ASIEN

SMAKA PÅ DEN TURKISKA KUSTENS DELITATESSER

Att Turkiet har en mångsidig och bred matkultur är ingen hemlighet. Frukt och grönt tillagas och serveras på olika sätt beroende på vart i landet man befinner sig. Den turkiska Egeiska kusten är välkänd för sina gamla vintraditioner, färska grönsaker och lokalt producerade olivolja. Här finns en hel värld för gourmetresenärer att utforska.

Kronärtskocka med olivolja 


Kronärtskocka är en av Turkiets mest kända delikatesser. Man äter den kall, doppad i lokalt producerad olivolja och vanligtvis till förrätt. Traditionellt serveras den även med morötter, ärtor, potatis, lök och ris. I distriktet Urla firas rätten varje år under maj månad med ”Urla Kronärtskocka Festival”. Urla är även välkänt för sina viner. I regionen odlas lokala druvsorter som Urla Karası, Bornova Misketi, Sultaniye, Boğazkere och internationella druvor som Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Merlot, Shiraz, Chardonnay, Sangiovese och Nero d’Avola. Vill du ha ett smakprov gör du rätt i att besöka Urlas vingårdar som blivit en välkänd rutt för entusiaster från hela världen.

Fyllda zucchiniblommor


Det är inte bara en vacker dekoration för bordet, utan även en sensation för smaklökarna. Fyllda zucchiniblommor är en vanligt förekommande rätt på den turkiska Egeiska kusten. Den typiska tappningen består av ris, lök, dill, torkad mynta, salt och peppar. Ingredienserna blandas och gratineras med mycket olivolja. Rätten går att få tag på i nästan alla regioner på den turkiska Egeiska kusten, men görs enligt sed bäst i Muğla, en av Turkiets mest populära semesterorter.

Fava 


Befinner du dig någonstans på den turkiska Egeiska kusten ska du inte missa att prova Fava. Den populära rätten påminner om hummus i konsistensen men tillagas genom att koka bondbönor och stekt lök. Efter kylning smaksätts röran med citron och serveras garnerad med persilja och lök. En uppskattad rätt för de som föredrar vegetarisk kost då rätten har högt vegetabiliskt proteinvärde. Den bästa favan hittar du i Ayvalık, Cunda, Kuşadası och İzmir.

Dolma med extra virgin olivolja 


En storfavorit i det turkiska köket är Dolma. Rätten förbereds genom att linda in en blandning av ris, olivolja, lök, pinjenötter, vinbär, kryddpeppar, mynta och kanel i vindruvsblad och tillagas därefter i stekpanna med extra virgin olivolja. Serveras varm eller kall. Den bästa tiden att äta rätten är i maj och juni då druvbladen är som bäst.

Salta och syrliga havsbönor 
Tillsätt vitlök, citronsaft och mycket olivolja till kokade och sorterade havsbönor och Voilà – en av turkiska Egeiska kustens mest uppskattade förrätter. Med sin unika, salta och syrliga smak har rätten fått en stående plats på det turkiska bordet. Varför rätten är vanligt förekommande vid kusten är för att växten odlas vid havet och finns att hitta i princip överallt vid den turkiska Egeiska kusten, men speciellt känd är den i Alaçatı och Urla.

Ört-börek
Murgröna, malva, rädisegräs, nässlor och senapsgräs är bara några av alla örter som har en speciell plats i det turkiska köket. Örterna kokas eller rostas ofta och serveras med olivolja och citron som en sallad till maten. En stark rekommendation är att prova ört-börek – en välkänd turkisk rätt som kombinerar olika örter med filodeg och kryddor. Den tillagas genom att blanda örter som spenat, mangold, malva, cikoria och nässlor med ost och görs särskilt bra i Alaçatı, Sığacık, Bademli och Şirince.

Slow food
Ingen typisk rätt, men en trend som blivit allt vanligare runt om i världen är slow food. Slow Food är en internationell rörelse som uppstått som motkraft till snabbmatsfenomenet, vars uppgift är att bevara det lokala köket med regionala produkter. I Turkiet är idén inget nytt, det lokala och närodlade har varit en stor del av det turkiska köket sedan länge. Torkade, konserverade eller pickade frukter och grönsaker är en tradition som pågått i århundraden i Turkiet. Zero waste cuisine har också varit ett stående inslag i det turkiska köket under lång tid. Torkat bröd förvandlas till hemgjorda kex och skal från ätbara frukter används för att göra sylt. Det turkiska köket bygger på principen att inget ska slängas.

Det turkiska köket levererar verkligen på många olika sätt och imponerar verkligen. Här finns verkligen något som tilltalar alla.

Läs mer om vår vistelse på den turkiska rivieran och låt dig inspireras https://firstclassmagazine.se/turkiets-riviera/

UPP
Translate »