Storbritannien

10 engelska byar att upptäcka

Upptäck de engelska byarna på landsbygden. De är både pittoreska och fascinerande. Från de idylliska gatorna i Cotswolds till de dramatiska klipporna vid Cornwall-kusten, varje by erbjuder en unik inblick i Englands rika historia, kultur och natursköna skönhet.

Utforska medeltida gränder, beundra historiska byggnader och njut av den lantliga atmosfären medan du följer med på denna resa genom landets mest charmiga hörn. Oavsett om du är en historiaentusiast, naturälskare eller bara letar efter en avkopplande reträtt, kommer dessa 10 engelska byar att förtrolla dig med sin unika karaktär och tidlösa charm.

engelska byar

1. Bibury – lugnet infinner sig

Bibury i Cotswolds är mest känd för sin ikoniska byggnad, Arlington Row, med radhus som daterar tillbaka till 1300-talet. Dess charm ligger i de pittoreska stenhusen, som är perfekt bevarade och ger en känsla av att resa tillbaka i tiden.

Bibury, England

Den natursköna floden Coln som slingrar sig genom byn lägger till en känsla av lugn och skönhet. Besökare kan också utforska den närliggande byn Coln St Aldwyns för att uppleva ännu mer av Cotswolds charm.

2. Castle Combe – en medeltidskänsla

Castle Combe är en tidigare ullby med kullerstensgator och gamla stenhus, vilket ger en autentisk medeltida atmosfär. Byns hjärta är Market Cross, en vacker struktur som fungerade som samlingsplats för handlare och invånare under medeltiden.

Castle Combe

En promenad längs byns gator tar dig förbi historiska byggnader som St Andrew’s Church och slottet Combe. Den omgivande landsbygden erbjuder också möjligheter till vandring och avkoppling i naturen.

3. Rye – där husen lutar

Rye är en charmig medeltida stad med en fascinerande historia som präglar dess karaktär. De smala kullerstensgatorna och de lutande husen ger en atmosfär av en svunnen tid.

Rye, England

Besökare kan utforska Ryes historiska sevärdheter, inklusive Ypres Tower, Rye Castle och St Mary’s Church. Den spektakulära utsikten över Engelska kanalen och de omgivande kullarna gör Rye till en idealisk destination för både historia och naturälskare.

4. Lacock – en lantlig omgivning

Lacock är en by som verkar ha stannat i tiden med sina välbevarade byggnader från olika tidsepoker. Besökare kan vandra längs de kullerstensgator som kantas av historiska hus och gårdar, inklusive den imponerande Lacock Abbey.

Lacock, England

Byggnader som den medeltida kyrkan St Cyriac och Lacock Tithe Barn ger en inblick i byns rika historia. Den lantliga omgivningen lockar också besökare med sina vackra landskap och promenadvägar.

5. Clovelly – branta kullerstensgatorna med vacker utsikt

Clovelly är en unik fiskeby som klamrar sig fast på en brant sluttning vid Devon-kusten. Det mest iögonfallande är de branta kullerstensgatorna som leder ner till den pittoreska hamnen, kantad av färgglada fiskestugor.

Clovelly England

Byggnaderna, vars fasader är täckta av blommor och klätterväxter, ger en idyllisk atmosfär. Besökare kan utforska hamnen och ta del av den traditionella fiskekulturen eller njuta av vandringar längs de närliggande klipporna med hisnande utsikt över havet.

6. Bourton-on-the-Water – Venedig i Cotswolds

Bourton-on-the-Water kallas ibland ”Venedig i Cotswolds” på grund av de pittoreska broarna som sträcker sig över floden Windrush. Byns charm ligger i de honungsfärgade stenhusen som kantar floden och skapar en idyllisk scen.

Bourton-on-the-Water, England

Besökare kan utforska de charmiga butikerna, tehusen och pubarna längs gatorna eller ta en lugn promenad längs flodbanken. Bourton-on-the-Water erbjuder också möjligheter till avkoppling i den omgivande landsbygden med gröna ängar och småskalig jordbruksmark.

7. Mousehole – en av många engelska byar värd att besöka

Mousehole är en pittoresk fiskeby vid Cornwalls kust, känd för sina charmiga fiskestugor och natursköna hamn. Byns karaktär präglas av de smala gränderna och de färgglada husen som klamrar sig fast på klipporna.

Mousehole England

Besökare kan utforska den traditionella fiskehamnen och ta del av det lokala fiskelivet eller beundra solnedgången över Atlanten från kusten. Med sitt lugna tempo och sin natursköna skönhet är Mousehole en perfekt reträtt för avkoppling vid havet.

8. Haworth – hem för Brontë-systrarna

Haworth är mest känt för att vara hem för Brontë-systrarna och deras litterära arv som präglar byns atmosfär. De kullerstensgatorna och de historiska byggnaderna ger en inblick i byns rika historia och litterära arv.

Haworth England

Besökare kan utforska Brontë Parsonage Museum och upptäcka systrarnas liv och verk eller vandra längs de omgivande hedar som inspirerade deras romaner. Med sin romantiska atmosfär och dramatiska landskap är Haworth en destination för litteraturälskare och historiaentusiaster.

9. Broadway – ett annat Broadway

Broadway är en charmig by belägen i hjärtat av Cotswolds, känd för sina vackra honungsfärgade stenhus och eleganta tehus. Besökare kan promenera längs den historiska huvudgatan och utforska de lokala butikerna och restaurangerna.

engelska byar - First Class Magazine

Den omgivande landsbygden erbjuder också möjligheter till vandring och utflykter till närliggande sevärdheter som Broadway Tower. Med sin idylliska atmosfär och spektakulära natur är Broadway en destination som lockar besökare året runt.

10. Staithes – en pittoresk fiskeby

Staithes är en pittoresk fiskeby vid North York Moors kust, känd för sin unika karaktär och dramatiska landskap. Byns charm ligger i de färgglada fiskestugorna som klamrar sig fast på klipporna och de smala gränderna som slingrar sig genom byn.

Staithes, England

Besökare kan utforska den traditionella fiskehamnen och ta del av det lokala fiskelivet eller utforska de närliggande klipporna och stränderna. Staithes erbjuder också möjligheter till vandring och avkoppling i den spektakulära naturen i North York Moors nationalpark.

Så bege dig ut på den engelska landsbygden – där finns mycket fint att upptäcka.

Här har vi samlat alla artiklar om England.

Foto: Press
To Top
Translate »