Frankrike

Murtoli Golf – Korsikas lyxigaste golfbana

Korsika har fått en ny golfbana i första klass: Murtoli Golf Links. Precis när solen stiger sakta upp ovanför bergskammen ger jag mig ut på en morgonrunda. Guillaume, som är caddymaster, har förberett min bag med vatten. Denna bag är uppställd och klar på min trolly, så det är bara för att ge sig på den första pyramiden bollar fint staplade på rangen.

Medan jag tar min första sving på rangen kan jag inte låta bli att bli imponerad av den hisnande utsikten över bergen och havet som omger golfbanan. Det är verkligen en spektakulär plats att spela golf på. Efter att ha värmt upp på rangen går jag till första tee, där min spännande runda börjar.

 Murtoli Golf Links

Murtoli Golf på Domaine de Murtoli

Banan ligger inom Domaine de Murtoli på den sydvästra delen av Korsika, cirka en timme från Bonifacio. På Murtolis golfbana behöver man inte trängas. Det som är unikt här är det totala privata utrymmet, avskildheten från resten av världen, känslan att vara ensam på hela golfbanan. Lugnet speglar av sig i spelet förstås. Om man inte tappar koncentrationen av färgerna som spelar på de snöklädda bergen och havets azurblå skimmer. Det är ett intimt samspel mellan golf och natur. Ägarparet Paul & Valérie Canarelli skapade först ett paradis på 2500 hektar som inte går att jämföra med något annat hotellbegrepp. Och i dalen mitt i resorten slingrar sig nu en ny golfbana fram, byggd med största vördnad.

Murtoli Golf är skapad av Kyle Philips och den största utmaningen var att skapa en golfbana som följer det naturliga landskapet utan att vidröra olivlundarna, fälten eller betesmarkerna. Denna 12-hålsbana, inspirerad av de skotska golfbanorna med total naturlig omgivning, kan man spela på sju olika sätt beroende hur man ställer tee för utslagen. Allt från tre till fem korthål. Greenerna är ondulerade, snabba och relativt små. ”Tricky” på många sätt! När vinden drar in från havet stiger graden av utmaning betydligt! Det längsta hålet för herrar är 493 meter och 364 för damer. Banan har en total längd på 2 495 meter.

 Murtoli Golf Links
 Murtoli Golf Links

Pure natural

Murtoli är ”pure natural”; damtee på hål 6 ligger mitt i ett lavendelfält, 150-metersmarkeringarna är olivträd och varje tee är uppbyggd av natursten. De röda stenarna är murade som om de funnits här i hundra år. Alla bunkrar har en finish utöver det vanliga och kvaliteten på allt från fairways till putting-green är oslagbar.

Klubbhuset på Murtoli Golf är byggt i samma design som resten av villorna som finns i denna ”Edens lustgård”. Som fårhus med genuin sten från de korsikanska bergsmassiven. Här finns restaurang, bar, konferenslokal, golfshop och en delikatessbutik där det självklart enbart säljs egenproducerade produkter som exempelvis olivolja och ost. I baren noterar jag att en av Frankrikes mest firade skådespelare sitter och kopplar av. Han spelar in en film just nu här på Murtoli, som egentligen skall utspela sig på Seychellerna. Just därför är Domaine de Murtoli perfekt! Samma underbara natur.

 Murtoli Golf Links

På Murtoli Golf Links finns två golfproffs: Antoine Maisetti och Yon Chartier. Båda tourspelare som kommer från golfbanan Domaine de Spérone, en timme härifrån. Spérone har under femton år lockat många av världens golfare till Korsika. Den kallas Europas ”Pebble Beach” och anses av många som den vackraste banan i världen. Murtoli kan inte matcha Spérones championship potential, men de två banorna kompletterar varandra utmärkt. Helt klart konkurrerar de om vilken som är vackrast! Det är upp till dig att avgöra vilken du anser vara vackrast, jag kan bara lova att båda är värda ett besök.

Nyfiken på Murtoli? Här hittar du en artikel om resorten.

Här har vi samlat alla artiklar om golfbanor i Världen som vi besökt.

Här hittar du mer information om Murtoli.

Foto: Camille Moirenc
To Top
Translate »