Seychellerna

En lyxig semester på Seychellerna – allt du kan drömma om

Seychellerna bjuder på världens sexigaste stränder och är som gjorda för öluffning. First Class Magazines Lottie Knutson guidar till öarna som lockar kändisar och kungligheter som prinsessan Madeleine och prins Charles – och kännare från hela världen.

Det är helt omöjligt att tillbringa många minuter på Seychellerna innan samlarmanin griper tag i en: man samlar sig på stränderna.Kritvita, omgärdade av frodig grönska, vajande palmer och ljuvliga, rundslipade granitklippor, till synes utplacerade av Seychellernas eget skönhetsråd.

Vackra, natursköna Seychellerna

Redan vid ankomsten till de 115 öarna staplas argumenten för Seychellerna på hög. Inflygningen med Emirates till huvudön Mahe är en av världens vackraste. Först välkomnar toppiga och frodiga öar i ett glittrande bläckblått hav. Sedan följer grunda korallrev i turkosa toner, dekorerade med en och annan vitskimrande segelbåt.

När flygplanet sänker sig, omges det av regnskogsbeklädda, mjukt kuperade berg och fruktodlingar. De välkända granitbumlingarna sticker ut ur grönskan och utgör en bakgrund mot stränderna. Den som anländer är redan förtrollad av bergen av granit. Med en sådan imponerande välkomst är det inte förvånande att Seychellerna är en favoritdestination bland erfarna flygresenärer och resvana människor.

SEYCHELLERNA - First Class Magazine

Om inflygningen är vacker, så blir Seychellerna sedan bara bättre. För att återkomma till öarnas kärna, graniten, så består de flesta centralt belägna öarna av just granit. Till skillnad från sin svenska motsvarighet ger sig urberget här tillkänna i form av uppåtsträvande, mjukt rundade klippor. De påminner om elefantkroppar. Eller 75 miljoner år gamla skulpturer. Alla med sitt eget uttryck.

På den största ön, Mahe, sträcker sig granitbergskedjan så högt som 905 meter över havet. Den löper utmed öns centrala delar och är mestadels täckt av prunkande regnskog. Bergen lockar vandrare från hela världen, som ofta avslutar dagen med en båttur och ett bad.

Frégate Island Private på Seychellerna

Mina barn vet inte om det. Inte maken heller. Men vips så har ungarna fått ett syskon – och jag ett femte barn. Adoptionen gäller en tremånaders krabat på 350 gram och åtta centimeter. Ett prima stycke jättesköldpadda som får namnet Linn.

Den spontana adoptionen sker på öresorten Frégate Island Private; 207 hektar ö och naturreservat, sex stränder och 17 lyxvillor inklusive ägarens. Eftersom familjens nytillskott trivs bäst där hon är, i sällskap med övriga 2500 jättesköldpaddor, får lilla Linn stanna på ön. Hennes nya mamma hade gärna gjort detsamma om budgeten bara tillåtit.

SEYCHELLERNA - First Class Magazine

Jag nöjer mig med förhoppningen att kunna återvända till telningen någon gång. Däremellan kommer mail med uppdateringar om den lillas utveckling i form av längd och vikt. Dock lär både mina barn och barnbarn få ta över vårdnaden. Linn lär överleva mig med sisådär 100 år.

Förutom en handfull turister och 2500 gigantiska sköldpaddor rymmer Frégate uppemot 250 000 sjöfåglar. Öns biologer har lyckats rädda den marklevande Seychelles Magpie Robin från utrotning. Den bedårande, kritvita Fairy Tern-fågeln häckar på bar gren och lämnar, liksom sina ungar, inte boplatsen ens då människor kommer nära. Vidare rymmer öns regnskog endemiska skalbaggar, ofarliga jättetusenfotingar och en rad andra arter värda besöket. Den som har tur lyckas övervara kläckningen av de arter av havssköldpadda, hawksbill och green turtle, som lägger ägg på Frégate.

Naturvadringar och solnedgångar

Man bör absolut inte missa att göra naturvandringar och njuta av solnedgångscocktails på öns högsta berg på Frégate. Det är också ett måste att uppleva middag i trädkojan eller i den egna lyxvillan. Alla villorna är utrustade med egna pooler, varav de största på hela Seychellerna. De ikoniska granitklipporna vid de seychelliska stränderna är naturligtvis också en stor lockelse. Frégate erbjuder sex privata stränder, varav Anse Victorin har blivit utnämnd till världens bästa strand av The Times. Den lilla stranden Anse Maquereau reserveras för den första gästen som anländer varje dag. Innan du går till nästa strand eller när du är klar för att åka tillbaka, är det viktigt att vända skylten till ”ledig”.

SEYCHELLERNA - First Class Magazine

Maia Luxury Resort på Seyschellerna

På Mahe finns också Maia Luxury Resort, huvudöns och ett av världens bästa hotell. Också här finns egen pool i samtliga trettio villor, utspridda utmed stranden och klättrande uppför den branta bergskanten, klädd med prunkande djungel och trädgårdar.

Maia Luxury Resort

Servicenivån och kvalitén på Maia märks redan vid ankomsten. Precis innanför grindarna ligger spaet, en balinesisk dröm mjukt inbäddad i granitbumlingar och djungel. Behandlingarna är i toppklass. Servicen likaså. En vistelse på Maia är som att sjunka in i en varm, omhändertagande famn av skönhet och lyx.

Nästan allt ingår i Maias all inclusive, som döpts till Beyond. Varje önskan tas om hand av den privata butlern, som bara har gästerna i en enda villa att måna om. Middag på stranden? Inga problem. Eller hemma, med utsikt över havet? Eller kanske på helikopterplattan med bara stjärnorna som sällskap? Middag i vinrummet med panoramafönster mot stranden är ett annat alternativ.

North Island på Seyschellerna

Många besökare börjar sin vistelse med några dagar på Maia. Sedan fortsätter de öluffen antingen till Frégate eller kändiselitens absoluta favorit. Norths elva villor med tillhörande jacuzzi och trädgårdar ligger utmed öns huvudstrand Anse d’Est. Designen kan beskrivas som Robinson Crusoe med obegränsad budget. Storleken på boendet kräver guidning av butlern de första dagarna, nåja nästan i alla fall.

North Island Seyschellerna

På North ingår inte bara egen golfbil utan också cykel, vilket är ett trevligt sätt att utforska ön och dess stränder. Att fastna i trafikstockning med någon eller några av Norths hundra jättesköldpaddor är en extra krydda. Dessutom finns här goda möjligheter att åtminstone se spår efter sköldpaddor som lagt ägg nattetid. Bona märks ut av öns biologer med kokosnötter på en pinne, där datum skrivits på nöten. Sedan är det bara att räkna framåt, sextio dagar plus minus några dagars felmarginal, för den som vill vara med på havssköldpaddskläckning nattetid.

Bredden på Norths aktiviteter är enorm. Allt ingår i det förvisso astronomiska priset: mat och dryck, fiske, dykning och dykcertifikat, snorkelutflykter, kajakpaddling, solnedgångskryssning, barnklubbar och föreläsningar av öns biolog. Transporten till och från North tillkommer. De flesta resenärer tar helikopter från Mahe.

Fakta och bra att veta

Resa hit: Emirates har den smidigaste flyglösningen via Dubai. Den som flyger business har flygvärldens bästa dryckesutbud och i Dubai finns inte mindre än sju lounger med champagnebar och alla faciliteter. Därmed finns alltid någon lounge nära gaten, oavsett från vilken terminal och gate flyget vidare till Seychellerna avgår (www.emirates.com).

Bästa boendet: Börja öluffen på Maia Luxury Resort, en kuperad halvö med två flankerande stränder på huvudön Mahe. Därefter är både Frégate och North så kallad one hotel islands, vilket innebär att gästerna har hela ön för sig själva.

North är allra dyrast och mest kändisspäckat med naturnära design i en blandning av lokala marina influenser – drivved, snäckor och glas – och Botswanainspirerad lyxlodge. Stilen är inte så förvånande mot bakgrund av att det var Wilderness safaris som öppnade resorten. Frégate har också huserat en rad kändisar på bröllopsresa men känns snarare som ett luxuöst naturreservat med tillhörande villor där den privata infinitypoolen sticker ut med sin skönhet och längd (www.fregate.com).

Bästa tiden: Januari-april och september-november. Högsäsong över julhelgerna.

Restid: Från 14 timmar.

Tidsskillnad: Tre timmar före svensk tid.

Språk: Kreol, engelska och franska.

Valuta: Seychelliska rupies. Boendet betalas i euro eller dollar.

Ta dig runt: Mellan öarna gäller flyg, båt eller helikopter. North och Frégate är bilfria. Gästerna får egen golfbil och cykel.

Här har vi samlat samtliga artiklar om Seychellerna.

Foto: Lottie Knutson samt press

To Top
Translate »