Thailand

Thailändska skaldjur när de är som bäst

Om du älskar skaldjur så välj Cha-am. Cha-am är en liten fiskehamn ett par timmars bilfärd söder om Bangkok. Ett mecka för thailändska skaldjur.  Vi strosar längs piren där det ligger färgglada fiskebåtar sida vid sida. En liten fiskebåt glider in i Cha-ams fiskehamn. På däck ligger en hög med nydraget garn. Fiskarna glittrar i den starka solen. I hamnen i Cha-Am är det aktivitet dag och natt. Fiskebåtar lossar fisk och skaldjur till väntande kylbilar.

Thailändska skaldjur

Kylbilarna transporterar den dyrbara thailändska skaldjur till Bangkok, eller till fabriker där den packas och skickas vidare till marknader i hela Thailand. En del av skaldjuren och fisken lämnas i Cha-Am och serveras på lokala restauranger. De läckerheter vi har kommit hit för. Även om vi är långväga kunder är det här kortvägsmat i ordets rätta bemärkelse.

En Gudomlig matupplevelse

Precis utanför restaurangen finns små pooler där både skaldjuren och fisken simmar fritt och du kan välja vad du vill äta. Färska pilgrimsmusslor, levande krabbor, tigerräkor, flodräkor och languster. Olika musslor och massor av fisk, många som vi inte ens kan namnen på. Här kan du äta thailändska skaldjur varje dag vecka efter vecka, utan att behöva äta samma rätt två gånger.

Thai Seafood mussels

Thailändsk skaldjur är också läckra soppor

Valet är inte lätt när man så vill smaka mer än vad man kan äta. I små korgar fyller vi bläckfisk, krabbor, räkor, snäckor och fiskar. Vi väger och kommer överens om hur vi vill ha maten serverad.

Bordet är fyllt med grillad bläckfisk fylld med citrongräs, krabba kokt naturell, sandskal i stark röd curry och helgrillade tigerräkor. Några räkor ska kokas tillsammans med lite bläckfisk och fisk i en syrlig stark soppa. Soppan, – «tom yam talay» liknar soppan «tom yam gung». Den är gjord på räkor och serveras på de flesta thailändska restauranger runt om i världen. Soppan vi ska ha idag är tillsatt lite kokosgrädde.

Thai Seafood Tom yam talay
En klar Tom yam talay har lite mer sting i sig än en som är redd med kokosmjölk.

Var inte rädd för kalorierna i kokosgrädden. Ibland måste sådana farhågor läggas åt sidan för smakupplevelsernas skull. Kokos gör underverk med soppan. Den blir rundare och rikare i smak än traditionell tom yam. Andra ingredienser i soppan är citrongräs, limeblad, chili och galanga, en rot som liknar ingefära. Detta är thailändsk skaldjur när de är som bäst.

En kulinarisk upplevelse

För dig som uppskattar skaldjursdelikatesser är en fiskehamn som Cha-Am en kulinarisk upplevelse oöverträffad. Ingen restaurang är den andra lik. De har alla sina specialiteter. Runt om Cha-Am finns det väldigt mycket olika krabbor, och det säger sig självt att krabba då är en av hamnens specialiteter. Krabba är en viktig del av thailändska skaldjur. Kanske föredrar du stora mörka lerkrabbor från mangroven – eller blåvita simkrabbor som fiskas i havet.

Kända restauranger runt om i världen plockar sina Michelinstjärnor baserat på kriterier som service, presentation och perfektionism. Restaurangerna i Cha-Am hade verkligen förtjänat sina stjärnor för sin roll i att bevara det traditionella thailändska köket. Och inte minst för att ha skapat den perfekta kombinationen av miljö och matkonst.

Här är det mamma, pappa, en mormor som lagar mat. Eller så är det kanske en moster, äldsta dottern i huset eller någon annan släkting. Här är det ingen som använder kokböcker, litermått eller vikter när man blandar ingredienserna. Erfarenhet, ärvd kunskap genom generationer och familjens förståelse för hur man skapar god mat ger restaurangen dess särprägel.

Här finns heller inga stora tallrikar och dyra bestick. Plasttallrikar håller längre och skedar och gafflar i tunn aluminium är lätta att räta upp om de blir krokiga. Servetter finns inte. Det skulle bli dyrt så rullar med toalettpapper finns gömda i små behållare. Här är mat som står i fokus, inte glitter och prakt. Detta är genuint från Thailand.

THAILÄNDSKA SKALDJUR - First Class Magazine
Restaurangerna är spontanska men maten är fem-stjärnig.

Djupt röda, enorma tigerräkor

Skulle gommen inte tåla stark chili är det fullt möjligt att välja rätter utan en aning chili eller för den delen de små aromatiska vitlöksklyftorna som är speciella för riktig thaimat.

Jag serveras de väl utvalda räkorna som kocken valt ut för mig. Stora läckra räkor, fem – sex räkor till per kilo. Flodräkorna är ljusorange, de enorma tigerräkorna djupt röda, nästan som hummer. Delikata och frestande.

Thai Seafood. grilled garlic prawns
Fantastiskt goda räkor serveras mig.

Jag kan inte bara dyka över räkorna, slita av skalet och sluka dem råa och brutala. De är ett visuellt nöje som skapar förväntningar på en fest för smaklökarna. Man behöver inte vara religiös för att skicka ett tack till den som har bidragit till att skapa dessa välsmakande konstiga varelser. Detta måste vara gudarnas skaldjursparadis. För det här är inte bara thailändsk skaldjur – en upplevelse för alla mina sinnen.

Mycket mer än thailändska skaldjur i hamnen

Även om vi njuter av skaldjuren så finns det så mycket mer att smaka på i Cha-am. Vi avnjuter tillagade musslor med chili, vitlök och söt basilika.  Samtidigt som vi njuter av denna fantastiska mat sjunker vi ner i en slags vemodig stämning och tittar på livet på hamnen i tysthet. Tänk om vi inte behövde åka härifrån, utan kunde njuta av dagarna och promenera på den livliga hamngatan. Vi kunde titta på båtarna, vackra fiskar, krabbor som pilade i vattenbrynet eller klättrade uppför kajpelare. Och så fort hungern slår till, plocka en fisk, en krabba eller några räkor i en pool och få den tillagad på några sekunder i en fräsande wok.

Det finns många fisk- och skaldjursrestauranger i hamnen i Cha-Am. En del ligger precis vid hamnen medan en del ligger längs vägen mellan strandområdet och fiskehamnen.

När solen går ner sitter vi fortfarande här och tänker på hur livet kunde vara om vi inte behövde lämna medan vi njuter av färska stekta räkor i vitlök och en kall öl.

Vi tackar för god mat. Vår tacksamhet för detta möte med thailändska skaldjur kan vi inte förklara på thailändska. Så vi gör det med ett leende.

Thai Seafood grilled octopus and prawns
Grillad bläckfisk och gudomliga tigerräkor.

Om Cha-Am i Thailand

Man snubblar ibland över flera grannar i semesterorten Hua Hin ett par mil längre söderut. Men bara ett fåtal turister hittar till fiskehamnen. För tio år sedan var Cha-Am till stor semesterort för Bangkoks medelklass. De kom hit för att spendera helgen och äta gott i skugga av träden nere vid stranden innan de återvände till Bangkok efter ledigheten.

Nu finns fortfarande semesterfirande thailändare, om än färre som dominerar gatubilden i Cha-Am, även om det nu finns många hotell och pensionat som fokuserar på utländska turister. I dagsläget är det få turister, här som i resten av Thailand. Så omedelbart som gränserna öppnas kommer förmodligen många att hitta tillbaka till staden med det bästa av det bästa av thailändska skaldjur.

Här har vi samlat alla artiklar om Thailand.

DENNA ARTIKEL ÄR ETT SAMARBETE MED HTTPS://WWW.MAGASINETREISEFOT.NO/.
ORGINALTEXT: TERJE ENGØ FOTO: TERJE ENGØ SAMT PRESS
TEXTBEARBETNING: FIRST CLASS MAGAZINE
To Top
Translate »