Island

På kryssning med Seaventure till Island – vilken upplevelse

Det är MS Seaventures jungfruresa som under 2022 kommer att kryssa under VIVA Cruises flagga. Det är en gammal dam som fått ett ansiktslyft och som väntat i cirka två år på att ta emot sina första gäster. Nu är det äntligen dags och turen går från Bremen till Island. MS Seaventure är VIVA Cruises första expeditionskryssningsfartyg, de opererar normal med flodkryssningar i Europa så förväntningarna är mycket höga vid ombordstigningen.

Seaventure

Välkommen ombord Seaventur

Det är tydligt hur glad personalen är när de välkomnar oss gäster ombord, och vi möts av vänliga och genuina leenden.I nte så konstigt, då de fått vänta länge på sina första gäster. MS Seaventure är ett mindre expeditionskryssningsfartyg som enbart tar emot upp till 164 gäster. Vi hade tur och vi var ungefär bara 60 gäster så det var verkligen familjärt. Seaventure har 80 hytter i olika kategorier samt två sviter. Ombord finns även ett soldäck med pool, ett gym och ett väl tilltaget bibliotek. Och så har vi ju naturligtvis personalen dess service.

MS Seaventure
Hytten 518 blir mitt hem de nästkommande 10 dagarna. Foto: Press
MS Seaventure
Soldäcket ombord med sin pool. Perfekt för soliga dagar till havs. Foto: Press
at sea with Seaventure
En underbar dag till havs med strålande sol
Seaventure at sea

Servicen ombord Seaventure

Servicen ombord är helt fantastisk, hela personalen från maskinisterna upp till självaste kaptenen Sven Haindl är så vänliga. Alla mötte mig med ett leende och sa god morgon, välkommen tillbaka efter en utflykt eller frågade om allt var väl med mig. Alla tog sig tid och var så genuint omhändertagande. Kapten Sven Haindl och jag hade våra oplanerade möten vid 7-tiden på morgonen fantastiska Teodora i Seabreeze Bar, då vi båda behövde vårt morgonkaffe innan frukosten öppnat, och efter att ha samtalat med honom och frågat om hans upplevelser till sjöss kände jag mig väldigt trygg i hans händer. Seabreeze Bar fungerar också som samlingspunkt innan och efter middagen, där de serverar otroligt fina och goda cocktails.

Seabreeze bar drinks Seaventure
De serverar spektakulära drinkar i Seabreeze Bar.

Gudomlig mat ombord

They serve all meals on board in the Oceanview Restaurant, and here they offer table service. For breakfast, you can pretty much get whatever you want, everything from eggs Benedict to omelettes, or why not scrambled eggs with bacon or a regular roll with cheese, ham, tomato and cucumber. The staff fulfills your wishes regardless of what you wish for!

Till lunch och middag erbjuder restaurangen en fyra rätters meny där du själv får välja från förrätter, soppor, huvudrätter samt olika efterrätter. Vill du ha allt welldone, eller utan svamp eller en barnportion eller kanske till och med två huvudrätter så är det inget problem. Personalen gör verkligen allt för dig! 

Seaventure food dinner
Seaventure detail

Här arbetar också en av mina absoluta favoriter Sergey. En mer omtänksam man har jag sällan träffat. När undertecknad blev sjösjuk en dag ombesörjde han så att kex och frukt kom upp till hytten, och när jag valde att sova ut på avresedagen och inte hade varit vid frukosten kom han och mötte mig och sa ”Susanne, jag noterade att du inte kom till frukosten idag, om du önskar kan jag hämta dig din frukost nu. Jag vet ju vad du önskar” Det är service!

Säkerhet på högsta nivå

Att resa i dessa Corona-tider är speciellt, och det sista som Seaventures och dess personal önskar är ett utbrott ombord. Därför måste man vara dubbelvaccinerad samt kunna uppvisa ett negativt PCR-test med ett resebevis innan man får gå ombord. Även ombord måste samtliga passagerare genomföra ytterligare ett PCR-test innan vi anländer Island, något som läkarna ombord på Seaventures ombesörjer utan någon kostnad. Naturligtvis är det krav på munskydd såvida man inte äter eller dricker eller vistas ute på något av däcken. En obligatorisk säkerhetsgenomgång av båten sker också innan vi kastade loss från Bremen.

Island - First Class Magazine

Land i sikte

Efter tre dygn till havs börjar vi äntligen närma oss vårt mål som är Island. Men innan vi anländer Island får jag möjligheten att sitta ner och samtala med Hermann Hulguson och hans kollega från expeditionsteamet som anordnar samtliga utflykter för oss och verkligen kan sitt Island. Jag ställer frågan om de kan tipsa om deras favoriter som de själva besöker på Island och som kanske inte är så kända för turister. De nämner Fjallbak Naturreservat som ska ha en bedårande natur och perfekta vandringsleder samt Langanes som är en udde uppe i Västfjordarna som ska ha en fantastisk natur. Tyvärr kommer vi inte att besöka dessa platser men vill ändå tipsa om dem.

Spotting land Seaventure
Äntligen land i sikte efter tre dagar till havs. Naturen och fjorden är helt bedårande. Foto Daniela N Olsson

Äntligen Island – Sagornas och naturens ö

Vår första anhalt är Seydisfjördur, och redan infarten i fjorden är naturen helt bedårande. Samtliga passagerare är ute på däck eller sitter inne i Expedition Lounge som erbjuder en fantastisk utsikt. Här besöker vi naturreservatet Skalanes vars natur och skönhet fullständigt förtrollar oss. Vi är ju faktiskt i sagornas land. Med 1 250 hektar orörd natur som under året är ”hemmet” för ungefär 50 olika fågelarter och en fantastisk utsikt över Seydisfjördur förstår jag varför Island är så populärt som destination för oss svenskar. Skálanes Naturreservat fungerar också som en häckningsplats för Ejderfågeln, och varje år samlas det berömda och dyra ejderdunet in utan att störa naturen.

Naturen med dess grönska och de porlande små är verkligen en lisa för själen. Det är så otroligt vackert.

Skálanes Naturreserve, Iceland
Skálanes Naturreserve, Iceland
Skálanes Naturreserve, Iceland

Islands vattenfall

Island är känt för sina vattenfall och självklart besökte vi några av dessa. Min personliga favorit var Gullfors men även Godafoss imponerade på mig. Inte för sin storlek, utanför att vattenfallet är otroligt vackert beläget med dess omgivning. Dynjandi är också ett trevligt vattenfall att besöka. Island har över 10 000 vattenfall så landet har väl förtjänat sitt namn som vattenfallen land.

Gullfors Waterfall Iceland
Godafoss Waterfall, Iceland

Vulkanernas land

Island är också känt för sina vulkaner. Den mest kända i nutid är Eyjafjallajökull som hade sitt senaste utbrott 2010 och lamslog i stort sett hela flygtrafiken över Europa. Katla är ett namn som vi svenskar ofta förknippar med Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren, men det är också ett namn på en vulkan på Island och eftersom Katla oftast följer efter Eyjafjallajökull befarar vissa geofysiker att även denna vulkan kan få ett utbrott inom en framtid.

Volcano Iceland
Island är känt för sina vulkaner. Foto Hermann Hulguson

Gejsrarna på Island

Utöver ovan nämnt om vattenfall samt vulkaner är även Island känt för sina varma källor samt sina gejsrar. Den mest kända varma källan är Den Blåa Lagunen. Läs här om Lina Skandevalls upplevelse.

Gaysir är nog en av Islands mest välbesökta gejsrar då de ligger bara 80 kilometer öster om Reykjavik. Det är verkligen en helt otrolig upplevelse att först se den här turkosa bubblan som bildas och sedan se en runt 70 meter hög varmvattenstråle tillsammans med en ångpelare. Islands natur är fantastisk!

Naturen på Island

Ja, Island är verkligen naturens land, en ö eller ett land som man bör kalla Island har så mycket att erbjuda, och jag förstår varför detta landet är så älskat av oss svenskar. Under en valsafari i Husavik såg vi valar, och en morgon väcks vi av kaptenen Sven Haindl mycket tidigare än hans vanliga morgonutrop – ”För er som är morgonpigga så har vi nu delfiner både på höger och vänster sida om fartyget.”

Whale Iceland
Vi beskådade valar utanför Husavik.

Seaventures framtid

Eftersom Seaventures är ett nytt fartyg för VIVA Cruises, erbjuds det redan nu för bokning för 2022. Andra planerade rutter för Seaventures utöver Island är bl.a England, Grönland och Skottland.

Seaventure Ship

Gemensamt för alla kryssningar med VIVA Cruises är att alla måltider och dryck är inkluderat, så även dricksen. Vissa utflykter ingår, andra kan innebära en kostnad beroende på vad du önskar göra.

VIVA Cruises erbjuder också många flodkryssningar inom Europa, vilket nämndes inledningsvis. De erbjuder blad annat julkryssningar och olika hälsoresor som kan omfatta yoga eller vandringar. Allt för den aktiva och yngre målgruppen. Naturligtvis finns även traditionella flodkryssningar i utbudet.

All information hittar du på https://www.viva-cruises.com/en/ 

Här har vi samlat alla artiklar om kryssningar.

UPPDATERING 2024: Seaventure ingår inte längre i Viva Cruices.

Foto: First Class Magazine där inget annat anges
To Top
Translate »