RESTAURANGER

Istanbuls bästa restauranger – dessa måste du testa

Istanbul är en fantastisk stad för den som uppskattar god mat och bra restauranger – det enda problemet är att veta var man ska lägga sin bordsbokning. Turligt nog är inte svaret långt borta – här är listan på Istanbuls bästa restauranger.

Mikla – en av Istanbuls bästa restauranger

När Mikla öppnade 2005 var den ursprungliga idén att skapa en raffinerad och modern restaurang som skulle fånga känslan av ett kontemporärt Istanbul. Både menyn och den allmänna känslan i restaurangen återspeglar den turkisk-skandinaviska bakgrunden hos Mehmet Gürs, kocken och ägaren som var pionjär i den samtida restaurangscenen i Istanbul när han flyttade hit 1996. Mikla blev snabbt utsedd till Istanbuls bästa restaurang tack vare sin utmärkta meny, fantastiska utsikt, gedigna service och inspirerande musik. Sedan dess har den fortsatt att generera finfina internationella recensioner.

Mikla restaurant Istanbul

En röd tråd genom restaurangens idé är att noga utvalda lokala ingredienser behandlas med största varsamhet och respekt. Kärnan i varje rätt ligger i förståelsen för landet, dess traditioner och dess folk. Men tillagad med en blandning av traditionella och moderna tekniker. Restaurangen ligger i hotellet The Marmara Pera, och är inrett i en funky, retrostil med krom och 50-talsmöbler. Den magiska utsikten över staden sträcker sig till Hagia Sofia och Topkapipalatset. Mikla har legat på listan ”The Worlds 50 Best Restaurants” sedan 2015.

https://miklarestaurant.com/en

Lacivert – en av Istanbuls bästa restauranger

Lacivert är ett säkert kort i Istanbul sedan 1999 som serverar medelhavssmaker i en förfinad tappning. Restaurangen anses tillhöra en av Istanbuls bästa restauranger. Kocken är Hüseyin Ceylan har skolats i Canne och Barcelona och kan hantera sina kastruller som ett äkta proffs.

Lacivert Restaurant Istanbul

Restaurangen ligger i ett palats precis vid Bosporen och du kan dinera på uteserveringen på kajkanten med vattnet som granne och se när pråmar och båtar passerar. Här finns ett imponerande utbud av fisk och skaldjur. Här finns också en mycket stor vinkällare. Njut av den privata båtservicen från Rumeli Hisan, båten avgår enligt gästens önskemål, så det är bara att kontakta restaurangen.

https://lacivertrestaurant.com

Neolokal – en av Istanbuls bästa restauranger

Neolokal är en annan stjärna i denna metropol. Med Moder Jord som sin inspiration har kocken Maksut Aşkar och hans unga köksteam skapat kulinarisk magi av turkiska råvaror i lokala och globala klassiker. Restaurangen ligger lite undangömd på översta våningen i en byggnad med en diskret skylt som man nästan missar från gatan. Men när man väl är uppe, blir man bjuden på en fantastisk utsikt över Gyllene hornet genom fönster från golv till tak.

Neolokal Restaurant Istanbul

Neolokals råvaror kommer från en gård i närliggande Gümüşdere, som bedriver hållbart jordbruk, och eftersom Maksut Aşkar anser att hans matlagning ska bestå av ”öppen källkod”, publicerar han sina recept på nätet med devisen ”om vi inte skyddar vår mat kommer nästa generationer inte att ha något kvar i sina händer”. Genom att kombinera modern teknik och innovativt perspektiv med det lokala köket presenterar de en ny och förfinad meny. Kom hungrig och välj med fördel avsmakningsmenyn. Neolokal kvalar väl in på lista över Istanbuls bästa restauranger.

https://www.neolokal.com

Sunset Grill & Bar – en av Istanbuls bästa restauranger

Sunset Grill & Bar ligger vid Ulus Park, med magnifik utsikt över Bosporen, och är en av de bästa fine dining-representanterna i Istanbul sedan 1994. Under sina tidiga år introducerade Sunset det kaliforniska köket för en kräsen kundkrets, och särskilt populära blev de för sina grillade biffar.

Sunset GRill & Bar Istanbul

Restaurangen fortsatte att komma med innovativa idéer genom åren som att omtolka olika autentiska rätter från det turkiska köket enligt önskemål från restaurangens internationella gäster. 1999 lanserade man även Turkiets först sushibar. På Sunset Grill & Bar erbjuds fisk i spännande kombinationer, som lax- eller bläckfiskcarpaccio, sushi och sashimi av kocken Hiroki Takemura, eller hela fiskar grillade under uppsikt av kocken Hüseyin Arslan. Sunset Grill & Bar har vunnit många internationella och inhemska priser.

https://sunsetgrillbar.com

Tershane – en av Istanbuls bästa restauranger

Tershane Restaurant Istanbul

Tershane är en utsökt restaurang belägen i hjärtat av Istanbul med utsikt över Bosporen och den historiska halvön. En matresa i Istanbul är inte komplett utan att ha upplevt Tershanes mezze och kebabgrill. Vinlistan är mångsidig och kan tillfredsställa de flesta besökares behov. Personalen är vänlig, servicenivån är hög och stämningen hjärtlig. Boka bord med god marginal – detta är ett populärt ställe.

https://www.tershanerestaurant.com/

Naturligtvis har Istanbul många fina restauranger, detta är bara ett axplock. Turkiet och Istanbul är ett mecka för finsmakare.

Läs mer om den turkiska maten.

Här hittar du fler artiklar om restauranger.

Foto: Press
To Top
Translate »