Maldiverna

Ayada på Maldiverna – ett paradis

Smaragdgrönt hav som smyckas av tropiska fiskar, vita långsträckta sandstränder och frodig grönska. Ja, Maldiverna är verkligen en paradisisk dröm för många. Lägg till avkopplande miljö och lyxigt välbefinnande så får du en rejäl bit av himmelriket på den maldiviska lyxresorten Ayada.

Maldiverna är en destination som ligger mycket högt upp på listan över ställen som förälskade par vill uppleva en romantisk semester på. Men man kan också förälska sig i Maldiverna. Och det var precis vad vi gjorde när vi steg i land på ön Maguhdhuvaa och resorten Ayada på den orörda atollen Gafuu Dahuu i södra Maldiverna. Detta är också en av de största naturliga atollerna i världen. Hit tar man sig genom att flyga från huvudön Male till Kaadhedhoo, följt av en resa med speedboat på cirka femtio minuter.

Ayada Maldives

Blandning av lokalt och turkiskt på Ayada

Vi får ett varmt välkomnande av personalen på Ayada som radat upp sig på bryggan till ljudet av trumslag. De leder oss till receptionen, inhyst i en paviljong, där vi blir omhändertagna och man serverar oss förfriskningar medan vi väntar på vår personliga butler som ordnar med vårt boende. Den här öbaserade anläggningen brer ut sig över 150 000 kvadratmeter bland ursprunglig tropisk vegetation och bjuder på fantastisk utsikt över det pittoreska maldiviska landskapet.

Här finns totalt 112 lyxiga villor, uppdelade i 33 beachvillor, 4 beach suites, 15 Sunset Beach Suites, 33 vattenvillor, 11 Sunset Lagoon Suites och så det makalösa duplexboendet Ayada Royal Ocean Suite. Var och en av villorna är smakfullt inredda, utvändigt såväl som invändigt, med inredningsdetaljer av hållbart och naturligt material i en härlig blandning av lokal och turkisk stil. Material som teak, marmor och sandsten dominerar och möblerna i smakfull design är anpassade för både komfort och integritet.

Ayada Maldives
Receptionen på Ayada har en blandning av lokal och turkisk design, precis som villorna.

Strandvillan på Ayada har allt

Bland alla typer av tillgängliga boendeformer väljer vi denna gång bort de halmklädda vattenvillorna till förmån för en av strandvillorna. Vår privata butler, som är en del av det femstjärniga boendet och ingår tillsammans med den privata poolen, kör oss till vår strandvilla med sin buggy. Direkt när vi kliver in i villan blir vi imponerade av rummets storlek och framför allt den smakfulla inredningen – här erbjuder man inte bara komfort utan även imponerande teknik och design.

På uteplatsen, som ligger vackert inbäddad i grönska för att ge maximal avskildhet, är vi bara några steg bort från stranden som är lång med bländande vit, pudrig sand. Vid den privata poolen finns det en platsbyggd solsäng att vila på samt bord och stolar.

Ayada Maldiverna
Ayada Maldiverna

Det är generöst med garderobsutrymmen i rummet. Badrummet är utrustat med både stort badkar och dusch, men har också en utomhusdusch. Under vår vistelse fanns det inget vi saknade i villan. Här har man tänkt på precis allt en gäst kan önska sig.

Allt för alla

På Ayada kan varje gästs individuella behov tillgodoses. Oavsett om det handlar om maximal integritet, njuta av stranden och havets vågor, gå trivsamma promenader bland lummig tropisk grönska på de vackert anlagda stigarna runt ön, njuta av spektakulära solnedgångar eller bara slappna av och låta sig skämmas bort av oklanderlig och personlig service, så erbjuder anläggningen allt. På vattensportcentret finns ett brett utbud av olika dykkurser, från PADI dykcertifikat till testa-på. En annan fritidsanläggning ligger vid den stora infinitypoolen, utrustad med LED-belysning som ger en effekt av stjärnor på natten.

AYADA - First Class Magazine
Vågsurfing är en av många aktiviter som Ayada erbjuder.
AYADA - First Class Magazine
Den stora infinitypoolen är inbjudande under varma dagar.

Här finns en minigolfbana, banor för tennis, volleyboll och badminton, ett spelrum med tv-spel och biljardbord samt ett välutrustat gym som en service till gästerna för att de ska kunna hålla sig aktiva. När man är på Ayada ska man definitivt inte missa att ge sig ut på de magnifika reven som omger ön och räknas som ett av Maldivernas bästa snorklings- och dykområden. Vill man anordna ett privat engagemang finns det möjlighet att göra detta i eventlokalen ” The White Room”. Det är en unik plats för bland annat bröllop, med tillgång till en trädgård för så många som upp till 450 personer.

Ayada Maldiverna
The White Room.

Föryngrande spa

För den som önskar att föryngra sig finns här också en av Maldivernas största spaanläggningar, AySpa. Spaet har designats av ledande spaexperter med fokus på just föryngrande behandlingar av både kropp, själ och sinne. Spa-området ligger centralt på ön och sträcker sig över ett 3 500 kvadratmeter stort område. Inspirerad av den naturliga omgivningen är spat inrett med sandsten och marmor samt träslag som förstärker den inhemska känslan. I en av de åtta rymliga och lugna behandlingsvillorna kan man få avkopplande och föryngrande behandlingar.

Menyn med olika behandlingar är lång. Man kan välja mellan allt från den mer spännande Vischy-duschen till hydroterapibad. Och även om det känns lite överflödigt med tanke på öns klimat, finns det också ett ång- och bastuområde, kallpool, en varm vitalitetspool samt Maldivernas första, och hittills enda, turkiska hamam.

Spa Ayada Maldiverna

Stort restaurangutbud

Variationen när det kommer till mat är också stor. Här finns inte mindre än sju restauranger att välja mellan, var och en med egen inriktning. Man kan exempelvis botanisera bland exotiskt asiatiska smaker på restaurangen Kai eller sikta in sig på spännande Medelhavsspecialiteter. En av våra favoritrestauranger blev snabbt Ocean Breeze som serverar en magnifik skaldjursbuffé. Matupplevelsen blev än mer komplett med den oklanderliga servicen och utsikten från matplatsen över havet. Ile de Joie är fylld med ett stort urval av fina kvalitetsviner och ostar såväl som ett sortiment av riktigt fin choklad samt en humidor med kubanska cigarrer för den som vill toppa njutningen.

Ayada Maldives
Utsikten från Ocean Breeze tar andan ur oss.

Dagligen serveras också en buffé i huvudrestaurangen Magu, där också frukosten dukas fram. Är man sugen på kaffe så bör man ta sig till den turkiskinspirerade Ottoman Lounge som förstås serverar turkiskt kaffe men också andra speciella sorters kaffe och olika teer. I den här laid back-miljön kan man också koppla av med en vattenpipa, en så kallad shisha, på turkiskt maner.

Kort och gott är Ayada ett oförglömligt ställe med lyxiga och njutningsfulla upplevelser som man lever på länge.

Här har vi samlat alla artiklar om Maldiverna.

Här hittar du mer information Ayada på Maldiverna.

Foto: Press
To Top
Translate »