Sydafrika

Underbara The Farmstead i Sydafrika

Utsökt design, oklanderlig service och The Big 5. Royal Malewanes nya tillskott The Farmstead har höjt nivån till att nafsa på sex stjärnor på hotellhimlen. Här förenas lyx och äventyr i en dekadent förpackning.

The Farmstead, South Africa
Royal Malawane Safari Lodge.

Rött damm yr bakom oss. Vägen blir allt smalare och bushens taggiga buskar och låga träd är ogenomträngliga. För den som inte vistas i reservatet är det en omöjlighet att hitta. För vår guide Nicola är det här kända omgivningar där hon kan varje stig, varje träd. Bilen vi sitter i ska samma eftermiddag ta oss ut på safari men just nu är bilens syfte att frakta oss från den lilla flygplatsen i Hoedspruit. Värmen är tryckande. I Januari stiger temperaturen upp mot förtroendeingivande 40 grader i Krugerparken. Sedan kommer regnet. Men än finns ingen tillstymmelse till regn. Vinden som ruskar om vårt hår i den öppna bilen känns mer som en hårfön än som en svalkande tröst.

The Farmstead, South Africa Sunset

Femstjärnig lyx i vildmarken när du besöker The Farmstead

Vi är på väg till Royal Malewanes nyaste tillskott – The Farmstead. Huvudbyggnaden, Royal Malewane, ligger ungefär tio minuter bort med bil. The Farmstead blir därför mycket exklusivt och intimt för gästerna. Tre lodger och en större villa binds samman av en lounge med ett gigantiskt trädäck som vetter ut mot ett vattenhål och därefter vildmarken. Här finns en välfylld bar, flera små oaser för vila med soffor och hängmattor, och närmast trädäckets slut, en stor eld.

Vi blir tilldelade lodgen längst bort – för att få kontakt med naturen och avskildhet. Vår pool är den enda avgränsningen till djuren. Ägarinnan Lis Bidens eklektiska design genomsyrar alla hotell hon äger. Det är stilfullt, lyxigt, färgglatt och lekfullt på samma gång. Överallt finns personliga detaljer. Av det skapas en helhet som gör att känslan blir hemtrevlig.

The Farmstead, South Africa

Några av Sydafrikas bästa guider finner du på The Farmstead

Vi installerar oss snabbt eftersom vår första gamedrive väntar. Det är bara vi, trackern Bennet och guiden Nicola, ett par av Sydafrikas absolut bästa guider. Hettan är fortfarande påtaglig när vi tar oss genom den ogästvänliga terrängen mellan taggiga buskar, högt gräs och mängder av välta träd och brutna grenar efter elefanternas framfart. Nicola briljerar med sin kunskap och. pratar om de djur vi ser – giraffer, vårtsvin, elefanthjordar med små ungar som fortfarande inte lärt sig kontrollera sina snablar.

Hon överöser oss inte med information, hon känner av hur mycket vi kan och vill ta in och har svar på alla våra frågor. Bennet följer noga spåren längs grusvägen, han gör stopptecken när det är läge att börja leta. Vi vill se leoparder. Han hoppar ur bilen och är väl medveten om vindriktning, letar efter böjda grässtrån, lyssnar på djurens varningsläten. Han läser naturen som en bok. Men leoparden hittar vi inte. Inte idag.

The Farmstead, South Africa guide Bennet and Nicola
Tracker Bennet och guiden Nicola gjorde vår vistelse hos The Farmstead till en fantastisk upplevelse.

Leopard på nära håll

Nästa morgon, när det skira morgonljuset lovar ännu en strålande vacker dag, är Nicola hoppfull. Vi kör försiktigt vidare med vår öppna jeep och snart ser vi henne. En ung leopardhona går lika lugnt som graciöst förbi oss utan att reflektera över att vi är på plats. Graciöst klättrar hon upp i ett träd för att vila, eller som vi ser det posera för oss. Hon är helt oberörd av vår närhet, för djuren i Royal Malewanes privata game reserve Timbavati safaribilarna en del av naturen. I Timbavati som är beläget intill Krugerparkens sydvästra del, och här råder regeln att högst två bilar i taget får vara nära djuren.

The Farmstead, South Africa Bar

Ginprovning före maten

Eftermiddagen spenderas i vår pool vid lodgen. Vi pustar ut i skuggan med en drink, baren är välfylld. Vår bartender har lovat oss ginprovning efter vår nästa safaritur. Han kommer från The Silo, ett av Sydafrikas absoluta flaggskepp när det gäller lyxhotell, även det en del av The Royal Portfolios utmärkta utbud av hotell i landet. Vi testar testar även rom gjord av vindruvor, en av tre lokala sorter vi smuttar på innan vi bestämmer oss för vad som ska bli kvällens drink.

THE FARMSTEAD - First Class Magazine

Safari som efterrätt

Efter middagen går vi ner till trädäcket och inom sekunder har elden tänts åt oss. Trots värmen i luften fyller elden sin funktion med att hålla insekterna borta. Istället är det något annat som prasslar i buskarna. Det byts snart ut till frustanden och kraftiga knak. Snart inser vi att en buffelhjord på hundratals djur samsats vid vattenhålet. Nyfikenheten tar dem förbi elstängslen som håller elefanterna borta och snart står flocken bara några meter från oss.

Personalen ber oss att lugnt sitta kvar och inte göra för hastiga rörelser. De lyser på bufflarna med ficklampa och pratar tyst med oss om att hannen som står en bit bort är den mest nyckfulla. Så vi gör bäst i att sitta kvar. Vi sitter där i över en timme, vid brasans sken och med en utsökt Pinot Noir i handen. Den ultimata kombinationen av lyx och äventyr. 

Fakta:

Royal Malewane och The Farmstead är en del av Royal Portfolio som består av totalt fem anläggningar i Sydafrika. Man erbjuder enbart femstjärniga hotell som alla har olika karaktär men gemensamt är den exceptionellt goda servicen och Liz Bidens personliga och inbjudande design. Royal Malewane utförde en totalrenovering 2018 och har sex sviter på huvudhotellet samt tre lodger samt en privat villa i The Farmstead. The Farmstead öppnade 2019 och har både ett litet gym och ett spa, men delar även faciliteter med Royal Malewane vilket innebär att gästerna på The Farmstead har access även till.

Ta sig hit: Flyg till Johannesburg och vidare till den lilla flygplatsen Hoedspruit. Därifrån blir du upphämtad i bil av Royal Malewanes personal.

Bäst tid att åka: Vi åkte över nyår vilket innebär heta dagar och nätter. Djuren är mer aktiva när sommaren är över. Bästa tiden för att se de små, nyfödda ”barnen” är maj till augusti.

Här har vi samlat samtliga artiklar om Sydafrika.

Foto: Lina Skandevall samt press
To Top
Translate »