Annons från Globe Marketing

Fira jul på Gimo Herrgård

Vintern är här och visst längtar vi alla efter den där sagojulen då granen ska kläs extra vackert, skinkan bli perfekt tillagad och knäcken alldeles lagom seg. Den kan du hitta på Gimo Herrgård.

Vill man få en försmak av allt det goda eller kanske fira julen på annan ort och slippa julstressen, ja då finns det många platser där man vet exakt vad som krävs för att den där riktigt genuina julkänslan ska infinna sig.

GIMO HERRGÅRD

En plats där man vet precis hur en lyxig och stressfri jul ska firas är Gimo Herrgård. Här lyser marschaller under juletid upp vägen över borggården mot den vitkalkade herrgårdsbyggnaden. Inbäddad i de norduppländska skogarna vid den glimrande Gimo sjön finner man denna fantastiska fyrstjärniga herrgård.

Historien om Gimo Herrgård har sitt avstamp redan i början av 1600-talet, då området Gimo Bruk blev ett så kallat kronobruk. År 1761 lät den dåvarande ägaren, kommersrådet Robert Finnlay, rita upp en helt ny herrgårdsbyggnad på bruket – Gimo Herrgård. 1600-talets anspråkslösa byggnader skulle nu ersättas med den mer moderna, ljusa och franskinspirerade arkitekturen. Detta stod arkitekten och hovintendenten Jean Eric Rehn för.

Gimo Herrgård kom att räknas som den första gustavianska herrgårdsbyggnaden i svensk arkitektur och anses vara en av landets vackraste herrgårdsbyggnader från mitten av 1700-talet. Med de bästa hantverkarna och de vackraste utsmyckningarna blev Gimo Herrgård en storslagen plats. Målarmästaren Lorentz Sundström svepte med sina penseldrag fram de vackra blomstermålningar man idag kan se i herrgårdens salonger.

I modern tid renoverades herrgården för att bli hotell och idag är Gimo Herrgård med sina gnistrande kristallkronor och kakelugnar åter en magisk och majestätisk plats för weekender, fester, högtider och bröllop.

Traditionell jul på Gimo Herrgård

Då vintern lagt sitt snötäcke över landskapet känns det extra mysigt att gästa herrgården och dess vackert juldekorerade salonger.

– Vi erbjuder en äkta traditionell jul där du blir uppassad och omhändertagen från den stund du kliver in genom våra dörrar. Allt som har med julstök att göra lämnar du bakom dig, berättar Mathias Schneider, hotellchef på Gimo Herrgård.

Väljer man att fira hela julhelgen på herrgården kan man se fram emot festligt firande i dagarna tre. När man anländer, aftonen före dopparedagen, serveras eftermiddagste framför den sprakande brasan. Därefter följer ett program som innehåller julens alla traditioner. Med gemensam klädning av granen, avsmakning av julskinkan, julklappar, midnattsmässa eller julotta får gäster en garanterat fröjdefull jul. Självklart kommer man även få njuta av goda måltider under dagarna, och på julafton dukas ett dignande julbord upp i herrgårdens matsal som ståtar med en utsikt över den snöbeklädda parken.

GIMO HERRGÅRD

Gimo Herrgård ligger i hjärtat av Upplands vallonbruksområde, och här finner man plats för både avkoppling och äventyr. På och omkring herrgården finns massvis med aktiviteter att ta del av i vinter, möjligheterna är oändliga. Ta en skridskotur på sjön eller utmana dig själv med att testa den splitternya höghöjdsbanan som man finner högt upp bland trädkronorna strax bakom herrgården. Eller varför inte ge sig ut med hundspann eller med snöskoter för att upptäcka de norduppländska skogarna, som under vintertid bjuder en alldeles sagolik stämning.

Spa-anläggningen Sjöstugan

För den som vill ta det lugnt och rå om sig själv rekommenderas ett besök på herrgårdens spa-anläggning Sjöstugan som ligger nere vid Gimosjön.

– Vintern på Gimo Herrgård är helt fantastisk. Många vill sätta lite extra lyx på vardagen såhär i vintertider, och när snön ligger djup och sjön har frusit blir känslan av att krypa ner i utomhusjacuzzin med ett glas champagne något alldeles extra, berättar Mathias Schneider.

GIMO HERRGÅRD

Inne på spa-anläggningen erbjuds en rad olika behandlingar. Här kan man få en klassisk massage, ansiktsbehandlingar och till och med en lyxig chokladkur.

För den som kanske vill få in lite julklappsshopping under sitt besök ligger Sveriges fjärde största stad Uppsala endast några mil bort. I jultider bjuder staden på mysiga promenader bland julmarknader och caféer. Gimo Herrgård erbjuder hela 88 rum och sviter som alla är individuellt inredda. Mathias Schneider berättar att varje rum sätter sin egen prägel på herrgårdens 250-åriga historia.

– Vi ville bevara det kungliga arvet i rummen och många av de möbler som stod här när herrgården byggdes finns kvar än idag.

Flera av rummen pryds av vackra antika himmelsängar och mysiga kakelugnar, och väljer man att bo i någon av de lyxiga sviterna har man både salong, jacuzzi och egen bastu.

Mat och dryck för gormander

Vare sig man besöker Gimo Herrgård för en avkopplande helg, fest eller för storslaget julfirande så kommer måltiderna på herrgården att bli minnesvärda. Köket har en plats i Chaîne des Rôtisseurs, och i någon av herrgårdens fem unika matsalar kan man avnjuta smakrika rätter där menyn följer årstiderna.

Köksmästare Marcus Falk använder enbart de finaste ingredienserna och handplockade råvaror från lokala producenter, vare sig han skapar unika rätter för luncher, middagar eller en sexrätters avsmakningsmeny i herrgårdens chambre separée.

Gimo Herrgårds traditionella julbord står uppdukat från den sista november fram till jul, och i herrgårdens vinkällare finner man mästerverk från både den gamla och nya vinvärlden – allt från en 25- årig Chateau Haut-Brion till Australiens Penfold’s Grange.

I källarvalvet arrangeras gourmetprovningar av allt från vin, whisky och champagne till sprit och choklad.
I storslagen miljö och med ett fantastiskt historiskt arv blir Gimo Herrgård en oas och tillflykt när vintermörkret och kylan smyger sig på.

– Det finns tusen och en anledningar till att man ska komma och besöka oss i jul. Vi erbjuder verkligen det där lilla extra för att din tid hos oss ska bli så fridfull som möjligt, säger Mathias Schneider och tillägger:

– Alla våra besökare ska känna sig som baroner och baronessor när de är här.

GIMO HERRGÅRD

Här har vi samlat fler artiklar om Sverige.

Här hittar du mer information om Gimo Herrgård.

Foto: Press
To Top
Translate »