DRYCK

Internationella Champagnedagen 2024

Internationella Champagnedagen infaller den 18 oktober 2024. Hur ska du fira?

Champagne har nästan blivit synonymt med högtider och festliga tillställningar så vad är inte lämpligare än att servera champagne på Internationella Champagnedagen? Vi har fått de här recepten från The Wine Company och restaurangen Supper som är kända för sina drinkar. De har tagit fram tre cocktails baserade på champagne. En enklare, en mellansvår och en något mer avancerad. Så här säger Anton Regnéll, barchef på Supper om cocktailtrenden:

– Champagnecocktails har en gammal historia där de kanske mest kända är Bellini och French 75. På Supper jobbar man mycket med smakkombinationer och fruktighet, vilket ofta ger en komplexitet tillsammans med champagnen. Detta återspeglas i de drinkar som vi har skapat, där vi har gjort varianter på klassiska drinkar fast på vårat sätt.

 Internationella Champagnedagen

Här kommer tre recept på drinkar baserade på champagne:

Framboises et Pommery champagnedrink

Framboises et Pommery

Ingredienser:

3 cl hemgjord skogsbärssockerlag
1 cl Chambord
Fyll upp med Champagne Pommery Noir Brut

Hur? Häll skogsbärssockerlag och Chambord i en champagneflöjt, toppa med Champagne Pommery Noir Brut. Rör försiktigt med en sked.

champagnedrink The Mint Heritage

The Mint Heritage

Ingredienser:

3 cl Bacardi Heritage
1,5 cl limejuice
1 cl sockerlag
8 blad mynta Fyll upp med Champagne Jean de Villaré Grande Reserve

Hur? Skaka alla ingredienser utom champagnen i en shaker med is, sila genom en fin sil i en coupette med en stor isbit i. Garnera med myntatopp.

Royal Pineapple Dennis  champagnedrink

Royal Pineapple Dennis

Ingredienser:

3 cl Pisco Waqar
2 cl Merlet lune d’abricot
3 cl citronjuice
2 cl passionsfruktssockerlag
3 cl ananasjuice
2 stänk Peychaud bitters
10 cl Champagne Barons de Rotchild, brut

Hur? Skaka alla ingredienser utom champagnen i en shaker med is, sila det i ett stort glas eller en urgröpt ananas. Fyll upp med is, garnera med ananasblad och färsk ananas.

Champagnes status och Internationella Champagnedagen

Drycken kommer alltid att vara det självklara valet för festligheter. Trots sin status har den bubbliga drycken tonat ned sin ikoniska, traditionella och elitistiska status till att bli mer ungdomlig och tillgänglig. Dessutom har den anpassat sig till dagens mångsidiga smakpreferenser och blivit mer inkluderande för alla. Utvecklingen har varit gradvis, och man har successivt breddat utbudet av champagner för att tilltala en bredare publik. Vidare har producenter experimenterat med olika smaker och stilar, vilket har gett upphov till spännande varianter som passar olika tillfällen.

Champagne drinkar

Övergången har också inneburit att champagnen har blivit mer tillgänglig prismässigt, vilket gör det möjligt för fler att njuta av dess förtjusande bubblor utan att känna sig begränsade av en hög prislapp. Samtidigt har varumärkena aktivt arbetat för att skapa en modern image genom innovativa marknadsföringsstrategier och samarbeten med influencers, vilket har bidragit till att nå en yngre publik och nya konsumentsegment.

Trots dessa förändringar har champagnen behållit sin särskilda allure och symboliska värde som en dryck för att fira speciella ögonblick. Den har en förmåga att lyfta fram glädje och festligheter, och dess närvaro i sociala sammanhang ger en känsla av elegans och glamour. Medan den har omfamnat moderna trender och smakpreferenser, har champagnen lyckats balansera sin traditionella charm med en mer ungdomlig och trendig image.

Således har champagnen genomgått en intressant metamorfos som har tagit den från en strikt formell och exklusiv dryck till något som är tilltalande för alla generationer och skapar minnesvärda stunder oavsett tillfälle. Det är denna förmåga att förnya sig samtidigt som den behåller sin tidlösa aura som gör champagne till en ikonisk dryck som står stark i både historien och nutiden. Så njut på Internationella Champagnedagen! Det är du väl värd!

Här har vi samlat fler artiklar inom dryck.

Här kan du läsa mer om Champagne.

Foto: Press
To Top
Translate »