DRYCK

Polkaglögg på Grythyttans skogsglögg

Polkaglögg gjord på Grythyttans Skogsglögg är ett annorlunda och mycket trevligt sätt att servera glöggen. En perfekt glöggdrink för julen 2023.

Grythyttans skogsglögg

Här finner du ett recept på 8 drinkar för polkaglöggen på Grythyttas Skogsglögg

  • 75 cl Grythyttans Skogsglögg
  • Skalet av 3 citroner
  • 10 g kanelstång
  • 8 cl Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple Rum (kan bytas ut mot Plantation Grande Reserve eller exkluderas helt)
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk malen polkagris (detta gör man genom mortla eller köra ett par polkagrisar i kryddkvarn)
  • Hallonpulver eller malen kanel för dekoration (kan uteslutas)

Citronzest- och kanelinfuserad Skogsglögg

Börja med att göra en citronzest- och kanelinfuserad på Grythyttans Skogsglögg. Häll glöggen i en kastrull och lägg i citronskalet och kanelstången. Låt helst stå och dra över natten, innan du värmer glöggen.

Polkagrisgrädde

Vispa grädden tills den är lagom tjock. Tänk på att inte göra den för hård, den ska vara flytande och luftig. Blanda i den malda polkagrisen, smaka av så det verkligen smakar polkagris.

Montering av glöggdriken polkaglöggen på Grythyttans Skogsglögg

När det är dags att montera drinken, värmer man upp glöggen tills  den är rykande varm och häller upp på ett glas som tål värme. Tillsätt  1 cl Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple Rum till varje drink och lämna  lite utrymme för gräddlocket. Skikta på grädden med en sked, och strö hallonpulver eller malen kanel över.

Njut och låt polkaglöggen på Grythyttans Skogsglögg väl smaka!

Här hittar du även drinktips på Plantation Rum.

Lite kort om glöggens historia

Glögg, den hänförande vinterdrycken med sina kryddiga dofter och värmande karaktär, bär på en lång historia som sträcker sig genom kalla nordiska nätter och över generationer av festliga sammankomster. Ursprunget går tillbaka till medeltiden då kryddor som kanel och ingefära fördes till Norden via handelsvägar och snabbt blev en del av den lokala kulturen.

Dagens glögg är en subtil balans mellan kryddiga och fruktiga smaker, en konstfull kombination av rött vin, socker, kryddnejlika, kardemumma och pomeransskal. Variationer inkluderar även alkoholfria alternativ baserade på fruktjuicer, vilket gör drycken tillgänglig för alla, oavsett preferenser.

Under julperioden, då vinterkylan håller sitt grepp, blir glöggen en hjärtlig följeslagare. Förberedelserna inleds ofta med att värma upp kryddor i pannan, låta dem dofta ut sina aromer i köket. Sedan samsas de i en stor kastrull med vinet eller saften, där de långsamt får sjuda och skapa en förtryckande doft av jul. Det är i denna process som glöggen inte bara blir en dryck, utan också en ritual, ett tecken på säsongens ankomst.

Att servera glögg är en konstform i sig. Muggar fylls generöst och garneras med torkad frukt och mandelspån som ger en texturrikhet till varje klunk. Den heta vätskan värmer från insidan och skapar en känsla av trivsel och gemenskap, som omfamnar alla som är närvarande.

Social tradition

Glöggen har också blivit en social tradition, en anledning att samlas med vänner och familj. I skenet av ljus och under vinterstjärnor skapas minnen och band kring denna enkla men kraftfulla dryck. Dess betydelse sträcker sig bortom det smakliga; det är en känsla av gemenskap som värmer själen. Det är i dessa ögonblick av delning och skratt, omringade av doften av kryddor och värmen från varje klunk, som glöggen blir mer än bara en dryck. Den blir en länk till det förflutna och bygger broar till framtiden, en påminnelse om att värdefulla traditioner överlever genom samvaro och ögonblick som delas.

Så när vinterns frostiga fingrar omfamnar världen och julens magi fyller luften, är det glöggen som blir den välkomnande krusningen av värme och kryddor, en påminnelse om tradition, gemenskap och glädje. En enda mugg kan omvandla den kallaste dagen till en festlig stund, där varje klunk är en hyllning till vinter och vänskap. Så även Polkaglögg gjord på Grythyttans Skogsglögg.

Här kan du läsa mer om glöggen historia och de olika typerna av glögg.

Här har vi samlat fler artiklar inom dryck.

Foto: Press
To Top
Translate »