USA

Den optimala semestern på Hawaii

När man pratar om Hawaii handlar det vanligtvis om Honolulu, Waikiki Beach eller Maui. Men vi på First Class Magazine gillar att ta oss ”beyond the beaten track”. Vi bestämde oss för att även göra ett besök på en av de mindre kända och exploaterade öarna. Det blev en spännande kontrast som visar på The Aloha States stora spännvidd – från lyx, flärd och storstadsliv till hisnande vackra naturupplevelser och äventyr långt från allfartsvägarna.

Hawaii är en vulkanisk ökedja bestående av hundratals öar och atoller i Stilla Havet. Mest välkänd är Oahu med storstaden Honolulu och berömda Waikiki Beach. Även öarna Maui och Hawaii (The Big Island) har numera gjort sig kända som populära turistdestinationer. Långt mindre känd och exploaterad är Kauai som lokalbefolkningen kallar för ”The Garden Isle”. Detta med anledning av den tropiska regnskog som täcker stora delar av ön.

Waikiki beach
Waikiki beach

Vi flyger fem timmar från Los Angeles till Honolulu. Här spenderar vi några dagar med att utforska denna metropol med legendariska stranden Waikiki som största dragplåster. Här finns en uppsjö av förstklassiga hotell som med sina höga skyskrapor inramar den långa stranden. Är man trött på de stora hotellkedjorna och söker något mer privat och ostört kan vi rekommendera att hyra någon av alla lägenheter med attraktiva strandlägen. Dessa man marknadsför via olika förmedlingar, som till exempel Airbnb. Bästa läget om man vill komma undan den mest hektiska delen av Waikiki är i norra eller södra änden av stranden, i närheten av Kahanamoku Beach i norr eller Kuhio Beach och Queens Beach i söder.

Höjdpunkter i Honolulu

För den historiskt intresserade är ett besök på Pearl Harbour Historic Sites att rekommendera. Här har man, på ett värdigt och imponerande pedagogiskt och levandegörande sätt, skapat en minnespark med interaktiva sevärdheter. Dessa är förknippade med krigsincidenten under andra världskriget i december 1941.

Pearl Harbour
Pearl Harbour

Är man naturintresserad och vill röra på sig är en rejäl promenad upp på den vulkaniska bergstoppen Diamond Head i södra änden av Honolulu en trevlig upplevelse. Uppe på toppen är utsikten milsvid och man kan ta fina fotografier av hela staden. Men tipset är att göra bestigningen tidigt på morgonen innan det blivit alltför varmt och turisttätt. En av kvällarna i Honolulu gör vi också en ”sunset dinner cruise”. Detta med företaget Atlantis Adventures, ungefär som en lyxig variant av en tur med någon av Waxholmsbolagets båtar i Stockholm.

Det ger oss en utmärkt möjlighet att se staden och den berömda stranden utifrån havet, samtidigt som vi njuter av den ljumma kvällen. Innan avgång träffar vi fartygets kapten Cale Wofford. Han lyser upp när han förstår att vi är svenskar. Han visar sig vara en stor beundrare av författaren Stieg Larssons böcker i Millenium-serien och skådespelarna i den svenska filmatiseringen. När kaptenen återvänder till bryggan slår vi oss ner uppe i den eleganta loungen. Efter att ha avnjutit en drink och en läcker middag underhåller man oss med flerstämmig sång, musik och högkvalitativ hawaiiansk dans. Under resan tillbaka får vi njuta av den vackra solnedgången och det mjuka guldgula kvällsljuset som får den pulserande staden att glittra lockande.

Atlantis Cruises
Honolulu dinner cruise

Hawaiis regionala kök

Det hawaiianska köket är minsann oändligt mycket mer än ananasskivor på burk. Det finns gott om eleganta gourmetrestauranger i Honolulu, men vi är nyfikna på att testa det regionala köket. Tiki’s Grill & Bar är en av de mest populära restaurangerna på Waikiki Beach. Restaurangen, två våningar upp med utsikt över en lugnare del av stranden i närheten av stadens zoo. Den ser ut som vilken beachrestaurang som helst. Låt inte det yttre lura er; det här är bästa stället för lunch nära stranden och här serverar man mat av hög kvalité lagad med finess och omsorg om råvarorna.

HAWAII - First Class Magazine

Utmärkta cocktails både med och utan alkohol har också blivit restaurangens signum. Köksmästare Ronnie Nasuti har rest runt i Europa och samlat på sig matinspiration. Han har tidigare arbetat på restauranger i Italien och USA. Han har det regionala köket i fokus, kryddat med internationella influenser och ett miljövänligt koncept där han eftersträvar att minimera miljöpåverkan och i möjligaste mån använda sig av lokala och hållbara råvaror. Överbliven mat donerar man till välgörenhet och soporna går till bränsle. Vi avnjuter en lång, lat lunch med många härliga små rätter där vi korar ankbröstskivorna på smördegsbotten med pinot noir-reduktion och blue cheese till dagens vinnare. Här serverar man också en underbar poke. Det är en slags rå fisksallad som i moderna varianter nu gör sitt segertåg över världen och är Hawaiis svar på Japans sushi.

Vegetariska alternativ

Tiki’s har också ett bra urval av vegetariska och glutenfria alternativ på den digitala menyn som gästerna läser på läsplatta. Bland dessa fastnar vi speciellt för en innovativ och ljuvlig kombo bestående av solmogen söt vattenmelon toppad med mikroblad av mynta, basilika och ruccola, och ovanpå det lite smulad lokal fetaost, tunt skivad rödlök och hemgjord harissa.
– Möjligheten att få dela Hawaiis regionala kök med familj, vänner, blivande kockar och besökare från hela världen är en av de bästa sakerna med att vara kock på Hawaii, säger Ronnie.

Tiki's poke
Tiki’s poke

Wild, wet & wow på Hawaii!

Det är dags att vinka farväl av storstaden och fortsätta vår färd till Kauai. Redan vid inflygningen ser vi att det här är en väldigt grön ö med vacker natur. Tänk att det finns så många underbara nyanser av grönt som de vi upptäcker i naturen här! Ön är också omgiven av många och långa sandstränder. Om man undviker den värsta turistsäsongen kring jul och nyår är det inte svårt att hitta en egen strand.
Kauai är så långt ifrån Honolulus storstadspuls man kan komma.

Kauai Na Pali
Kusten Kauai Na Pali

Morgontrafiken slingrar sig lugn och vänlig genom de små sömniga samhällena. De flesta bilar vi möter är pickuper av olika slag. Vi är på väg till södra delen av ön för att göra en seglings- och snorklingstur med Captain Andy’s Sailing Adventures. Detta ombord på en stor katamaran, 65 fot lång. Den här dagen är Stilla Havet allt annat än stilla och det blir en våt och vild färd. Det är stundtals rena rodeon över de höga vågorna men vi har goda sjöben och njuter av den saltstänkta seglatsen. Dagens höjdpunkt är den mäktiga och svårtillgängliga Na Pali-kusten som endast kan ses från båt eller helikopter. Pampiga klippformationer tornar upp sig skyhögt ovanför våra huvuden och störtar brant ner i det blågröna havet. Lummiga dalgångar mellan bergen bjuder på vackra floder och vattenfall.

På besök i vackra Na Pali, Hawaii

Na Pali är ett fantasieggande landskap och det är lätt att förstå att de som skapade filmerna Jurassic Park och King Kong hittade fina vyer att filma längs denna dramatiska kust. Mike är kapten på vår katamaran och hans familj har bott här på ön i många generationer. Hans farfar föddes i en av de vackraste och mest svårtillgängliga dalarna på Na Pali-kusten. Och han pekar stolt ut platsen för oss. Lite snorkling hinner vi också med och ser stora havssköldpaddor och massvis med spinndelfiner som nyfiket gillar att simma ikapp med vår båt. Till lunch serverar man oss nygrillade hamburgare gjorda på smakrikt lokalt nötkött. Vi har sett de lyckliga kossorna som rofyllt betar av det saftiga gröna gräset på ön. Det regnar ganska ofta på Kauai men vi har tur och får bara regn nattetid under vår vistelse.

Kauai Na Pali
Kusten längs Kauai Na Pali är imponerade

Hemliga heliga vattenfall

Det finns många fina vattenfall på ön men vi är extra nyfikna på Secret Falls, ett omtalat svårtillgängligt och vackert fall. Hit går inga bilvägar utan det krävs en rejäl paddling och därefter en hajk in i regnskogen för att ta sig till fallet. Med hjälp av guiden Eric från Kayak Kauai paddlar vi upp längst med den vindlande Wailua-floden. Så småningom blir floden allt mindre och den sista biten är så smal att vi får ducka under trädens grenar och paddla i slalom i den slingriga, smala flodfåran. Vi börjar förstå varför fallen har fått namnet Secret Falls, för detta hade vi aldrig kunnat hitta på egen hand.

Heligt vattefall

Sedan vandrar vi en knapp timme uppför små stigar och genom grunda vattendrag i den täta regnskogen. Eric är uppvuxen i området och lekte i den här skogen som barn. Han stannar då och då och berättar om växterna vi ser och deras olika användningsområden. Han visslar lite och slår med sin stav i marken och plötsligt dyker det upp en vacker fågel som svarar på hans lockrop och får lite mat av vännen Eric. Så plötsligt ändras ljuden i regnskogen när bruset från vattenfallet når våra öron. Vi ökar på stegen och belönas med en underbar vy över fallet och dammen därunder. Vi slänger oss svettiga och lyckliga i det lite kyliga, svalkande vattnet innan det är dags att äta vår medhavda picknicklunch.

Fallen är inte bara ”secret” utan även ”sacred”. För länge sedan var detta en helig plats, dit endast Hawaiis kungafamiljer hade tillträde och där blivande drottningar växte upp i enskildhet. Även idag betraktar man fallen som heliga och vi hittar en vackert arrangerad offergåva av blommor på en sten intill vattenfallet.

HAWAII - First Class Magazine
En offergåva av blommor

Överallt på Kauai promenerar tuppar och hönor omkring, även vid detta svårtillgängliga vattenfall. En stor del av dem lär vara ättlingar till de hönor och tuppar som rymde i samband med den orkan som drabbade ön år 1982. Och eftersom det inte finns någon mungo på Kauai, till skillnad från på de övriga öarna, har hönsen inga naturliga fiender här och kan föröka sig i lugn och ro.

Stilla Havets Grand Canyon

Waimea Canyon på Kauais västra kust brukar kallas Stilla Havets Grand Canyon och vi förstår varför när vi blickar ner från kanten på den mäktiga 16 kilometer långa, drygt 1000 meter djupa och 1600 meter breda ravinen. Vulkanisk aktivitet och Waimea-floden har format det spektakulära eroderade landskapet för flera miljoner år sedan. Här finns många fina vandringsleder, både lätta och svåra, för den som gillar att gå på hajk.
Hanalei Bay på Kauais norra kust är en stor vacker havsvik omgiven av höga berg och med kilometerlånga sandstränder. Det lilla charmiga samhället Hanalei mitt inne i viken är mycket pittoreskt och påminner lite om en stad i gamla amerikanska västernfilmer. Här finns många små butiker, konstgallerier och restauranger. På vintern blir vågorna höga inne i viken som då är ett populärt tillhåll för surfare.

Kauai Na Pali
Kauai Waimea Canyon

Fine dining Hawaiian style

Vår underbara resa till Hawaii börjar lida mot sitt slut. Den sista kvällen på Kauai vill vi göra något alldeles extra och bokar ett bord på Kauai Grill på vackra lyxhotellet St Regis i Princeville på öns norra kust.

Kauai St Regis
Kauai St Regis

Medan vi sippar på fräscha cocktails tar vi oss en titt på vinlistan som förutom amerikanska viner även innehåller många fina alster från Europa och resten av nya världen. Som vanligt ger vi köket fria händer och kökschef Christopher Kim är inte sen att börja rada upp den ena läckerheten efter den andra. Pocherade ostron med ljuvlig smak och sälta sköljer vi ned med en krispig sauvignon blanc från Loiredalen. Därefter serveras vi ett glas ”Gula Änkan” till ett inbakat pocherat ägg på en rostad brioche, toppat med vodka-crème fraîche och kaviar.

Middagen fortsätter med många fler underbara upplevelser elegant parade med utsökta viner från olika länder och distrikt. Allra mest spännande blir det när vi trakteras nyfångad monchong eller pomfret som den också kallas. Det är en lokal djuphavsfisk som påminner en del om havsabborre. Köttet är vitt och fast i texturen och här serveras vi fiskfilén på en liten bädd av spenat, tång och små majskorn – mycket fräscht och gott. Ett glas pinot noir från vindistriktet Sonoma blir det perfekta sällskapet till fisken.

HAWAII - First Class Magazine
Monchong är en gudomlig fisk

Mahalo Hawaii – vi tackar för en minnesrik resa och hoppas vi får anledning att säga aloha igen inom en inte alltför lång framtid.

Bra att veta om Hawaii

Var: Ögruppen, bestående av drygt 130 öar och atoller, ligger i södra Stilla Havet sydväst om Kalifornien, nästan halvvägs mellan Nordamerika och Asien.
Invånarantal: Ungefär 1,5 miljoner människor bor sammanlagt på de sju bebodda öarna.
Bästa tid att åka: Hawaii är behagligt varmt året runt men april till oktober räknas till den torra säsongen. Högsäsong är från mitten av december till och med mars.
Flygbolag, flygtid och pris: SAS flyger direkt till Los Angeles och därifrån går många direktflyg till Hawaii. American Airlines flyger från Arlanda via London till Honolulu. Det går att få tag i biljetter från cirka 6400 kr tur och retur, och total restid blir som bäst ungefär 22 timmar.
Tidsskillnad: Hawaii ligger hela 12 timmar efter Sverige.
Dricks: 20 procent på restaurangnotan räknas som ”good tip” på Hawaii. Till taxichaufförer bör man ge ungefär 15 procent om man är nöjd. Lägg på en dollar per resväska också.
Packa: Vattentåliga strandskor, fickparaply och gott om sololja.

Kul att veta: Enligt lokal lag får ingen byggnad på ön Kauai vara högre än ett palmträd.

Här hittar du mer information om Hawaii som resmål.

Här har vi samlat alla artiklar om USA.

FOTO: BJÖRN WAERNERLUND
To Top
Translate »