Natur, djur och Norge, det är bara att älska. Och älska norrsken, om det bara hade velat visa sig. Jag tog mig till Lofoten en iskall januarivecka för att njuta av karga landskap och rikt djurliv. Och för att uppleva späckhuggarsafari i Nordnorge.
Min kärlek till djur och natur innebär att jag utan att blinka sätter mig i en ribbåt på stormande hav en iskall januarimorgon i det norra norska fylket Nordland för att få se späckhuggare surfa på vågorna. Fördelen – jag fick se dem. Nackdelen var att mina leder i händerna frös och blev som böjda krokar i två timmar efteråt. Var det värt det? Absolut. Lofotens skönhet är svår att sätta ord på. Dess karga klippor och de kallt rosa och blå färgerna som dansar över himlen – och om du har mer tur än jag hade – omvandlas till norrsken när skymningen faller.
Nordnorge såhär års ger känslan av en öde, nästan övergiven värld. Ett tjockt täcke av is täcker vägarna och de få bilar som ändå kör förbi åker definitivt inte till restaurangerna – för restaurangerna ekar tomma. Vädret skiftar ständigt – och det är en del av charmen här uppe.
Här listar jag fem tips du inte får missa när du åker till grannlandet med en av världens vackraste kuster.
Späckhuggar safari i Nordnorge
Området runt Vesterålen och Lofoten innebär i princip att du har hundraprocentig garanti att få se valar. Åk ut med ribbåt! Det är kallt och du kan få iskalla vågor över dig och och blir nedkyld. Men det är mer äventyr. Det är inte bara valarna som tar sig nära Andenes. Kontinentalsockeln utanför kusten lockar till sig sill. Sill är mat för bland annat späckhuggare. Lagom till solen orkat sig över de snötäckta bergen kommer en stor flock som med delfiners smidighet lekfullt surfar på vågorna. När en knölval tar sikte mot djupet och det bleka solljuset reflekterar mot bakfenan gör att tiden står stilla för en stund.
Norrsken i Nordnorge
Jag älskar naturfenomen. Norrsken står högt på min lista. Jag har sett små bleka skuggor av vad som sägs vara norrsken så förhoppningarna är höga. Det här är nämligen en av världens mest säkra platser för norrsken. Irriterande nog är mitt bagage försenat och jag sitter i en lite för fin och lite för tunn kappa och stövlarna har höga klackar när vi ska ut och leta efter detta himlaskådespel. Vi tar oss ut till fjordar i skymningen och trots att kvällen är molnfri visar sig inte mer norrsken än en blyg liten strimma.
Om du har tiden kan du även besöka Aurora Spacecenter. Härifrån skjuter man raketer upp för att undersöka rymdvädret, det vill säga solstormar. Något som i sin tur genererar norrsken. Här får du också möjlighet att lära dig mer om just norrsken. På Stave Camping finns hot tubs att hyra – men se till att boka i god tid (och ta med skumpa!). Sedan är det bara att hålla tummarna att du får ett norrsken som dansar ovanför ditt huvud i natten. Det är ett väldigt vanlig fenomen i just Nordnorge.
Ut på örnsafari
Det finns som sagt gott om djur här i Nordnorge. För att komma nära havsörnarna åker du ribbåt ut i den iskalla fjorden ut till örnarnas revir. Vår guide slänger ut sill och snart cirkulerar Europas största fågel ovanför våra huvud innan den med stor precision fångar sitt byte precis intill båten. Bäst tid för att se och mata örnarna är just under vintern. Vår och sommar kommer fiskebåtarna med allt fiskrens och då finns mycket mer mat att ta – på behörigt avstånd från människor.
Roadtrip med doft av fisk
För att uppleva naturen behöver du en hyrbil. Du kommer att bli fascinerad av det smaragdgröna vattnet som får sin färg av de vita stränderna. En av Nordnorges vackraste vägar finns på väg från Andenes och ner på den västra sidan. Börja gärna vid Svinøya Rorbuer i Svolvær. Du sover med havet som granne och äter dig njutbart mätt på ombonade och charmiga Børsen Spiseri som förr var en butik. Mycket av inredningen är bevarad och doften av tjära hänger över dig.
Åk utmed turistvägen E10 och låt dig bli förundrad över havets krafter som är en källa till både liv och död. Respekten för havet finns kvar, men är också en guldgruva. Den berömda skreitorsken letar sig hit under tidig vår för att leka längs kusten i Nordnorge. Ofta torkar torsken på traditionellt vis vilket du kan se på ställningar längs med vägen. Dess speciella doft sägs, enligt norrmännen, vara ”doften av guld”. Imponerande 60 miljoner ton tas upp varje år. Torkad sägs den behålla näringsämnena i över tio år, vilket också sades vara vikingarnas egen dunderhonung när de skulle slåss mot sina motståndare.
Stanna till och ät älgpaj på Andøy Friluftscenter. Anspråkslös på tallriken men magisk efter en kylslagen dag. Utsikten över fjorden är en utmärkt krydda.
Lofoten till häst
Fukten och kylan gör att isen lägger sig som ett hårt täcke över gatorna, både i stan och ute på landsbygden. Att få sätta sig på en trygg hästrygg är i det närmaste en befrielse. De lugna rörelserna från Islandshästarna gör att du kan slappna av och njuta av de karga bergen som smyckas av ljusen från de små trähusen intill. Området Hov har mängder av fornlämningar, eftersom det här var platsen vikingarna först valde att slå ner bopålarna.
Nordnorge är en fantastisk plats som har så mycket att erbjuda. Här finns verkligen något för alla.
Här har vi samlat fler artiklar om Norge.