Annons från Globe Marketing

KRONOVALLS VINSLOTT PÅ ÖSTERLEN

På Österlen finns ett magnifikt slott med tinnar och torn och svenskproducerad champagne av bästa kvalitet som har lagrats i egna källarvalv. I Roslagen njuter man i bubbelpoolen med utsikt över hav och horisont och ett glas mousserande i handen. Ett törnrosaslott i Bohuslän arrangerar provningar av den ädla drycken i anrika Jägarsalen från 1600-talet och i Hälsingland kan man, om man har tur, bli bordsgranne med självaste Monsieur Taittinger. First Class Magazine har besökt fyra vitt skilda svenska smultronställen som har bubbel i glasen.

KRONOVALLS VINSLOTT PÅ ÖSTERLEN
– med egen slottslagrad Tirag

kronovall_ext_9-1

NATURSKÖN MILJÖ PÅ ÖSTERLEN, omgärdat av dammar och vallgravar, ligger ett vackert vitt slott i fransk barockstil. Det är Kronovalls Vinslott, som har anor ända från 1760-talet men fick sin nuvarande skepnad 1896.

Byggnaden med sina tinnar och torn är storslagen och genomsyras av genuin slottskänsla. Inomhus sträcker sig de höga marmorpelarna upp mot taket som inramas av breda stuckaturer och stora fönster med magnifika ljusinsläpp. Varje gästrum är unikt och har fått sitt namn efter olika druvsorter. Det är Muscat som är inrett i ljusa färger med romantisk himmelssäng och spetstyger medan Cabernet Sauvignon har mörka sidenöverkast och präglas av rödaktiga Bordeauxtoner.

MAT OCH AVKOPPLING PÅ MENYN

Slottet ägs numera av en stiftelse som förvaltas av Riddarhuset och arrenderas sedan 1996 som vinslott av familjen Åkesson. I källaren lagras Kronovalls Tirage, vilket är husets mousserande vin. Det är tillverkat på Chardonnay- och Pinot Noir-druvor, flaskjäst och framställt i enlighet med traditionella metoder för tillverkning av champagne. Tiragen finns både som vitt och rosé. Till Kronovalls Vinslott kommer gästerna främst för matens skull. Här finns dock inga traditionella menyer eller vinlistor. Varje helg präglas i stället av ett särskilt mat- och vintema.

– Vi serverar alltid en femrättersmeny komponerad utifrån årstid och vad vi får tag i från trakten, berättar Erik Holm, som driver Kronovalls Vinslott. – Gästerna som kommer hit ska slippa att välja. Livet är fullt av alldeles för många beslut ändå, så här ska de bara kunna slappna av och inte behöva snegla på bordet bredvid och fundera på om de har gjort rätt val. Alla äter samma meny och temat känner de till när de bokar. Därför har Kronovalls inte heller några traditionella vinlistor, utan sommelieren väljer ut de viner som passar bäst till varje meny.

Erik Holm är ansvarig för slottet sedan i augusti 2013, men har det i blodet eftersom han har varit här till och från sedan barnsben. Hans pappa var med och drev Petri Pumpa under tio års tid, det företag som innehar restaurangen på Kronovalls Vinslott. Petri Pumpa är en föregångare inom gastronomi i Sverige och de var tidiga med att satsa på lokala och ekologiska råvaror.

– Jag minns hur jag som barn stod på drickabackar i köket för att kunna nå upp och titta på hur kockarna jobbade, berättar Erik. – Jag gjorde ett försök att göra något annat och studerade juridik i några år, men det här är en värld som är svår att slita sig ifrån. Branschen är lite som ett kringresande cirkussällskap. Det är inte ett vanligt jobb, det är en livsstil. Varje kväll ger vi en föreställning där målet är att invagga gästerna i någon form av magi.

NYÅR MED SLOTTSKLASS

Att fira nyårsafton på slottet och få skåla i Kronovalls Tirage är mycket populärt. Festligheterna börjar redan på eftermiddagen med lite slottshistorik och ett besök i vinkällaren. Där får gästerna lära sig hur det mousserande vinet är framställt och smaka på Tirage 2000. Det blir också en effektfull uppvisning i hur sabrering går till. – Vi brukar själva stå för sabelöppnandet av flaskorna. Det är i och för sig ganska enkelt när man vet hur man gör, men det skulle gå åt alldeles för mycket champagne om vi lät gästerna prova.

– Vi serverar som vanligt en femrättersmiddag på nyår, men vi gör kvällen lite extra festlig med ett band som spelar, fyrverkerier och skål i bubbel vid tolvslaget och sedan blir det nattamat. På nyårsdagen serverar vi en förstärkt brunch innan gästerna ger sig av hemåt.

Kronovalls vinslott har 23 rum och ligger 26 km från Simrishamn på Österlen.

För mer information:
www.kronovall.se

UPP
Translate »