Singapore

Maxa en weekend i Singapore

Singapore är mycket mer än bara ett mellanstopp på resan till ett fjärran mål eller ett businesscentrum med galet extravagant shopping. Med influenser från olika delar av Asien erbjuder Singapore både futuristiska som historiska upplevelser. En weekend i denna kompakta stad är som att göra en resa genom flera länder på minimal tid.

Mat i Singapore

Indonesiskt, thailändskt, indiskt, italiensk, japansk, amerikansk – ja i Singapore finns i princip kök från världens alla hörn representerade. Här finns den billiga och inte minst mycket vällagade gatumaten, testa gärna den på Bon Tat Street, till stjärnprydda Guide Michelin-restauranger. En god lunch i vacker miljö och med utsikt över vatten äter man på den tämligen nyöppnade Dim Sum restaurangen Empress som ligger i samma byggnad som Asian Civilisation Museum.

Asian food
Asian food

Hotell Mandarin Orchad är känt för sin Chicken Rice – så en sväng dit för att luncha på den traditionella rätten är väl värt besväret.

För fine dining rekommenderar vi Songs of India – för sin fantastiska mat har restaurangen också ärats med en stjärna i Guide Michelin. Missa dock inte Singapores mest kända maträtt chilikrabba. På restaurang Jumbo, som ligger längs med floden, avnjuter du en generös portion krabba med en sötsur chilisås.

Kulturen i landet

Är man intresserad av konst men också av arkitektur är ett besök i National Gallery Singapore ett givet mål. Här finns Sydostasiens och Singapores största offentliga samling av modern konst. Dessutom är detta galleri inhyst i två nationella byggnader – tidigare högsta domstolen och stadshuset – som har smält samman på ett arkitektoniskt modernt vis och blivit till en kreativ och vacker plats.

Ett annat spännande museum att besöka är the Intan. Möt lokalbon Alvin Yap som ger en personlig guidning i ett privat Perkanakan hem (Perankanan är ättlingar till framför allt kinesiska invandrare och indonesier från kolonialtiden). Alvin bjuder också på provsmakning av traditionella delikatesser. Boka en guidad tur på the-intant.com.

Sightseeing

Det finns många sevärdheter i Singapore. Ett bra sätt att uppleva så mycket som möjligt är att ta på dig ett par bekväma promenadskor och ge dig ut till fots. Ta dig in i de traditionella kvarteren i Chinatown och upplev det ”gamla” Singapore. Du kommer inte att missa Buddah Tooth Relic Temple – gå in en stund och låt den harmoniska atmosfären omfamna dig. Sök upp Tea Chapter – ett tehus som även brittiska kungligheter gärna besöker – och låt dig bli serverad te på traditionellt kinesiskt vis.

Traditional asia te
Te på traditionellt kinesiskt sätt

I distrikten Haji Lane och Kampong Glam vandrar du rakt in i hjärtat av Singapores historia och kulturella värld. Haji Lane är dessutom ett hippt shoppingstråk i närheten av Arab street och en dröm för alla fashionistas. När fötterna är trötta, hoppa då på en trishaw för en rundtur på ett genom distrikten Bugis och Little India.  Avsluta dagen med en Bumboat-tur nerför floden genom staden. Detta är ett måste för att få en komplett bild av Singapore.

Strandliv

När det kommer till vita sandstränder kan Singapore inte jämföras med grannländerna, Malayisa och Indonesien.

Men Sentosa som delvis är en konstgjord strand är ändå ett trevligt alternativ.Hit tar sig både lokal befolkningen och turister när sol och bad pockar på. Du kan till och med åka linbana till stranden och passa på att njuta av en trevlig utsikt samtidigt. Utanför Sentosa ligger också öar med mindre befolkade och härliga sandstränder. Hyr en katamaran eller en yatch och gör en dagsutflykt till någon av öarna.

Singapore by night

Nattlivet i Singapore ligger främst längst Boat Quay och Orchard Road. Men låt dig först inspireras av naturen. Gardens by the Bay består av tre fantastiska trädgårdar som är fyllda med växter från i princip alla kontinenter i världen. Ta dig högst upp på det konstgjorda vattenfallet och promenera sedan ner för rampen som går runt hela skapelsen – detta i konstgjort regnskogsklimat. Två gånger per kväll kan man också uppleva ljusshowen på Supertree Grove där ljuset som lyser upp de fantasifyllda superträden till tonerna av musiken.

Fortsätt till rooftopbaren Lanterna på Fullerton Bay hotell – här erbjuds en makalös panoramautsikt över Singapores skyline. Ett annat tips är det nya Warehouse lobby Bar i Chinatown som serverar nyskapande cocktails. Avslutningsvis missa inte att slinka in på det anrika Raffles Hotell och beställa en Singapore Sling.

Supertree Grove Singapore
Ljusshowen i Supertree Grove är värd att beskåda

Här bokar du flyget med Singapore Airlines.

Här har vi samlat alla artiklar om Singapore.

Foto: Mary Örnborg
To Top
Translate »