Turkiet

Skidåkning i Turkiet – 9 utvalda skidorter

Att åka skidor i puderklädda backar och njut av en majestätisk utsikt över snötäckta berg, är det verkligen möjligt i Turkiet? Svaret är ja, skidåkning i Turkiet växer. Landets skidanläggningar växer och möjligheterna för vintersport ökar. Så packa ner understället och gör dig redo för backarna i Turkiet – ett skidäventyr väntar. 

Höga berg med snötäckta toppar gör Turkiet till en utmärkt destination även under vinterhalvåret. Här listas några av Turkiets bästa skidorter – från brant puderåkning och snöparker till mysiga områden för barnfamiljer, eller vad sägs om att åka skidor på förmiddagen och bada i Medelhavet på eftermiddagen?

Skidåkning nära Istanbul

Skidorten Kartalkaya har blivit ett populärt resmål under vintersäsongen. Med en otrolig utsikt över Köroğlubergen kan du åka både utför och längd i något av områdets välskötta skidspår. Anläggningen omfattar 20 liftar och 38 backar som har en total längd på 50 kilometer. Tack vare sina två parker har Kartalkaya även blivit en favoritdestination hos snowboardåkare. 

skidåkning turkiet

Uludağ i Bursa är det högsta berget i västra Anatolien. Orten som länge varit en av landets mest populära vinterdestinationer tack vare sina långa utförsbackar. Området har totalt 15 liftar och 13 backar. Det erbjuds även uthyrning av skidutrustning och lektioner från utbildade instruktörer. Backarna lämpar sig för både för vanlig skidåkning, heliskiing och snowboardåkning. Uludağ är särskilt populär på helgerna på grund av närheten till İstanbul.

Kartepe Ski Centre är omgivet av vackra ek- och kastanjeskogar och är den vinterdestination som ligger allra närmast Istanbul. Detta har gjort att det blivit ett populärt utflyktsmål för stadsborna under helger. Här hittar du fyra kabinliftar, tre stolliftar och en ankarlift. Du kan åka både utförsåkning och längdskidor och snödjupet blir upp till två meter.

Upplev skidåkning i Turkiet med pudersnö och Turkiets längsta backe

Beläget i Erzurum, i östra Turkiet ligger Palandöken Mountain. En favorit när det kommer till utförsåkning med både skidor och snowboard. Palandökens skidcenter har ett stort liftsystem och är hem till den längsta backen i hela Turkiet – hela 12 kilometer. Området är även populärt bland professionella skidåkare på grund av sin pudersnö och branta backar. Skidcentret har en kapacitet på över 8000 skidåkare i timmen och eftersom backarna är upplysta kan besökare även njuta av kvällsskidåkning.

Skidorten Sarıkamış ligger vid Kars i östra Turkiet. Här erbjuds du en fantastisk vintersemester på en höjd av hela 2634 meter. Området har totalt sju utförsbackar och snön som är känd för sin goda kvalitet har en genomsnittlig tjocklek på 1,5 meter. Under vistelsen här kan du även passa på att se den istäckta sjön Çıldır, som är en berömd vinterdestination för skidåkning i Turkiet. 

Skidåkning i Turkiet med vackra vyer i Kappadokien

Skidåkning i Turkiet

Mount Erciyes ligger i Kayseri, i magiska Kappadokien och här hittar du den högsta toppen i centrala Anatolien. Det som gör Erciyes till ett extra bra alternativ för vintersemestern är smidigheten att ta sig dit tack vare flertalet anslutande flyg. Förutom grym skidåkning har du en fantstisk utsikt över områdets alla berg och dalar. Gondolerna gör det enkelt att ta sig runt i systemet. Då Erciyes ligger i Kappadokien kan det med fördel kombineras med ett besök till Kappadokiens grotthotell och häftiga underjordiska städer.

Åk skidor och bada i havet på samma dag

Skidåkning i Turkiet

Tro det eller ej men Medelhavsregionen som i vanliga fall är en favoritdestination när det kommer till sommarsemester erbjuder även fantastiska alternativ på vintern. Davraz Mountain har en underbar utsikt över Isparta och tilltalar skidåkare på alla nivåer. Saklıkent som ligger i Antalya är en av de få ställen där du kan njuta av skidåkning och bad på samma gång. Kombinera ditt besök på Saklıkent Ski Centre med att bo på hotell i centrala Antalya eller i andra närliggande orter.

Vintersemester vid Svarta havet

Skidåkning i Turkiet

Gör dig redo för ett riktigt vinteräventyr på Ovit Ski Center. Området ligger vid foten av de majestätiska Kaçkarbergen och har ett årligt snöfall på 15-30 meter. Skidområdet är fullt av mysiga boendealternativ och du kan bland annat bo på toppen av berget hela 2640 meter över havet. Förutom utförsåkning i någon av områdets alla backar kan du passa på att utforska den vackra naturen i Svartahavsregionen, spana på vilda djur eller åka ut på tur med snöskoter. Letar du efter mer spänning? Ovit är en perfekt plats för offpist-åkning och det finns anpassad säkerhetsutrustning att hyra på plats.

Så är skidåkning i Turkiet något för dig?

Här har vi samlat fler artiklar om Turkiet.

Foto: Press
To Top
Translate »