Moussaka är en traditionell grekisk rätt. Den är saftig, krämig och mycket god. I det här receptet använder vi auberginer, zucchini och potatis vars smaker ”gifter sig” väl i olika lager tillsammans med en kryddig köttfärssås och toppad med en slags bechamelsås. Receptet är för mellan 8-10 personer och kommer från den framstående grekiske kocken Vladimiros Fountis.
Köttfärssås
Ingredienser:
- 800gr nötfärs alternativt blandfärs
- 2st gul lök som ska finhackas
- 3 klyftor vitlök finhackad eller pressad
- 400gr krossade tomater
- 3msk tomatpuré
- 3dl rött vin
- 2st lagerblad
- 1st kanelstång
- 1/2 tsk nejlika
- salt och svartpeppar
- olivolja till stekning
Tillagning:
Värma upp en större gryta eller en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivoljan. Tillsätt den hackad löken och fräs tills den är mjuk. Därefter tillsätts vitlök, tomatpuré och köttfärs och fräs väl. Avslutningsvis tillsätts sedan det röda vinet och låt koka ihop tills vinet har avdunstat. I nästa steg tillsätter du tomatsås, kanel, kryddnejlika, lagerblad och kryddar med salt och peppar. Låt det koka upp, sänk värmen och låt sjuda med locket i cirka 40-45 minuter tills köttfärssåsen har tjocknat. Ta bort lagerbladet och kanelstången.
Grönsaker
Ingredienser:
- 3 stycken aubergine
- 3 stycken zucchini
- 1 kilo potatis (bakpotatis funkar bäst)
Tillagning:
Skölj grönsakerna väl och skala potatisarna. Skär potatis och zucchini i skivor om cirka 1 cm.
Man skivar också auberginerna i skivor om cirka 1 cm. Dessa skivor av aubergin saltas sedan och läggs i ett durkslag för att dra ut den beska smaken. Låt dem ligga här i ungefär 30 minuter. Därefter sköljs skivorna av auberginerna med mycket vatten och pressa med händerna för att ta bort den största delen av vattnet. Torka dem med lite papper och stek dem sedan i olivolja tills de får en fin färg. Lägg auberginerna på absorberande papper. Stek zucchini och potatis på samma sätt.
Bechamelsås
Ingredienser:
- 900ml standardmjölk
- 120gr smör
- 120gr vetemjöl
- 2st ägg
- 100gr riven graviera eller kefalotiri (alternnativt parmezan)
- En nypa riven muskotnöt
Smält smöret i en kastrull på låg-medium värme. Tillsätt mjölet under konstant omrörning tills den blir en smet. Tillsätt mjölken lite efter lite och i ett stadigt flöde under omrörning med vispen. Om bechamel inte är tillräckligt tjock, koka då den lite mer på låg värme medan du fortsätter att röra om. Ta bort kastrullen från spisen och tillsätt ägg, salt, peppar, en nypa muskotnöt och riven ost och blanda väl.
Montera sedan ihop din Moussaka
Smör botten och sidorna av bakformen och lägg ett lager potatis på botten. Lägg på ett lager aubergine och zucchini på toppen. Häll köttfärsen ovanpå och se till att den täcker väl. Häll över bechamelsåsen och strö över lite riven ost eller ströbröd. Grädda din Moussaka i förvärmd ugnen på 160 grader i ca 50-60 minuter.
Servera gärna med en grekisk sallad, fetaoströra och nybakat bröd. Du kommer att älska denna Moussaka!
Ett vin som passar väl till en Moussaka är det grekiska röda vinet Kir-Yiannis Naoussa Xinomavro 2020 som den 1:a mars 2024 lanserar i en begränsad upplaga om 4200 flaskor på Systembolaget. Naoussa Xinomavro 2020 har en kryddig smak med inslag av fat, mogna jordgubbar, ceder och körsbär. Vinet bör serveras med en temperatur av 16-18°C och gärna till rätter av lamm- eller nötkött. Detta är ett vin som passar utmärkt till kött som är tillagat på grillen, en moussaka och till kallskuret.
Här har vi samlat fler artiklar om Grekland.
Under kategorin mat och recept hittar du fler grekiska maträtter.
På Mitt Grekland hittar du fler grekiska recept.