Sommaren är en härlig tid och med den kommer skolavslutningar, midsommar och andra festliga tillställningar. Vad passar bättre än att bjuda in vänner och familj till en smakrik och läcker sommarbuffé? Vi har satt ihop en härlig meny som inkluderar allt från fräscha sallader till smakfulla snittar och grillade delikatesser. Allt för en läcker sommarbuffé. Samtliga recept är beräknade för sex personer.
Prosciutto med melonbollar – perfekt sommarmat

Ingredienser:
- Färska basilikablad
- 100 g prosciutto
- 1 melon
Gör så här:
- Skär melonen i bollar med hjälp av en melonskopa.
- Rulla varje melonboll i en skiva prosciutto och fäst med tandpetare.
- Garnera med färska basilikablad.
Rökt laxrulle med färskost och gurka för en sommarbuffé
Ingredienser:
- 200 g rökt laxskivor
- 150 g färskost med örter
- 1/2 gurka, skuren i tunna strimlor
- Färsk dill för garnering
Gör så här:
- Bred färskost på varje laxskiva.
- Lägg några strimlor gurka längs kanten och rulla ihop laxen.
- Skär rullen i mindre bitar och fäst med tandpetare.
- Garnera med färsk dill och servera sval.
Tomat och Mozzarellaspett med basilika för en sommarbuffé

Ingredienser:
- Balsamvinäger
- Körsbärstomater
- Färsk mozzarella
- Färska basilikablad
Gör så här:
- Trä körsbärstomater, mozzarella och basilikablad på små spett.
- Ringla över balsamvinäger och låt dem stå i kylen i några timmar innan servering.
- Ett serveringstips, lägg lite ruccula i botten av ett gas och ringa över lite pesto.
Gazpacho för en sommarbuffé

Ingredienser:
- 6 stora tomater
- 1 gurka
- 1 röd paprika
- 2 vitlöksklyftor
- 1 dl olivolja
- 2 msk vitvinsvinäger
- Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Skär tomater, gurka och paprika i bitar.
- Mixa grönsakerna med vitlök, olivolja och vinäger.
- Smaka av med salt och peppar.
- Låt gazpachon stå i kylskåp i minst två timmar före servering.
Thai Beef Sashimi som sommarmat
Ingredienser:
- 300 g oxfilé
- 1 dl fisksås
- Saften av 2 limefrukter
- Färsk koriander
- Hackade jordnötter
Gör så här:
- Skär oxfilén i tunna skivor.
- Marinera i fisksås och limejuice.
- Strö över färsk koriander och hackade jordnötter.
Ceviche på vit fisk för en sommarbuffé – perfekt midsommarmat

Ingredienser:
- 400 g vit fiskfilé (till exempel havsabborre, rödspätta eller snapper), färsk och skuren i små tärningar
- 1 1/2 kopp färsk limejuice (cirka 8-10 lime)
- 1/2 röd lök, fint hackad
- 1/2 kopp färsk koriander, hackad
- 1/2 jalapeñopeppar, finhackad (valfritt för hetta)
- 1 avokado, tärnad
- Salt och svartpeppar efter smak
- Tortillachips (för servering)
Gör så här:
- Skär den vita fisken i små tärningar och placera dem i en skål.
- Pressa limejuicen över fisken så att den täcker helt. Rör om försiktigt för att se till att varje bit fisk är täckt av saften. Låt det marinera i kylskåpet i cirka 20-30 minuter eller tills fisken blir vit och genomskinlig.
- Ta bort överskottsvätska från fisken.
- Tillsätt den finhackad rödlök, färsk koriander och jalapeño (om du vill ha lite hetta). Blanda försiktigt.
- Tillsätt tärnad avokado och rör om försiktigt så att det inte mosas.
- Smaka av med salt och svartpeppar. Justera smakerna efter behov.
- Servera cevichen omedelbart med tortillachips på sidan.
Cesarsallad

Ingredienser:
- 1 huvud romansallad
- 2 kycklingbröst
- 1 dl riven parmesan
- 1 dl krutonger
Ingredienser Cesardressing:
- 1/4 dl extra jungfruolivolja
- 1 dl majonnäs
- 2 msk riven parmesanost
- 2 tsk dijonsenap
- 2 ansjovisfiléer, finhackade (eller 1 tsk ansjoviskpaste)
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- Saften av 1 citron
- 1 tsk Worcestershiresås
- Salt och svartpeppar efter smak
Gör så här:
- I en skål kombinerar du majonnäs, riven parmesanost, dijonsenap, finhackade ansjovis, pressad vitlök och citronsaft. Rör om väl för att säkerställa att ingredienserna blandas jämnt.
- Tillsätt Worcestershiresås och blanda igen. Smaka av med salt och svartpeppar. Om du använder ansjoviskpaste, var noga med att justera saltet.
- Tillsätt sedan extra jungfruolivolja och rör om tills dressingen är jämnt fördelad och har en krämig konsistens.
- Prova dressingen och justera eventuellt med mer citronsaft, salt eller peppar enligt din personliga smakpreferens.
Gör sedan så här:
- Grilla kycklingbrösten och skär dem i skivor.
- Blanda romansallad, kyckling, parmesan och krutonger.
- Tillsätt cesardressing efter smak.
Grekisk sallad för en sommarbuffé

Ingredienser:
- 1 gurka
- 2 tomater
- 1 rödlök
- 200 g fetaost
- Färsk oregano
- Svarta oliver
Gör så här:
- Tärna gurka, tomater och lök.
- Blanda med fetaost och oliver.
- Strö över färsk oregano.
Fransk potatissallad – lyxig sommarmat

Ingredienser:
- 500 g färskpotatis
- 4 msk olivolja
- 1/2 rödlök
- 2 msk kapris (valfritt)
- 2 msk Dijonsenap
- 3 msk vitvinsvinäger
- 0,5 dl vatte
Gör så här:
- Koka potatisen med skalet på. Skala och skär den i skivor.
- Finhacka löken och blanda med kapris.
- Blanda senap, vinäger och olivolja. Häll över potatisen medan den fortfarande är ljummen och rör om försiktigt.
Asiatisk biffsallad med chili, vitlök och lime för en sommarbuffé

Ingredienser:
- 300 g biffkött (t.ex. entrecôte)
- Färsk koriander
- 2 vitlöksklyftor
- 250 g gurka
- 120 g körsbärstomater
- 1 röd chili
- Saften av 2 limefrukter
- Sojasås
- Sesamolja
Gör så här:
- Skär biffköttet i tunna strimlor.
- Stek köttet med finhackad vitlök och chili.
- Finhacka gurka och tomat.
- Blanda med limejuice, sojasås och sesamolja.
- Strö över färsk koriander vid servering.
Marinerade grillade kycklingspett

Ingredienser:
- 4 kycklingbröst
- 2 msk olivolj
- 2 vitlöksklyftor (pressade)
- 1 tsk paprikapulver
- Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Skär kycklingen i bitar.
- Blanda olivolja, vitlök, paprikapulver, salt och peppar.
- Marinera kycklingen i blandningen i minst 30 minuter.
- Grilla kycklingspetten tills de är genomstekta.
Lammfärsspett med grekisk smak för en sommarbuffé

Ingredienser:
- 400 g lammfärs
- 1 rödlök (finhackad)
- 2 vitlöksklyftor (pressade)
- 1 tsk oregano
- Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Blanda lammfärs med lök, vitlök, oregano, salt och peppar.
- Forma små bollar och trä dem på spett.
- Grilla spetten tills de är genomstekta.
Marinerade och grillade scampispett för en sommarbuffé

Ingredienser:
- 16-20 stora scampi, skalade (ca 500 g)
- 3 msk olivolja
- 3 vitlöksklyftor, pressade
- Saften av 1 citron
- 1 tsk torkad oregano
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk paprikapulver
- 1/2 tsk cayennepeppar (valfritt för extra hetta)
- Salt och svartpeppar efter smak
- Citronklyftor (för servering)
- Färska persiljeblad, hackade (för garnering)
Gör så här:
- Blötlägg träspett i vatten i cirka 15-20 minuter för att förhindra att de bränns på grillen.
- Skölj och torka de skalade scampin noggrant med hushållspapper.
- I en skål, blanda olivolja, pressad vitlök, citronsaft, oregano, timjan, paprikapulver och cayennepeppar. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Lägg scampi i marinaden och vänd dem så att de täcks jämnt. täck skålen och låt scampin marinera i kylskåp i minst 30 minuter för att absorbera smakerna.
- Trä scampi på de blötlagda spetten.
- Förvärm grillen till medium-hög värme.
- Grilla scampispetten i cirka 2-3 minuter per sida eller tills de är genomstekta och har fått fin färg. Pensla med eventuell överbliven marinad under grilning.
- När scampin är färdiga, strö över hackad persilja för extra fräschhet.
- Servera de grillade scampispetten genast med citronklyftor på sidan.
Ungsrostad potatis med örtkryddor för en sommarbuffé

Ingredienser:
- Salt och svartpeppar efter smak
- 500 g små potatisar, tvättade och skurna i halvor
- 2 msk olivolja
- 1 tsk rosmarin, färsk eller torkad
- 1 tsk timjan, färsk eller torkad
- 1 tsk oregano, färsk eller torkad
Gör så här:
- Förvärm ugnen till 200 grader Celsius.
- Lägg de skurna potatisarna på en bakplåt eller ugnsform.
- Ringla över olivolja och strö över rosmarin, timjan och oregano. Rör om så att potatisen täcks jämnt med örtkryddorna och oljan.
- Krydda med salt och svartpeppar efter smak.
- Baka i ugnen i ca 25-30 minuter eller tills potatisen är gyllenbrun och mjuk.
- Servera de ungsbakade potatisarna som ett smakrikt sidorätt tillsammans med dina favoriträtter.
Tzatziki

Ingredienser:
- 1 gurka
- 2 dl grekisk yoghurt
- 2 vitlöksklyftor (pressade)
- 1 msk olivolja
- Färsk mynta (hackad)
Gör så här:
- Riv gurkan och pressa ur vätskan.
- Blanda gurka med yoghurt, vitlök, olivolja och mynta.
- Låt stå i kylskåp i minst en timme innan servering.
Tomatsalsa för en sommarbuffé

Ingredienser:
- 4 stora tomater, tärnade
- 1/2 rödlök, finhackad
- 1/2 kopp färsk koriander, hackad
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- Saften av 1 lime
- 1 tsk jalapeñopeppar, finhackad (valfritt för hetta)
- Salt och svartpeppar efter smak
Gör så här:
- I en skål, kombinera de tärnade tomaterna, finhackad rödlök, hackad koriander och pressad vitlök.
- Tillsätt saften av en lime och den finhackade jalapeñopepparen om du vill ha lite hetta. Rör om försiktigt.
- Smaka av med salt och svartpeppar. Justera kryddningen efter behov.
- Låt salsan stå i kylen i minst 30 minuter före servering för att låta smakerna blanda sig.
- Servera din fräscha tomatsalsa som ett tillbehör till nachos, tacos eller grillat kött.
Basilikapesto för en sommarbuffé

Ingredienser:
- 2 kopp färsk basilika, packad
- 1/2 kopp riven parmesanost
- 1/2 kopp rostade pinjenötter
- 2 vitlöksklyftor, grovt hackade
- 1 kopp extra jungfruolivolja
- Salt och svartpeppar efter smak
Gör så här:
- I en matberedare, mixa basilika, riven parmesanost, rostade pinjenötter och grovhackad vitlök.
- Medan matberedaren är igång, häll i olivoljan långsamt tills peston når önskad konsistens.
- Smaka av med salt och svartpeppar. Justera kryddningen efter din personliga smak.
- Om du vill ha en tunnare konsistens, tillsätt mer olivolja och mixa igen.
Vaniljpannacotta med jordgubbssås

Ingredienser:
Pannacotta:
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl helmjölk
- 1/2 kopp socker
- 1 vaniljstång (eller 1 tsk vaniljextrakt)
- 2 tsk gelatinpulver
- 2 msk kallt vatten
Jordgubbssås:
- 200 g färska jordgubbar, skurna i skivor
- Saften av 1/2 citron
- 2 msk socker
Gör så här:
Pannacotta
- Skrapa ut fröna från vaniljstången och lägg både fröna och stången i en kastrull tillsammans med grädde, mjölk och socker. Värm på medelvärme tills det nästan kokar. Rör om för att säkerställa att sockret löses upp.
- Medan blandningen värms, blötlägg gelatinpulvret i kallt vatten och låt det stå i ca 5 minuter tills det blir geléaktigt.
- Ta bort vaniljstången från gräddblandningen och tillsätt det blötlagda gelatinet. Rör om väl tills gelatinet helt har smält.
- Häll blandningen i fyra portionsformar eller glas. Låt det svalna till rumstemperatur och ställ sedan in i kylskåpet i minst 4 timmar eller över natten tills det stelnar ordentligt.
Jordgubbssås
- I en kastrull, koka upp jordgubbar, socker och citronsaft över medelvärme. Rör om och låt koka i ca 5-7 minuter eller tills jordgubbarna mjuknar och såsen tjocknar något.
- Ta bort från värmen och låt svalna.
- När pannacottan har stelnat, häll en generös sked av jordgubbssåsen över varje portion.
- Dekorera eventuellt med några färska jordgubbar eller myntablad.
Detta är bara ett urval av alla läckra rätter att servera på en sommarbuffé. Och självklart är de gudomligt goda för att skapa en 3-rätters sommarmeny. Kombinera fritt ibland förrätter och varmrätter och avsluta med en pannacotta eller en klassisk jordgubbstårta och menyn är klar.
Oavsett så kommer dessa rätter att göra succé i sommar. Samtliga recept ovan är för fyra personer.
Kanske vill du också ha ett recept på en välkomstbål?
Och här hittar du ett recept på en hemlagad pizza med fikon, chèvre och honung.
Foto: Press
