Maldiverna

Lyxiga Shangri-La Villingili Resort på Maldiverna

Maldiverna gör ingen besviken. Bara tanken på denna ögrupp framkallar automatiskt bilder av soldränkta vita sandstränder, azurblå laguner och lyxiga vattenvillor. Det är föreställningar som saknar utmaning då det är lika underbart i verkligheten som i fantasin. Maldiverna har en mängd öar som har allt det man drömmer om … och en ö som har lite till. Nämligen Shangri-La Villingili Resort.

Kaptenen ber oss att spänna fast säkerhetsbältet då vi går in för landning på Gans flygplats i Addu Atoll på Maldiverna. I lite drygt en timme har vi flugit över Indiska oceanen med inrikesplanet från huvudstaden Male och nu är vi söder om ekvatorn. Utsikten från planet över hundratals små gröna öar, utspridda som smaragdsplitter i havet, gjorde att restiden kändes kortare. Vi är på väg till Shangri-La Villingili Resort som ligger avlägset längst ut i Maldivernas sydligaste atoll. Hotellets speedboat plockar upp oss vid flygplatsen och styr mot Shangri-La Villingili Resort som vi når cirka fem minuter senare.

Shangri-La Villingili Resort

Vild tropisk djungel på Shangri-La Villingili Resort

Omgiven av indiska oceanen, som på västra sidan är vild och ibland ursinnig medan den är fridfull och badvänlig på motsvarande sida, är Shangri-La en speciell tillflyktsort på mer än ett sätt. Välsignad med en tre kilometer lång kustlinje, inser vi snabbt att detta inte bara är en resort att utforska utan en hel destination. Ön är vacker och frodigt grön. Det unika med Villingili är att hela ön är täckt av tropisk djungel. Bygget av Shangri-La Villingili Resort har gått varsamt till för att behålla så mycket som möjligt av den naturliga miljön. Här finner man hälften av landets lokala flora i form av frodig skog, tre naturliga sötvattenslaguner och tusentals kokospalmer.

Naturstigar lockar de flesta gästerna att byta våtdräkten mot promenadskor eller cykel för att ge sig ut på upptäcktsfärd i djungeln med dess rika inhemska fågelliv. Längs en av de större stigarna inne den skuggande djungeln får vi också bekanta oss med flygande hundar som sveper över oss och landar i trädkronorna. Där, högt ovanför våra huvuden hänger de sedan upp och ner och följer oss tyst med blicken tills vi svänger av mot bryggan ut över det öppna havet där den blå himlen välver sitt tak över vår vattenvilla.

Shangri-La Villingili Resort - First Class Magazine
Flygande hundar finns över allt på Shangri-La Villingili Resort

Lyxboende med integritet

Vår personliga värd öppnar dörren och släpper in oss i villan som ska vara vårt hem under några dagar. Det första intrycket överträffar alla våra förväntningar. Vi möts av en elegant och mycket smakfullt inredning som andas lyx i varje vrå. Höjden i taket ger en härlig rymd och sovrummet är utsmyckat med utsökt utvalda asiatiska artefakter. Terrassen, som ligger i direkt anslutning till sovrummet, leder till ett däck med solstolar och en hängmatta som är uppspänd över det turkosa vattnet. En trappa som sänker sig ner i havet ger direkt tillgång till härliga bad. Utsikten är oändlig och i vattnet som omger villan kan det spännande marina livet studeras också från däcket.

Förutom den grundläggande servicen och att varje gäst får en personlig värd som står till tjänst i princip dygnet runt, är detta ett ställe för den som söker integritet. Utan insyn och med behörigt avstånd till närmaste grannar ges här utrymme för totalt privatliv. Det går att beställa både mat och förfriskningar samt spa-behandlingar som roomservice för den som bara vill cocoona hela semestern i villan. Shangri-La Villingili Resort har även andra villaalternativ som inkluderar Ocean View Villa, Tree House Villa, Villa Muthee och juvelen Villa Laalu med vardagsrum, trätäckta verandor samt ett badkar som höjts upp från golvet i marmorerad sten. Även dessa villor är konstruerade för att ta hänsyn till privatlivet.

Shangri-La Villingili Resort
 

Fem saker att göra på Shangri-La Villingili Resort Maldiverna

Mättnadskänslan när det gäller upplevelser på Shangri-La Villingili Resort kommer inte snabbt och det finns ett stort utbud av aktiviteter. Bästa sättet att upptäcka ön är att cykla eller promenera. När eftermiddagssolen är mer barmhärtig märker man också av andra gäster. Vi noterar att det är lite mer liv på tennisbanan, gymmet, lekplatsen och i poolen under den här tiden. Men i det stora hela är det lugnt och fridfullt på ön, då gästerna sprider ut sig på olika aktiviteter.

Shangri-La Villingili Resort - First Class Magazine
Ta en cykeltur runt ön är att rekommendera

Vattenaktiviteter

Ett fantastiskt husrev invid piren vid vattenvillorna i området Whispering Palms gör det möjligt att på egen hand ge sig ut på en snorkeltur. Här upplever man vackra koraller och en mängd revfiskar. På vår första snorkeltur fick vi också sällskap av en stor havssköldpadda, en inte så ovanlig upplevelse då det finns en stor befolkning sköldpaddor i området. Det anordnas också två guidade snorkelturer per dag där man tas ut med båt till rev ute i havet.

Populäraste turen är Turtle Quest Snorkel. Och passa på att åka ut på delfinturen för att uppleva dessa fantastiska varelser leka runt båten. Vid resortens vattencenter kan man prova på att segla, paddla kajak och vågsurfa precis utanför atollens ostörda vatten. Shangri-La är också utrustat med en av ögruppens två tryckkammare vilket gör ön mera trygg också för dykare. Dykvattnet är dessutom ett av ögruppens bästa.

Golf på Maldiverna

På en bred och välvårdad grön yta på ön ligger en golfbana med nio hål för den som vill ta en avkopplande runda. Banan är den enda i sitt slag på Maldiverna. I anslutning till golfbanan ligger också ett vackert klubbhus med utsikt över Indiska oceanen.

Golf Shangri-La Villingili Resort


Terapi för själen

Spaet Chi ligger i en egen ”spa-by” på ön och är en perfekt tillflykt för den som vill ta hand om sin själ en stund. I en omgivning av frodig grönska, gräsmattor, vackra blommande växter, halmtak och diskret plingande klockor kan man vårda sitt välbefinnande med asiatisk massage och indiska ayurvediska såväl som lokalt inspirerade behandlingar. Vi testade en avslappnande lokal massage med snäckor som fick oss att slappna av så mycket att vi till och med somnade. Rekommenderas med andra ord.

SPA Shangri-La Villingili Resort

Kulinariska upplevelser

Shangri-La Villingili Resort har tre restauranger som alla håller en hög kvalitet men har olika inriktningar. För matentusiasten är ett besök på restaurang Fashala ett måste. Denna fine-dining serverar riktigt läcker gourmetmat på lokala råvaror och i en mycket trevlig miljö med ljudet av vågorna från havet som sällskap. Restaurang Javvu håller öppet från morgon till kväll och det är även här som frukosten serveras. Inriktningen är västerländsk mat med hög kvalitet. På restaurang Dr Alis som ligger på öns östra sida njuter man framför allt av asiatiska och arabiska rätter. Även privata middagar, Dine by Design, anordnas av restaurangerna bortanför anläggningarna.

Loungehäng på Shangri-La Villingili Resort

Det finns tre barer och lounger på ön. Men vi besökte bara en som genast blev en favorit, den enkla men stilfulla outdoorloungen M-lounge. Här sjunker man ner innan skymningen i de gräddvita möblerna som nästan smälter ihop med sanden de står på. Man har första parkett med panoramautsikt över den makalöst vackra solnedgången. När himlen mörknat och stjärnorna tänts och cocktailglasen är tomma känner man sig mer än nöjd med tillvaron.

Shangri-La Villingili Resort
Koppla av och njut av loungen efter middagen

Här har vi samlat alla artiklar om Maldiverna.

Här hittar du mer information om Shangri-La på Maldiverna.

Foto: Press
To Top
Translate »