DRYCK

Plantation Rum från Barbados

Karibien är känt för sina vackra stränder, kristallklara vatten och en avslappnad livsstil. Men för alla som är bekanta med denna idylliska region, är det också hem för några av världens mest utsökta romsorter. En av de mest framstående och beundrade bland dem är Plantation Rum från Barbados. Denna rom är en hyllning till Barbados rika arv av romproduktion och erbjuder en smakfull resa som fascinerar dina sinnen.

Plantation Rum

Historien bakom rommen

På barbados i Västindien, en ö som är berömd för att vara den plats där romproduktionen först började i mitten av 1600-talet, har Plantation Rum sina rötter. Mount Gay, världens äldsta dokumenterade destilleri, var platsen för romtillverkningen och den administrerades ursprungligen av skördarbetare på Barbados plantager, och det blev en favorit bland den brittiska aristokratin.

Under åren har ägandet av företaget förändrat och har bytt ägare, men dess fokus på kvalitet och tradition har alltid varit detsamma. Idag äger och driver det franska företaget Cognac Ferrand Plantation Rum. Ett företag som är känt för sin passion för hantverk och kvalitet inom alkoholproduktion.

Den unika tillverkningsprocessen

Plantation Rum är känd för sin unika tillverkningsprocess som ger en smakupplevelse som är svår att överträffa. För att skapa denna enastående rom, börjar man med att odla sockerrör på Barbados. Dessa sockerrör skördar man för hand för att sedan extrahera saften genom att pressa dessa. Det är denna saft som kommer att bli grunden för drycken.

Efter extraktion fermenteras saften i flera dagar, vilket ger den möjlighet att utveckla komplexa smaker och aromer. Efter jäsningsprocessen destillerar man saften två gånger i kopparpannor, en teknik som är typisk för Barbados. Det är under denna destillationsprocess som rommens hjärta, den klara och fuktiga spriten, framställs.

Efter destillationen fraktar man drycken till Frankrike där den blir lagrad i ekfat som man tidigare har använt för cognac. Denna åldringsprocess ger rommen en distinkt karaktär och en unik smakprofil. Plantation Rum är känd för sin eleganta och mjuka smak, med toner av kryddor, vanilj, karamell och frukt.

Genom kollektionen Single Cask har man utvecklat ytterligare smaker, dock i begränsad upplaga. Detta genom att använda fat som man tidigare använt för framställning av exempelvis vi, öl eller annan spritsort. Du hittar mer om Single Cask 2023 här.

Den mångfacetterade smaken

Rommen erbjuder en smakupplevelse som är lika mångfacetterad som Karibiens kultur. Rommen är känd för sin komplexitet och balans. Den har en mjuk och silkeslen munkänsla som utvecklas till en rik smakpalett av vanilj, karamell, och exotiska fruktiga toner. Det finns också subtila kryddiga noter som ger rommen en värmande känsla. Denna balans mellan sötma och kryddighet gör Plantation Rum till en favorit bland romälskare världen över.

En av företagets mest kända sorter är deras ”Barbados 5-Year-Old,” som är en utmärkt introduktion till deras sortiment. Den har en mild och söt smak med inslag av banan och vanilj. Denna rom är perfekt för att avnjutas ren eller som en del av en utsökt cocktail.

Plantation Rum i cocktails

Rommen är inte bara för finsmakare. Det är också en viktig ingrediens i många klassiska karibiska cocktails. En av de mest kända är Mai Tai, som innehåller Plantation Rum, limejuice, apelsinlikör och enkel sirap. Mai Tai är en uppfriskande och smakrik drink som är perfekt för att svalka sig i solen.

Plantation Rum drinks
Plantation Rum drinks

En annan populär cocktail som använder rommen är Zombie. Denna kraftfulla drink innehåller olika sorters rom, inklusive Plantation Rum, samt citrusjuicer och grenadin. Zombie är känd för sin höga alkoholhalt och har fått sitt namn på grund av dess förmåga att ”återuppliva” dig.

Här hittar du några drinktips på Plantation Rum.

En äkta skatt från Karibien

Rommen från Barbados är en äkta skatt från Karibien. Dess rika historia och unika tillverkningsprocess ger upphov till en rom av oöverträffad kvalitet och smak. Oavsett om du föredrar att avnjuta den ren eller i en utsökt cocktail, är rommen ett utmärkt val för alla som uppskattar de finare sakerna i livet. Så nästa gång du längtar efter en smakfull resa till Karibien, ta en flaska Plantation Rum och upplev Barbados i varje sipp.

Här har vi samlat fler artiklar inom dryck.

Här kan du läsa mer om Plantation Rum.

Foto: Press
To Top
Translate »