RESTAURANGER

Artipelag – god mat i skärgårdsmiljö

Ute på Hålludden på Värmdö strax öster om Stockholm ligger den spännande, högklassiga mötesplatsen Artipelag. Artipelag är skapad för några år sedan av Björn ”BabyBjörn” Jakobson och hans konst- och designintresserade hustru Lillemor. Det är en imponerande skapelse där skärgårdens möte med nordisk design har noggrant införlivats i den omgivande naturen. Detta genom sin unika arkitektur.

Artipelag

Namnet Artipelag är en lek med de engelska orden art (konst), activities (aktiviteter) och archipelago (skärgård), som väl beskriver ambitionen med hela anläggningen. Här finns intressanta utställningar i flera olika konsthallar, en mässhall för allehanda event, en kul designshop, härliga naturstigar, en fin strandpromenad. Sist men inte minst ett trevligt café och en bufférestaurang av hög kvalité.

Uppe på den vackra takterrassen anar vi en ljuvlig doft som för tankarna till bryggor, sommar och bad. Vi frågar VD Riitta Östberg hur det kommer sig. Hon berättar att ytterväggarna tjäras i stället för att målas, vilket ger den somriga doften. Här uppe finns också en rejäl köksträdgård där kockarna på Artipelag Restaurang odlar en hel del av de grönsaker och örter som de använder i matlagningen. Här finns också egna bin som försörjer köket med egenproducerad honung. Svamp och bär plockar man i den omgivande skogen.

Närodlade råvaror hos Artipelag

Säsongens närodlade råvaror präglar hela upplevelsen på Artipelag Restaurang. Kökschefen Gustav hyllar det enkla och rena. Han anser att man inte behöver krångla till rätterna när man arbetar med förstklassiga råvaror. Han kommer senast från restaurang Ekstedt som han drog igång tillsammans med Niklas Ekstedt. Även om Gustav gjort sig ett namn för sina förstklassiga kötträtter vurmar han starkt för vegetarisk och vegansk matlagning. Detta blir tydligt när vi blir uppmanade att hugga in på dagens dignande lunchbuffé.

Artipelag
Artipelag

Glöm alla era förutfattade meningar om buffé! Det här är ”the real deal” med ett kallt och ett varmt bord fyllt av läckra små rätter med allt gott man kan tänka sig. Allt på buffén utstrålar toppkvalité och smakar precis så. Vi njuter av fänkålssalami, råbiff med syrad lök, ägg royal med sikrom, rostade rödbetor med fetaostcreme, röding med vitvinssås, perfekt al dente tortellini, biff med rödvinssås och mycket annat gott.

Imponerande skapelser

Till efterrätt får vi några smakprov på kökets konditoriskapelser. Den vackra och aromrika hallonkompottringen med mandelbotten, saltkola och hallonglace koras till vår favorit i hård konkurrens med en ljuvlig bakad cheesecake och en brownie med havtornskräm. Fredriks bakverk är som vackra konstverk – lika mycket en fröjd för ögat som för gommen. Man använder enbart ekologiskt mjöl i alla bröd och bakverk. På helgerna dukar Fredrik upp en fantastisk dessertbuffé som är något man bara inte får missa.

Restaurang Artipelag

Restaurangen samarbetar tätt med lokala leverantörer och ett mycket framgångsrikt exempel på det är det täta samarbetet med Värmdö Bryggeri som tar fram egen öl enbart för Artipelag. Den öl vi prövar är varsamt kryddad med granskott som restaurangens personal plockat själva och gjort till en syrup för ölframställningen. Vi blir imponerade av den fräscha ölen med tydlig och välbalanserad beska och lång, fin eftersmak. Nya smaker är på väg inför sommar och höst.

När vi avslutningsvis njuter av kaffe och kakor kommer ägaren Björn Jakobson förbi tillsammans med sin dotter och berättar om hur omöjligt alla tyckte att hans vision var när han först började skissa på Artipelag. Men tji fick de! Anläggningen är en succé och här kan man med fördel spendera en hel dag och njuta av konst, natur och de kulinariska höjderna i köket. Men vad ni än gör så missa inte de jättehäftiga toaletterna på understa våningen i Artipelag.

Artipelag


Här hittar du mer information om Archipelag i Stockholms Skärgård.

Här hittar du fler artiklar om restauranger.

Foto: Björn Waenerlund
To Top
Translate »