Frankrike

Murtoli – ett eget land på Korsika som vi älskar

Redan vid den rostiga griden förstår vi att Murtoli är något alldeles speciellt, men det ska ta oss ett bra tag att förstå hela vidden av vad vi ska uppleva, nämligen ett eget litet universum. Vi har Murtoli, hotellet som är nio gånger större än Monaco.

Vän av detaljer noterar en svagt blinkande lampa på den diskret placerade övervakningskameran som filmar det som händer utanför järngrinden. Det finns ingen skylt som indikerar vad som döljer sig där innanför, och det är en stor del av poängen. Den som inte vet skall heller inte veta. Murtoli är stället som finns till för de utvalda, vare sig mer eller mindre. Snobbigt? Nej, inte alls, vem som helst är välkommen som betalande gäst. Men då gäller det att man vet om att detta hotell finns. Fast nej, det där med att alla är välkomna om bara likviditeten är i sin ordning är inte riktigt sant, mer om det längre fram.

MURTOLI - First Class Magazine

Doften av vild rosmarin och lavendel slår emot oss när vi kliver ur bilen och tar trappan upp till receptionen som är belägen i ett eget litet hus utanför grinden. Vi är väntade och blir välkomnade med vänliga leenden och incheckningspapper som redan är ifyllda och klara.

Murtoli är stort så vi behöver hjälp

En namnteckning senare hänvisar man oss tillbaka till bilen. Där får vi vänta några minuter på att en följebil ska komma och hämta oss. Följebil? Ja, för kanske är något av det mest anmärkningsvärda med Murtoli att det är ett hotell med endast sjutton rum. I det här fallet består dock rummen av villor i varierande storlekar. Det som på ett vanligt hotell hade varit avlånga korridorer är här grusvägar som slingrar sig fram i en terräng som skiftar mellan höga berg och djupa dalar.

Det är nästan lite overkligt. Är vi verkligen på ett hotell? För på ett vanligt hotell finns det ju vare sig golfbana, grönsaksodlingar, boskapsuppfödning, olivlundar eller en kilometerlång privat sandstrand. Inte heller är det ju särskilt vanligt att en av hotellets restauranger är inbyggd i en av naturen skapad grotta eller att frukostbuffén dukas upp på ”rummet” av osynlig personal. Personal ja, det finns det gott om, närmare sextiotalet under högsäsong. Men vi får snart veta att tre anställda per ”rum” är alldeles för lite. Särskilt under högsäsongen som är från och med mars och september ut.

En mycket känslosam start av Domaine de Murtoli

Paul Canarelli, ägare och mannen bakom hela konceptet vars fulla namn är ”Domaine de Murtoli”, ärvde ägorna av sin farfar som var boskapsuppfödare med rötterna långt tillbaka på Korsika. Paul och hans farfar hade en mycket speciell relation. Det var som att det fanns ett nästan synligt band av känslor mellan dem. Han fick inga instruktioner om vad han skulle göra med egendomen. Hans farfars enda önskemål var att Paul skulle göra ”något särskilt av den”. Och något särskilt blev det, med råge och mer därtill.

MURTOLI - First Class Magazine

Paul beslöt sig för att skapa ett upplevelsehotell. En plats på jorden som skulle hedra hans farfars minne och samtidigt erbjuda kräsna gäster det förnämsta som finns att tillgå i dagens annars så stressade värld, nämligen avskildhet, lugn och lyx i diskret anda.

Vi skriver hotell, och Paul Canarelli säger även han att det är ett hotell. Men vi som varit där kan intyga att det inte alls är den känslan man får. På egendomen, som är tio gånger större än hela Monaco, finns för närvarande sjutton unika stenhus som varsamt renoverats under åren och förvandlats till ”hotellrum” som härbärgerar sällskap från två till tolv personer. Det finns ytterligare hus som inte har renoverats än och drömmen är att återställa dem alla. Dock vill Paul Canarelli inte låta verksamheten styras av pengar utan det får helt enkelt bli när det blir och pengar finns.

Villa A Liccia tar anda ur oss

Vi checkar in i villa A Liccia (namnet betyder ”evigt grön ek”) som är en av de största och högst belägna villorna på området med en utsikt som tar andan ur en. Det känns som att komma hem till någon. Glöm allt vad standard heter, husets tre sovrum är alla i olika storlekar och personligt inredda. Detta med stoppade möbler, antika skrivbord, historiska fotografier från egendomen och på medlemmar ur familjen Canarelli. Det största sovrummet, eller sviten som vi väljer att kalla det, upptar hela det översta planet.

MURTOLI - First Class Magazine

Alla tre rummen i huvudhuset har egna badrum men det är bara i sviten man kan ligga i badkaret och låta ögonen vila på havet som bildar horisont bakom det sluttande landskapet där olivlundarna ligger som små oaser. Från vardags- och sovrum ser vi ner i villans trädgård. Här hittar vi den egna poolen glittrar av solens strålar och liksom ropar till oss att ta ett dopp.

I trädgården finns även ett komplett utrustat utomhuskök och när vi säger komplett så är det i ordets rätta bemärkelse. Här finns gasspis, mikrovågsugn, ismaskin, kyl och frys, bestick och porslin för tjugo personer och köksutrustning som vore vi installerade i ett av Gordon Ramseys restaurangkök. I trädgården finns även ett annex med ytterligare två sovrum som tillhör villan. Perfekt om man är ett större sällskap där några vill ha lite extra avskildhet.

Frukost på hjul

Murtoli är ju ett hotell och då förväntar man sig att det serveras frukost. Hur löser man det på ett hotell vars korridorer består av landsvägar, tar man bilen till frukostmatsalen? Nej, frukosten kommer med bil. På Murtoli finns nämligen ingen frukostrestaurang utan personalen kör runt till villorna och dukar upp en härlig frukostbuffé individuellt anpassad efter gästernas önskemål.

Hos oss står frukosten serverad redan då vi vaknar, och eftersom det är fint väder har den för dagen dukats upp utomhus. Vi avnjuter färskt bröd, äggröra, bacon och färskpressad juice med underbar utsikt. Just denna dag är vädret så klart att vi till och med skymtar Sardinen. Kaffe finns i termosar men vi väljer istället att brygga espresso från den espressobryggare som finns i utomhusköket.

Som vi tidigare nämnde är personalen ”osynlig”, det vill säga frukosten står uppdukad när vi vaknar och den är bortplockad när vi har ätit klart. Om man inte vill äta lunch eller middag i någon av Murtolis två fantastiska restauranger, och inte heller orkar tillaga maten själv, så har Murtoli en lösning på det också.

Då kommer det helt enkelt en kock och tillagar precis det du önskar på plats. Precis det du önskar ja, det är bara att ringa och säga vad du vill ha servera. Din önskan är Murtolis lag. Om det du känner för att äta inte redan finns i Murtolis skafferi så åker någon och handlar. Detta är en service som inte kostar något extra utöver råvarornas pris.

Restaurang La Grotte på Murtoli

Vi blir inbjudna att inta första kvällens middag i den helt spektakulära restaurangen La Grotte. Denna är precis som namnet antyder, är inhyst i en naturlig grotta på egendomen. Man har helt enkelt satt in dörrar och fönster på de av naturen skapade ingångarna och där inne hittar vi en förstklassig restaurang med tillhörande bar. På utsidan av grottan finns en terrass med både bord att äta vid samt soffgrupper att sitta i för en fördrink.

Här bjuder man oss på levande underhållning från en trio som spelar och sjunger traditionell korsikansk musik. Denna kombination av ljuva toner och det som känns som hundratals ljuslyktor gör att vi verkligen kommer i stämning när vi blir serverade champagne och hors d’œuvres innan själva huvudmåltiden.

MURTOLI - First Class Magazine
MURTOLI - First Class Magazine

Tro inte att man har sprängt bort något, inne i La Grotte får man ta sig fram på det naturliga stengolvet och dinerar gör man på någon av avsatserna som gör att nästan alla bord blir ett eget chambre separée. Ett undantag finns dock och det är på den avsatsen vi placeras. Längst upp i grottan finns en något större yta som har plats för ett långbord för 10-12 personer samt ett mindre bord för fyra.

Maten som vi blir serverade är så god att det känns som om en änglakör svävar över bordet! Bland annat äter vi en carpaccio med en blandning av röd och vit tonfisk. Den är så underbart välsmakande att man får lust att gå in och krama kocken.

Frekveta återkommande gäster

Vi har nöjet att dinera tillsammans med ägaren själv, Paul Canarelli, som berättar vilka som besöker Murtoli. Inte oväntat är det framför allt personer som vill vara privata och som söker avskildhet. Han nämner flera mycket bekanta namn både från det internationella näringslivet och gräddan av världens celebriteter. En av Hollywoods största manliga stjärnor är en frekvent återkommande gäst men

Paul berättar att just han nästan aldrig syns till utan föredrar att stanna i sin villa. Det gör även en av Frankrikes största och kanske internationellt mest kända artister som checkar in ungefär samtidigt som vi checkar ut. Några som också är återkommande gäster på Murtoli men som inte har något emot att inta sina måltider på hotellets restauranger är en av vita dukens alla största kvinnliga celebriteter tillsammans med sin minst lika kände make.

Paul berättar att de faktiskt är gäster precis samtidigt som vi är där. Och varse blir vi om detta när just dessa två diskret kommer in och helt sonika ledigt slår sig ner vid bordet intill vårt. Paul ursäktar sig och går fram till paret som tycks vara på ett strålande humör. Efter fem minuter är han tillbaka vid vårt bord och meddelar att paret förmodligen kommer att dinera på samma restaurang som den som vi är inbokade på dagen därpå.

– Men snälla, ber Paul ödmjukt, skriv inte några namn på de personer jag berättat om eller som ni möter här. Det är liksom det vi är mest kända för, vi låter folk vara i fred.

Vårt eget spa eller det vid stranden?

Väl tillbaka efter den utsökta måltiden i La Grotte undersöker vi vår villa och vår trädgård närmare. Hela undervåningen är ett enda stort kök och vardagsrum med soffgrupp framför den öppna spisen. Det finns ett rustikt matsalsbord och även här ett komplett utrustat kök om än något mindre är det som finns utomhus. Här finns även en liten tvättstuga med moderna maskiner, strykbräda med tillhörande strykjärn och allt annat man kan tänkas behöva.

I trädgården hittar vi också vårt alldeles egna privata. Hit går man för att koppla av på egen hand eller så bokar man någon av Murtolis terapeuter som kommer hit och utför den behandling man önskar. Om man då istället inte väljer att ta sig ner till stranden där hotellets utomhusspa ligger, vill säga.

Restaurang La Plage

Vid den kilometerlånga privata stranden ligger även restaurang La Plage som är byggd för att naturligt följa landskapet. På La Plage äter man lunch och middag eller så tar man en drink i strandbaren. Det är även vid stranden som Murtolis musikarrangemang går av stapeln. Flera gånger om året bjuds det nämligen på spektakulär underhållning, det kan vara en hel symfoniorkester som flygs in eller vad sägs om en konsert med franska cellisten Lætitia Himo som uppträdde med sin orkester där senast i höstas. Och nej, det kostar heller inget extra och nej, det är inte publika konserter vi här talar om utan underhållningen är till för Murtolis gäster, deras vänner och speciellt inbjudna.

Stranden ja, förutom att man vid klarväder kan ligga i en solstol och skåda Sardinien i horisonten så kan man naturligtvis ta ett dopp i det långgrunda vattnet. Solsängarna står avskilda i grupper, man behöver inte trängas. Vill man ta en tur på vattenskoter så är det bara att göra det, den som vill vindsurfa lånar en bräda medan den fiskesugne sätter sig i en båt och ror ut i viken.

Privat betyder privat på Murtoli

Här hemma har vi ju allemansrätten vilket skulle innebära att vem som helst hade kunnat lägga sig på Murtolis strand. På Korsika däremot är en privat strand en privat strand. Vi nämnde inledningsvis att alla är välkomna till Murtoli bara man kan betala för sig, men detta gäller dock endast den som vill hyra en av villorna och bo på hotellet. Det fick den grupp ryska miljonärer som en dag ankrade upp sin lyxyacht utanför Murtolis strand erfara. Paul Canarelli berättar:

– Murtoli är till för Murtolis gäster och det gäller även stranden. En dag satt jag med min fru och tog en kopp kaffe när en enorm yacht ankrade upp här utanför i viken. Efter ett tag såg vi hur en mindre båt lämnade fartyget och satte fart mot oss. Det var fartygets kapten, en stilig herre i vit kaptensuniform med tillhörande mössa och kritvita handskar som hade skickats i land för att höra om det var okej att hans arbetsgivare, lyxyachtens ägare och dennes sällskap, kom in till stranden för lunch och bad.

Han blev oerhört snopen när jag svarade att det tyvärr inte var möjligt eftersom både restaurangen och stranden bara är tillgängliga för Murtolis gäster, men han nickade, tackade för sig och åkte tillbaka till yachten.

Efter tjugo minuter var han tillbaka igen, denna gång med en något mer bestämd uppsyn och ett förslag: hans arbetsgivare ville nämligen inte ta ett nej för ett nej och sade sig vara villig att betala för att få komma i land.

MURTOLI - First Class Magazine

– Ja, det är klart att det låter galet, berättar Paul, men även om han erbjöd oss €25000 för att få komma i land så var jag tvungen att tacka nej. Vi vägrar att låta girighet ta överhand framför våra boende gästers upplevelse och privatliv.

Murtoli har något för alla

Förutom all lyx och bekvämlighet som erbjuds när det kommer till mat och boende på Murtoli så finns det aktiviteter för både barn och vuxna på området. Med tanke på Murtolis storlek finns det möjlighet att vandra i bergen, göra en utflykt med några av hotellets egna hästar samt söka fiskelyckan i de egna vattendragen och älvarna. Den jaktintresserade kan bege sig ut efter vildsvin, hare, fasan eller rapphöns. Vi kan meddela att särskilt långt hade vi inte behövt gå om någon från First Class Magazine hade varit intresserad av att jaga. Vi räknade nämligen till inte mindre än sjutton fasaner i vår trädgård vid ankomst, de levde dock alla när vi lämnade.

Murtolis eget boskap betar i lugn och ro

För lämna måste man ju förr eller senare om än med ett litet sting av vemod. Nog hade vi kunnat stanna längre om inte plikten kallat och vi måste sätta kurs hemåt. Vi återkommer dock gärna när Murtoli i mars-april 2014 öppnar sin spillrans nya golfbana signerad Kyle Phillips!

Lyx, avskildhet och exklusivitet brukar kosta, det gör det också på Murtoli. Under högsäsong får man för ”vår villa” betala €92 300 för en månad, men man kommer undan med betydligt blygsammare summor om man bokar någon av de mindre villorna och inte väljer att stanna under högsäsong – det är definitivt värt att kolla upp!

Till Murtoli tar man sig med bil från Ajaccio, Korsikas huvudort. Från Stockholm går det direktflyg under sommarhalvåret.

Här har vi samlat fler artiklar om Frankrike.

Här kan du hitta en artikel om golfbanan på Murtoli.

Här hittar du mer information om Domaine de Murtoli.

Foto: First Class Magazine samt press
To Top
Translate »