Sydafrika

Singita – en plats för mirakel

På några av Afrikas vackraste platser ligger Singitas lodger. Vi har besökt två av dem, Lebombo och Sweni, som båda ligger vackert inbäddade vid Sweni floden i deras privata game reserve i Krugerparken. Här återfinns exklusiv arkitektur där magisk natur, utsökt mat och vin kombineras med adrenalinkickar.

Singita sleeping outdoor

Det lilla propellerplanet cirkulerar i luften en stund innan vi går ner för landning. Under tiden ser vi hur en bil kör fram och tillbaka på landningsbanan. Piloten förklarar att det är för att mota bort de djur som eventuellt vill ta sig ut på airstripen just när vi landar. Vi skymtar några impalas på behörigt avstånd och landningen blir smidig. ”Flygplatsen” består egentligen bara av den vita bilen och ett litet hus där vi möts av svalkande handdukar och förfriskningar. Resan att besöka två av Singitas lodger har börjat.

Singita, arrival at Satara airstripe
Satara airstrip och det lilla propellerplanet som tog oss till Singitas två lodger i Krugerparken.

Bland hoppande ormar och utsökt mat

Man har flera anläggningar i Afrika, där två av dem, Lebombo och Sweni, ligger tätt intill varandra i på Singitas privata game reserve i Krugerparken. Totalt omfattar området 33 000 hektar av vacker natur, precis intill Lebombos berg, där svajande gräs och Amarulaträd kombineras. Med Lebombobergen och Sweni floden som gränsar mot Mocambique. Vår vistelse inleder vi med en natt på Lebombo, där husen ligger inbäddade i grönska, nästan hängande ned från det sluttande berget som avslutas med en flod. Värmen är stekande, temperaturen letar sig upp mot 39 grader i skuggan och vi pustar över en fantastisk lunch som består av flera tapas. Vi avnjuter grillad anka, majsrisotto och scampi under stora fläktar som desperat försöker få ner temperaturen.

Vår guide hälsar oss välkomna och leder oss till vårt exklusiva boende samtidigt som han frågar om vi är rädda för ormar. Innan vi hinner svara stampar han hårt i marken och tre smala ormar flyger högt upp i luften.
– De gillar att hoppa! Men de är inte farliga, försöker han lugna oss.

Utomhussäng – ja tack! Men bara en gång. 

Här saknar vi inget. En stor balkong med utsikt över reservatets lummiga grönska, och hela sidan som vetter mot floden är inglasad. Utedusch och innedusch samt en säng med myggnät om man vill sova utomhus. Det vill vi. Så efter vår första gamedrive som inte tar slut förrän långt efter mörkrets inbrott kryper vi ner och lyssnar på djuren. Vi hör lejon och hyenor samt en zebras varningsrop. Morgonen är tidig och trots myggnätet räknar vi till mängder av bett på våra kroppar. Men det var det värt – även om vi konstaterar att vi inte behöver testa det igen.

Singita Lebombo outdoor bed
Trots myggbetten var natten under stjärnorna värd att uppleva. Inte minst med tanke på alla djur som vi hörde i mörkret.

Lejonungar i mängder

Vi intar en lätt frukost innan vi tar oss ut i jeepen. Guiden berättar om en flock med lejon med åtta lejonungar som han hoppas vi ska få se. Efter någon timme får vi utrop på radion om att en annan guide från Singita har hittat dem. Sakta kör vi fram till platsen där lejonen ska finnas, och på håll ser vi lejonhonorna skymta. Snart ser vi de små ungarna också. Några går precis intill sina mammor, andra bakom.

Lagom tills vi är framme vid dem viker honorna av och lägger sig i skuggan. Luften står still och längtan efter svalka delar vi alla. Lejonungarna springer efter sina mammor och avger små ynkliga skrik när de inte ser dem. Mammorna vilar lugnt och vet att de för eller senare kommer att hitta rätt. Men de är magra, hela flocken. Den senaste tidens torka har tagit hårt på flocken och att hitta energi för att jaga blir allt svårare.

Från Lebombo till Sweni

Arkitekturen är mindre stram än den på Lebombo med mer färger, mer lekfullhet – mer Afrika. Rummen har samma grundarkitektur men även här skiljer sig färgerna och materialen.

Dessutom ligger rummen betydligt närmare floden, vilket gör att vi kan höra flodhästfamiljens lek ända upp till vår balkong. Vi upptäcker hur tiden slutar existera när vi tittar på flodhästfamiljen. Minstingen som biter mamman i örat, tonåringen som buffar till den minste, pappan som håller sig på behörigt avstånd från leken.

Exklusiva naturupplevelser sedan 1925

Maxade djurupplevelser kombineras med lika utsökt mat som service. Familjeföretaget Singita, vars historia börjar redan 1925, har alltid stått för exklusiva upplevelser.  Först köptes Sabi Sand av James Fawcett Bailes, som är farfar till den nuvarande ägaren, Luke Bailes. Området köptes från början för att jaga, men med åren blev det till ett skyddat reservat med stor artrikedom. 1993 byggdes Singitas första lodge, Singita Ebony. Idag har man lodger i Sydafrika ,Zimbabwe, Tanzania och Rwanda. Man har alltid med ett nära samarbete med lokalbefolkningen, naturen och turismen och hållbarhet som starkt ledord.

En av Afrikas främsta vinsamlingar

Ett exempel på det Singitas kockskola som finns både i Krugerparken och i Tanzania. Här utbildas unga, lovande kockar från byarna runt omkring och deras fina referenser ger dem jobb både på lodger och på andra restauranger.  Vi får veta att flera av kockarna på Sweni kommer från kockskolan. Vinerna förtjänar ett kapitel för sig. Singita har några av Afrikas främsta samlingar av vin – där Lebombo har en specialdesignad vinkällare för att visa upp de främsta vintagesamlingarna. Både Lebombo och Sweni har kunniga sommeliers som ger förslag till oss gäster om vad vi ska dricka framför brasan efter kvällens gamedrive, till middagen och om vi vill ta med något till vårt rum. All inclusive här innebär att allt utom den mest exklusiva franska champagnen ingår.

Lejon, bufflar och noshörningar

Vi hinner se mängder av djur. Upplevelserna är ofta fyllda av adrenalin som när vi får höra att några lejon gör sig redo för jakt och bufflarna är målet.  Vi tar oss genom terrängen, kämpar oss över stora stenar och grenar smäller mot jeepen. Väl framme möts vi av en rädd buffel som precis inser att han klarat sig denna gång. Lejonen gav upp några minuter innan vi var framme. Men bara resan dit ger oss adrenalinet som vi vill ha. Våra trackers vet vad vi helst vill se och gör allt i sin makt för att vi också ska få uppleva det. Noshörningar visar sig vara en av de största utmaningarna att se, men väl när vi upptäcker dem kliver de ut ur bilen tar oss med på en walking safari. Vi går genom det höga gräset fram till en buske där vi får se dem på nära håll.

Singita Sweni
Att ta sig ur bilen och sakta närma sig noshörningarna är en minnesvärd upplevelse.

Att bo på Singita är lika exklusivt som äventyrligt och det är den kombinationen jag älskar med att åka på safari. Singita är Shaangaan och betyder ”plats för mirakel”. Det är bara att konstatera att dessa lodger inte kunde ha tagit ett bättre namn.

Fakta Singita Lebombo och Sweni

  • Singita är Shangaan och betyder ”plats för mirakel”.
  • Samtliga rum har utsikt över floden och en stor terrass.
  • Både Lebombo och Sweni ger access till 33 000 hektar privat och orörd mark enbart för Singitas gäster.
  • Du tar dig hit med flyg till Johannesburg eller till Nelspruit. Därifrån finns privata charterflyg som tar dig till Satara airstrip som ligger 45 minuter från lodgerna.
  • Du kan resa hit året runt. Tänk på att när vi har vinter i Sverige så har Sydafrika sommar och då är det extra varmt.

Här hittar du mer information om Singita.

Här har vi samlat samtliga artiklar om Sydafrika.

Foto: Lina Skandevall
To Top
Translate »