Frankrike

Chalet Pelerin i de franska Alperna

Chalet Pelerin är så mycket mer än en chalet inbäddad i avslappnad lyx i alperna. Här bor du med äventyret direkt utanför dörren, mitt bland Frankrikes och Italiens bästa skidsystem där natur, uteliv och utmaningar kombineras med totalt lugn så fort du kliver innanför dörren. Syftet är att ge en obetalbar upplevelse för livet – och det kan vi garantera att du får.

CHALET PELERIN
Chalet Pelerin inbäddat av naturens lyx i alperna

Det har regnat flera dagar. Men just idag, när vi letar oss fram längs små serpentinvägar, skiner solen och får glaciärerna att skimra likt pärlemor. Vi befinner oss vid i Tarentaisedalen vid foten av Rhone-alperna, alldeles intill den italienska gränsen där den pittoreska lilla bergsbyn Le Miroir ligger med sina knappt 30 bofasta invånare. Målet är ett av de gamla husen mitt i byn, som varsamt renoverats upp till en chalet där absolut ingenting saknas.

CHALET PELERIN
Detta är Charlet Pelerin som är målet med vår resa.

Chalet Pelerin – en lekpark för vuxna

Men det vet vi inte än. Just nu hjälper Valerie oss att hitta rätt genom meddelanden på mobilen. Vi har talats vid några dagar tidigare för att bestämma vilka aktiviteter vi ville göra under vår vistelse. Så snart vi kliver in i Chalet Pelerin inser vi att vi har valt för många aktiviteter – vi borde ha prioriterat mer tid här. Men det är svårt att välja bort något när naturen utanför är som en enda stor lekpark för vuxna. Under tre intensiva dagar ska vi vandra på glaciärerna vid Mont Blanc, testa canyoning och utmanas i forsränning. 

CHALET PELERIN
Redan vid ankomsten inser vi vårt misstag när vi välkomnas av loungen – vi skulle bokat in fler nätter här!

Avskildhet en del av konceptet

Platsen är trots sin enskildhet strategiskt vald av Eleven Experience, som har den här typen av privata hus att hyra på avlägsna platser över hela världen. Just avskildheten är en del av konceptet. Du ska vara långt från turismen i genuin miljö men samtidigt nära äventyret. Om det råder inga tvivel i den lilla byn Le Miroir. Nära tillhands ligger några av världens främsta skidorter som St Foy, Val d´Isere, La Thuile, La Rosiere, Les Arcs och Tignes. Många lockas också hit tack vare möjligheterna till heli-skiing där man lockar med mellan 1000 och 2200 vertikala meters åkning nedför de italienska alperna ända fram till dörren på Chalet Pelerin. I vinter, med start i början av januari, satsas det dessutom extra på just heli skiing-paket där all utrustning, helikopter och certifierade guider ingår i priset. Självklart ingår även egen kock.

Eleven Experience, heli skiing
Heli skiing – många skidåkares dröm!

Svit med utsikt över alperna

Men när vi besöker Chalet Pelerin är det högsommar. Regnet har gjort alperna extra gröna och fulla av blommor. Efter champagne och lite tilltugg på den stora altanen visar vår experience manager Valerie oss till vårt rum.

Chalet Pelerin har tre våningar där vi snabbt känner oss som hemma tack vare det vänliga välkomnandet och den rustika, men sofistikerat lyxiga inredningen. Vår svit på tredje våningen har utsikt över det snötäckta berget Mont Pourri, som också är svitens namn. En eldstad, mjuka filtar och ett rymligt badrum med ångdusch kommer garanterat passa oss perfekt efter våra kommande äventyr.

Chalet Pelerin

Mittenvåningen är som ett enda stort, välkomnande vardagsrum med en stor eldplats i mitten som delar köksdelen från loungedelen. Här finns även en öppen bar, där du självklart kan be om att få drinkarna blandade till dig medan kocken förbereder kvällsmaten. Varje morgon möter dig en vackert uppdukad frukost med nybakat bröd, lokala ostar, färsk frukt och varm meny.

Chalet Pelerin breakfast

Nedervåningen har en stor spa-del med inomhuspool stor nog att simma i, en hot tub utomhus med utsikt över bergskedjan, en bastu, ett ångrum och ett medierum som dessutom har våningssängar om du är här med barnen – så att de själva kan krypa ner i mjuka lakan om filmen är sövande. Chalet Pelerin har totalt tio bäddar och är perfekt för en eller två familjer eller några par som vill uppleva en unik semester tillsammans.

Helhetsupplevelsen gör vistelsen oslagbar på Chalet Pelerin

För unik blir den garanterat. Trots Chalet Pelerins utsökta boende så är det helhetsupplevelsen med alla äventyr som gör att det här blir något exceptionellt. Vanligtvis kräver en resa som är kryddat av äventyr en hel del logistik med utrustning, mat, transporter. Här slipper du tänka på något av det. Du kan tryggt luta dig tillbaka med en drink vid brasan medan personalen ser till att maten blir lagad, att brasan tänds utanför utomhusjacuzzin och att all utrustning är redo inför nästa dags äventyr. Dina guider har alltid koll på de bästa platserna att uppleva äventyret på när just du är där. Att guiderna är lokala innebär att de vet om alla smultronställen, hur vädret skiftar och vad som är bäst att uppleva när just du är där.

Alpstuga som perfekt komplement

Tio minuters cykeltur på elcyklar ligger ”Le Alpage”, en alpstuga som är ett perfekt alternativ till din vistelse på Chalet Pelerin. Vintertid tar du skidorna hit i mörkret och möts av tända ljus och värmande brasor. Men även såhär års är upplevelsen smått magisk. Stolar med fårskinnsplädar är placerade vid en brasa utomhus samtidigt som kocken serverar oss tilltugg innan vi bjuds in i alpstugan. I stugan är det enda ljus vi möts av ännu en sprakande eld och stearinljus. Efter middagen tar vi oss uppför den branta trappan som leder till övervåningen. Här välkomnas vi av ännu en brasa och en öppen bar. Perfekt för att smälta maten.

Chalet Pelerin dinner

Att erbjuda flera platser för att inta middagen är begåvat. Det gör att gäster som stannar mer än en vecka inte tröttnar. Det märker vi även kvällen därefter när vi välkomnas till bords utomhus med glödlampor som hänger ovanför våra huvuden. Månen letar sig sakta upp över bergen när blåtimmen byts ut till stjärnljus.

Maxar upplevelserna med lokala guider

Under de tre dagar vi är på plats har vi ett intensivt schema. Vi vill hinna så mycket som möjligt de få dagar vi är på plats. Vi vill maxa upplevelsen med canyoning, glaciärvandring och forsränning. Att vi befinner oss nära Mont Blanc innebär att vi tidigt på morgonen möts upp av vår guide Olivier Baron. Att använda sig av lokala guider som har stor kännedom om området samtidigt som de har kunskap nog att ta dig på riktigt utmanande äventyr är briljant. Det gör att du garanterat får den upplevelse du är ute efter.Detta oavsett om du vill ha vacker vandring eller bestiga Mont Blanc. Ingenting är omöjligt här.

Glaciärvandring vid Mont Blancs fot

Vi tar oss ut tidigt på morgonen i en bil som inte saknar något. Här finns snacks och dricka så att vi har energi nog för att klara dagens strapatser. Efter en enormt vacker bilresa som tar oss förbi La Rosiere och La Thuile parkerar vi i Courmayeur. Gondolen ”Skyway Montebianco” som sakta snurrar 360 grader tar oss sedan till foten av Mont Blanc. Sommar förbyts till vinter men vädret fortsätter att vara strålande och vi tar på oss stegjärn och klätterutrustning. Vi inser att vi enbart behöver långbyxor för att inte skada oss på de vassa stegjärnen.

Vyerna tar andan ur oss. Här tältar de som ska bestiga Mont Blanc för att vänja sig vid höjden och här finns flera som vi, som väljer lagom stora utmaningar eftersom mer står på schemat samma dag. När vi tar oss ner till Courmayeur och äter en välbehövlig lunch innan vi åter sätter oss i bilen för att ta oss längs hisnande vägar till Champdepraz för canyoning. Kontrasterna är stora där snö förbyts till het sommardag. Det iskalla vattnet vi tar oss fram i blir ljuvligt svalkande i våtdräkterna. Vi hoppar ett par gånger från höga klippor rakt ner i vattnet, och det kräver precision för att landa en bit från de vassa stenarna. Det ger oss rejält adrenalinpåslag.

Mont Blanc Eleven Experience

Forsränning med hjärtat i halsgropen

Kommande dag testar vi forsränning. Här finns en av världens främsta platser för just det, där VM i kajak gått av stapeln några veckor tidigare. D´Iserefloden är över 290 km lång och bergskedjan Les Arcs följer oss i fjärran de få gånger vi hinner titta upp från vår gummibåt. En båt som även den tillhör Chalet Pelerin. Det är bara vi i båten, och vår guide som med stor erfarenhet tar oss nedför de bitvis riktigt tuffa partierna. Sällskapet flyger ur båten och trillar i det virvlande vattnet och guiden skrattar gott. Han vet att det är helt okej att göra det just här. Det finns däremot betydligt farligare partier vi passerar där han med stor noggrannhet tar oss förbi förtroendeingivande, vassa stenar. Vi får inte en sekunds vila, vi behöver vara koncentrerade hela tiden. Vi älskar det, som de adrenalinjunkies vi är.

Speciellt eftersom vi vet att kvällen kommer innebära att vi kan krypa ner i bubblande varmt vatten med bergen att vila ögonen på. Vi tar hand om våra ömma muskler, samtidigt som kocken förbereder kvällens middag. En garanterad full pott för alla sinnen.

Eleven Experience

Garanterade upplevelser för livet

Det må låta storslaget, men Chalet Pelerin är verkligen paradiset på jorden för den som älskar äventyr. Oavsett väder går det alltid att improvisera och hitta nya upplevelser. Platsen är perfekt även för den som bara vill sitta vid brasan, läsa en bok och njuta av utsikten. Personalen är på plats för att ge dig ditt livs upplevelse – oavsett nivå. Efter tre dagar vågar vi lova att du får den.  

Fakta om Chalet Pelerin:

  • Chalet Pelerin ligger högt upp i Tarentaisedalen vid foten av Rhone-alperna i den lilla byn Le Miroir med 30 bofasta invånare.
  • Med alperna direkt utanför dörren finns möjlighet till äventyr både sommar som vinter. Inom 30 minuters avstånd finns sju skidorter av världsklass. 
  • Chalet Pelerin är en del av Eleven Experiences portfölj. Eleven Experience arbetar för en helt ny typ av intima resor och upplevelser där äventyr med jordnära, lokala guider är en viktig del. Du kan exempelvis hyra hus på avlägsna platser i Colorado, Barbados, Island och i Frankrike. Du hyr alltid hela huset inklusive personal. Kostnaden ligger på cirka 10 000 euro per natt.
  • Huset kan endast hyras i sin helhet inklusive personal och guider och har fyra dubbelrum med tillhörande badrum, fyra våningssängar, mediarum, spaavdelning, bastu, steamroom och en alphytta.

Med start den 2 januari finns möjlighet för gästerna på Chalet Pelerin att boka ett unikt heli skiing-äventyr med utflykter till olika platser varje dag med fullservice. Allt allt från helikopter och utrustning till guider och egen kock ingår i priset. Aktiviteten skräddarsys varje dag skräddarsys utifrån väder och gruppens förutsättningar.

Här har vi samlat fler artiklar om Frankrike.

Här hittar du mer information om Chalet Pelerin.

Här hittar du mer information om Eleven Experience och heli skiing.


Foto: Lina Skandevall samt press
To Top
Translate »