, litet stackmoln finns men annars skiner Solen starkt.  

För ett år sedan slog restaurang Solen upp sina dörrar. Det var då den senaste restaurangen från Adam och Albin, två av Sveriges och Stockholms mest omtalade kockar och krögare. Krögarparet ligger även bakom den hyllade restaurangen Adam/Albin som belönats med en Guide Michelin stjärna samt den japanska restaurangen Misshumasshu.

Restaurang Solen

Maten på restaurang Solen

Solen är inte bara en restaurang; det är en plats där smaker dansar i harmoni och där middagen blir en minnesvärd upplevelse. Det centrala elementet i matlagningen hos Solen är elden. Kockarna använder sig av eldens olika egenskaper – tillagning över öppen eld, glöden för grillning och röken. Restaurang Solens meny har influenser ifrån Mexico, Mellanöstern, Kalifornien och Sydeuropa. Här är det mycket färg, hetta och grönsaker som gäller.

På menyn finns i skrivandets stund smårätter som Hummus med rostad mandel och kokos, vild oregano och honung. Serveras med pitabröd. Du hittar även en krämig tahinitartar medmynta, parmesan och inlagd vildgurka. Till denna serveras ett gudomligt gott friterad pitabröd. Vår favorit av förrätterna var den friterade, krispiga bläckfisken med salsa macha, citronmajonnäs och koriander smaksatt med dukkah. Detta är en är en egyptisk kryddblandning som bland annat består av rostade nötter och sesamfrön samt kryddor som fänkålsfrö och koriander. Gudomligt god och rekommenderas verkligen!

restaurang solen - First Class Magazine
restaurang solen - First Class Magazine

Ibland varmrätterna finner du vedungsbakade pizzor, ostronsvampkebab med guacamole och picklad chili. Menyn har också varmrätter som hemgjord pasta och olika kött och fiskrätter. Sällskapet bredvid oss intog en grillad flapstek med vitlökssmör och de intygade att den smälte i munnen. Av deras ansiktsuttryck och hummande så njöt de verkligen.

restaurang solen - First Class Magazine

Tillbehören för din varmrätt väljer du själv och ibland dessa hittar du marockanska morötter med koriander och grön harissa. Ett tillbehör som blivit något av en signatur-rätt på restaurang Solen. På tal om signaturrätter som finns det några som alltid finns på Solens meny. En av dessa är just de marockanska morötter, en annan är den inledande smårätten hummus. Värt att veta är att menyn förändras och säsongsanpassas, vilket är trevligt om man är en återkommande gäst. Det finns alltid något nytt att prova från köket.

På tal om köket, så är det ett öppet kök så man som gäst kan se hur kockarna tillagar maten. Otroligt intressant och imponerande. Imponerande är inte bara deras tekniker utan också att de klarar av värmen från elden.

Låt oss gå tillbaka till menyn och avsluta denna med som sig bör – efterrätterna. Här hittar man bland annat en utsökt Crème brûlée med den spanska skinkan jamon iberico. Visste du förresten att denna skinka kommer ifrån grisar som är uppfödda på ekollon? En annan efterrätt är en klassisk Tiramisu, tolkad på restaurang Solens sätt.

Om vi ska försöka oss på att sammanfatta menyn och maten så bortsett från pizza som är gräddad i vedugn, kommer du att ha möjlighet att beställa grillat kött, fisk och skaldjur. Dessutom kommer du att kunna välja mellan olika förrätter och tillbehör såsom hummus och tomatillosalsa. Lägg då till att en del av rätterna är kryddade med harissa eller dukkha. Och alla har naturligtvis kryddats med kärlek från köket.

Prisnivån på Solen anser vi ligga på en medelnivå. Förrätterna startar från 120 kronor, pizzorna ligger på 195 kronor och varmrätterna ligger mellan 225 till 375 kronor. Konceptet är sharing så att man ska prova och dela så många rätter som möjligt.

restaurang solen - First Class Magazine

Drycken på restaurang Solen

För den som vill komplettera sin måltid med en passande dryck, erbjuder Solen ett imponerande urval av viner, öl och cocktails. Varje dryck har noggrant valts ut för att komplettera maten på bästa möjliga sätt och förhöja smakupplevelsen ytterligare. Från välkända favoriter till exklusiva lokala brygder, finns här något för alla smaker och preferenser.

Skulle du som exempel inte mäkta med en dessert så kan vi rekommendera signaturdrinken Ginclouds & Cream som består av gin, hjortron, vanilj och lättvispad grädde. Gudomligt god och ett alternativ till en efterrätt.

restaurang solen - First Class Magazine
restaurang solen - First Class Magazine

Restaurang Solen har ett flertal signaturdrinkar på sin meny och alla imponerar. När vi frågar om ”den vackra ankan” tittar servitrisen med stora ögon på oss och säger – ni vet om att det är en liter Margarita? Nää, det visste vi inte. Den informationen framkom nämligen inte på Instagrambilderna på Duckerian vi frågade om. Och på två personer känns detta lite väl tilltaget men rekommenderas för större sällskap.

Baren på restaurang Solen har en avslappnad miljö. Detta kan mycket väl bero på att den är liten och intim samt dess behagliga naturnära färger.

restaurang solen - First Class Magazine
restaurang solen - First Class Magazine

Servicen och atmosfären på restaurang Solen

Servicen håller en mycket hög nivå och personalen är otroligt tillmötesgående och kunnig. Under vårt besök gjorde vi nästa alla val av rätter, vin och drinkar på rekommendation av de som serverade oss. Atmosfären är varm och inbjudande, och personalen strävar alltid efter att överträffa förväntningarna med sin vänliga service och uppmärksamhet på detaljer. Oavsett om det är en romantisk middag för två eller en festlig tillställning med vännerna, skapar Solen en atmosfär av gemenskap och glädje där varje gäst känner sig som hemma.

Interiören på restaurang Solen

Inredningen på restaurang Solen är intressant. Här möts den kalla betongen med det nordiska trät. Restaurangen är formad som en sol, och det känns som borden är placerade utifrån planeterna i solsystemet. Dock är solen inte det centrala i lokalen utan elden. I mitten av restaurangen finns en eld som symboliserar restaurangen koppling till maten.

restaurang solen - First Class Magazine

Framför köket finns det ett så kallat ”kitchen table” som rymmer mellan 10 -14 gäster där man verkligen kan beskåda kockarnas kamp att tillaga den gudomliga maten i hetta. En halv trappa upp finns det ett halvt chambré separée. Ordvalet halvt grundas i att detta chambré separée inte är helt slutet, utan har fortfarande en tillhörighet och en känsla av att det är en del av restaurangen. Här finns det plats för 30 gäster. Perfekt om man önskar lite avskildhet och kanske vill fira en bemärkelsedag.

Restaurang Solen verkar onekligen vara en populär restaurang just för att fira – under vårt besök uppmärksammade vi minst fem bord där något firades. Gäster anlände med presenter och blommor, dock inga ballonger. Något som vi är tacksamma för. Här firar man sofistikerat.

Några avslutande ord om Solen

I en stad full av matupplevelser sticker Solen ut som en strålande stjärna på Stockholms gastronomiska himmel. Med en unik kombination av smaker, global inspiration och en atmosfär av gästfrihet och gemenskap, är Solen mer än bara en restaurang – det är en destination för matälskare som söker en oförglömlig kulinarisk upplevelse. Solens matkonst sträcker sig bortom traditionerna; den är en fusion av svenska råvaror och globala influenser. Från första tuggan av deras kreativa tolkningar av rätter från Mexiko, Mellanöstern, Kalifornien och Sydeuropa till de djärva smakkombinationerna i deras moderna kreationer, är varje rätt på Solens meny en resa genom smakernas mångfald.

restaurang solen - First Class Magazine

Med en passion för att hylla andra kulturers mat och samtidigt utforska nya kulinariska horisonter, har Solen etablerat sig som en av stadens mest omtyckta matdestinationer. Något som vi gillar.

restaurang solen - First Class Magazine

Och så var det detta lilla stackmoln på den så annars molnfria himlen. Tiden när man har sitt bord upplever vi som för kort. En bordsbokning innebär oftast ”bara” två timmar. I denna miljö och med denna fantastiska mat skulle vi ha önskat längre tid. Vi förstår dock varför restaurang Solen valt detta. Det är en extremt populär restaurang och självklart vill de tillgodose så många gästers önskemål som möjligt att få uppleva en matresa. Något som är väldigt positivt är att Solen alltid har några bord som inte går att boka utan dessa släpps till spontana gäster. Eventuellt kan man få vänta lite i baren, men det är det värt. Det lovar vi.

Restaurang Solen ligger i Slakthusområdet i Stockholm och under sommaren har man även en mindre uteservering. Restaurangen håller öppet tisdag till och med söndag. Under helgen öppnar man redan kl. 12.00 annars är det från 17.00. Undantaget är fredagar då man öppnar 16.00. Öppettiderna kan ändras så kolla alltid på deras hemsida.

För mer information, meny samt att boka bord besök Solen.se

Här har vi samlat fler tips på restauranger vi besökt.

Foto: First Class Magazine samt press
To Top
Translate »