Jamaica

Maxa 10 timmar på Jamaica

Tio timmar på Jamaica. Ön är stor så du kan direkt avfärda möjligheten att få en överblick av hela ön. Här är mina bästa tips för att maximera upplevelsen på Jamaica.

Hyr en guide

Du hinner inte leta lokala transportmedel- speciellt inte på Jamaica eftersom bussen går lite när den vill och busstopp finns inte heller. Här ställer man sig längs vägen och väntar på lämpligt färdmedel – bil, minibuss eller buss. Riskabelt med tanke på att du har tider att passa och mycket att hinna med.Jag scannade av marknaden i veckor efter många berättelser om påtända chaffisar med ölburken i hand.

Tillslut hittade jag ett företag med enbart positiva omdömen – och vi blev tilldelade en alldeles fantastisk guide – Jerome. Han strösslade relevant kunskap och varierade med att namedroppa reggaestjärnor. Vi stannar vid vägen och han pekar på en skola en bit bort. Här insåg Usain Bolt att det inte var kricket han skulle satsa på. Det var löpning.

Jamaica
Jerome har stenkoll och fungerar som ett levande uppslagsverk vad gäller allt från reggae och vardagsliv till matkultur.

Åk upp i bergen på Jamaica

Du får en bra insyn i vardagslivet. De flesta som jobbar i Montego Bay bor i skydd av skuggan av palmer, brödfrukter och mangoträd. Arbetslösheten bekräftar ryktet – här sitter de flesta och flyr med hjälp av marijuana.

Upplev Montego Bay på Jamaica

Undvik de främsta turiststråken längs med vattnet och be chaffisen köra dig in på lokala marknader. Vi köpte med oss solmogen mango (till överpris med argumentet – you are white, you have to pay) mild och söt ananas och saftiga sockerrör där man skalat av det yttersta lagret. Du biter av de porösa fibrerna och tuggar i dig av den söta saften tills fibrerna blir träaktiga – då spottar du ut dem.

jamaica - First Class Magazine

Mata kolibrier

Långt upp i bergen finns en liten oas där en tant tänjt kolibrier sedan 50-talet. Genom att plantera växter som de gillar lockade hon till sig dem. De små näbbarna och tungorna, som mest liknar nålar i sin storlek, letade sig in i blommorna för att söka efter nektar.Här hänger också små flaskor med sockervatten.
Tanten dog 97 år gammal år 2000. Men hennes kunskap finns kvar och som enda turister får vi varsin liten flaska med sockervatten att hålla i ena handen, samtidigt som vi för vårt andra pekfinger några centimeter från flaskans öppning.

Sedan väntar vi. Vi hör ljudet av de tusentals vingslagen runt omkring oss, och snart sitter de små varelserna på våra fingrar och slickar i sig små droppar av sockervatten innan de snabbt flyger iväg igen.Vi får snart veta att kolibrin vi matar – som har en lång, tudelad svans, är Jamaicas nationalfågel.

jamaica - First Class Magazine
Mata Jamaicas nationalfågel – kolibrin The Doctor Bird.

Gå en runda i djungeln

Har du samma intresse som jag för exotisk frukt lär du få ditt lystmäte. Här klänger passionsfrukternas slingrande grenar (?) på buskarna. Jag plockar en och smakar. Det vita höljet runt de syrliga kärnorna är lite tjockare än vad vi svenskar är vana vid men god är den. På vägen ser jag mango, vilda kaffebuskar och papaya. Och självklart breadfruit och ackee-trädet. Engelsmännen planterade in dessa två träd under slaveriet för att säkerställa att man hade tillräckligt med mat. Det dröjde år innan slavarna knäckte koden för hur de skulle tillaga träden.

Idag återfinns dessa träd i varje trädgård som en självklar grund i matlagningen. Ackee-frukten skördas när den har öppnat sig och avslöjar sina stora, svarta kärnor. Det vita köttet som omger kärnorna är det som tillagas och serveras tillsammans med saltfisk till frukost (!). Det är även Jamaicas nationalrätt.

jamaica - First Class Magazine
Ackee, frukten som är en av grundstenarna i Jamaicas nationalrätt.

Ät jerk! 

När vi ändå är inne på mat så har vi självklart det vi turister ser som nationalrätt – jerk. Kryddblandningen som gnuggas in i kyckling och fläsk och sedan grillas länge med hjälp av röken från trä. Vi stannade till på Scotchie´s där vi åt jerk med traditionella tillbehör: breadfruit, jambalaya (en slags friterad deg som påminner om munkar), ris blandat med bönor och givetvis det lokala ölet Red Stripe till.När vi ändå pratar mat så är get något man med glädje äter. ”Jamaican Deer”, som de brukar kalla de små liven. Curry goat och Goat soup äts alltid på bröllop och begravningar.

jamaica - First Class Magazine
Jerk in the making. Kyckling och fläsk läggs på trästockar mellan plåtdelar. Resultatet blir löjligt gott.
jamaica - First Class Magazine
Klassisk jerk med ris med bönor (kallas festival), lite breadfruit och annat som fått smaka på – och ta smak av – grillen.

Bada vid Doctors Cave i Montego Bay

Historien säger att det här fanns en grotta här bestående av hälsosamt vatten. Tyvärr har Moder Jord förstört den och numer är det här en strand fullpackad med turister och kantad av restauranger med reggae på hög volym.Ett tips är att inte betala för solstol och parasoll utan istället ta dig några meter till höger. Där finns träd att söka skugga under och betydligt färre turister. Bonus är att det är här Marleybröderna och deras familjer brukar sitta och jamma.

jamaica - First Class Magazine
En liten bit till höger när du kommer ner på stranden finns svalkande träd – kostar inget alls att få skugga under dem till skillnad från parasollerna en bit bort.
jamaica - First Class Magazine
Förr en grotta med hälsosamt vatten – idag en strand med turister och lokalbefolkning i en salig blandning.

Bada publikt

Vill du inte betala för att besöka stranden så finns gott om publika stränder att fixa brännan och svalka dig på. Stranden som leder hela vägen till flygplatsen är ett utmärkt alternativ till den betydligt mer välkända stranden på St Martin där flygplanen sveper ner över ditt huvud. Det gör de nämligen även här.

jamaica - First Class Magazine
Spanar efter flygplan.

Köp med dig jerk-krydda och Blue Java Coffee

 Ett av världens dyraste kaffe som odlas uppe i bergen på södra Jamaica.

Köp inte med dig av marijuana

 Lokalbefolkningen försöker säkert sälja detta till dig. ”Why not? Everybody smokes in Jamaica” blev den ihärdige mannens sista ord innan vi stängde bildörren och han lunkade iväg på gatan.

Här hittar du mer information om Jamaica.

Här har vi samlat alla artiklar om Jamaica.

Foto: Lina Skandevall
To Top
Translate »