Thailand

Lyxiga Sri Panwa i Phuket

Vad tänker du på när du hör ordet Phuket? Partynätter, drinkar i hinkar, ungdomar som festar på stranden tills solen går upp, eller kanske det som ”värre är”? Jodå, allt det där finns, men du har vår garanti: Efter att ha bott på Sri Panwa kommer du att ändra uppfattning om Phuket.

Sri Panwa ligger på en alldeles egen kulle i sydöstra Phuket. Från vattnet ser det mest ut som som en liten (mycket välorganiserad) landsby. Men det är en femstjärnig resort som gömmer sig bland grönskande träd och buskar. Innan man ens kommer in på området får man anmäla sig hos säkerhetsvakterna. Obehöriga göre sig alltså inga besvär. Den ursprungliga planen var att bygga bostäder på området, för att sedan sälja dessa till solhungriga västerlänningar.

Men ägarfamiljens son, Vorasit ”Wan” Issara, har gått i hotellskola i Schweiz och såg andra möjligheter. Wan lyckades så småningom övertyga sin familj, som annars arbetar med att bygga och sälja fastigheter, att starta ett hotell. Han fick själv i uppdrag att ro projektet i hamn. Ett uppdrag som han bevisligen har tagit på största allvar.

SRI PANWA - First Class Magazine
SRI PANWA - First Class Magazine

Man kan utan att överdriva intyga att Sri Panwa är en resort som sticker ut i mängden, och då är det ju inte så att vi här på First Class Magazine är nybörjare inom ämnet. När bilen närmar sig Sri Panwa från flygplatsen (det tar beroende på trafiken någon timme) kör vi ner på en strandpromenad där tavernorna ligger på rad. Vi är definitivt i Phuket utanför säsong, det är inte många människor som syns till. Ytterligare ett par minuter senare svänger bilen av och vi stoppas av Sri Panwas säkerhetsvakter som kollar att allt är i sin ordning.

Luxury villa no 1 på Sri Panwa

Den lilla receptionen ligger i en av de första byggnaderna. Här möts vi av två saker; vattenliljor som ligger i spegelblanka bassänger, och en fantastisk utsikt över Sydkinesiska havet. Fönstren går från golv till tak och lite är det så att man är tvungen att nypa sig i armen för att förstå att man är med om det här på riktigt. Och det kommer inte att bli sämre.

En golfbil tar oss till hotellrummet på Sri Panwa. Eller ska man säga hotellrummen? Nej, ingetdera är korrekt; bilen tar oss till LV01, det vill säga Luxury Villa Number 1, vilket är ett vilseledande namn eftersom LV01 består av inte mindre än två villor med en innergård i mitten och en tio meter lång infinitypool som hänger över klipporna.

SRI PANWA PHUKET RESORT
SRI PANWA PHUKET RESORT

I den ena villan ligger det enorma sovrummet med ensuite-badrum, två utgångar som leder rakt ner i poolen, ångbastu och utomhusdusch. Från den grandiosa sängen har man utsikt över havet, samma utsikt som man har om man sjunker ner i badrummets stora dubbelbadkar eller i poolen, för den delen. På andra sidan innergården, där solsängar och soffgrupper står utställda. I det andra huset finns pentry, stort vardagsrum med matsalsmöbler, utgång till terrassen och med samma underbara utsikt. Det är liksom lite för bra för att vara sant, och alldeles för dumt att missa.

SRI PANWA PHUKET RESORT

Villorna är utrustade med allt man kan tänka sig att behöva. I minibaren står juice, mineralvatten och hälsodrycker, och allt ingår i priset. Det finns espressobryggare, flera olika sorters te och några förpackningar kex och kakor till den som skulle känna sig lite småsugen. Självklart finns stora teveapparater, dockor för att koppla upp sina telefoner till och kunna spela musik via surroundanläggningarna. Eftersom villorna är två till antalet, behövs allt skrivas i pluralis.

Baba Iki och Baba Soul food på Sri Panwa

Efter att vi har checkat in börjar det kurra lite i magen. Som tur är finns det mer än en restaurang att välja på. Vi ringer efter en golfbil som tar oss till restaurang Baba Iki som är Sri Panwas japanska restaurang. Denna ligger i samma byggnad som frukostrestaurangen. Vi beslutar oss för att låta köket bestämma menyn under motto ”keep it coming”. And it keeps coming!

SRI PANWA - First Class Magazine
SRI PANWA - First Class Magazine

Från vårt bord har vi utsikt både över havet och det öppna köket, och det är därför lite svårt att bestämma sig för åt vilket håll man ska titta. Ska man njuta av det spegelblanka havet där nedanför, eller med stora ögon titta på när sushikockarna tillagar den ena läckerheten efter den andra? På kvällen intar vi middag i restaurang Baba Soul Food som ligger i receptionsbyggnadens undervåning. Här serverar man klassisk mat från det thailändska köket

Matlagningskurs på Baba Nest

Ett roligt inslag under vistelsen var matlagningskursen på Baba Nest som ligger med fantastisk utsikt över havet. Tillsammans med Sri Panwas skickliga kockar fick vi lära oss att laga thailändsk mat. Det gick till så att kockarna först visade oss hur man gick till väga, sedan skulle vi försöka göra exakt likadant. Kockarna hade noggrant förberett utomhusköket. Alla ingredienser och köksredskap var utställda mise en place och vi betygsattes efter hur duktiga vi var på att härma proffsen. Som av en händelse fick alla deltagare tio av tio möjliga poäng.

DSC_0203

Vi fick lära oss att laga Tom, den klassiska thailändska soppan, som dagen till ära gjordes på räkor. Dessutom gjorde vi Pad thai med risnudlar och kyckling samt en underbart god papayasallad. Alla deltagare förvånades över hur pass enkelt det är att laga thailändsk mat. Det tar exempelvis inte särskilt lång till att tillaga rätterna, högst tio minuter.

Cool SPA på Sri Panwa

I samma byggnad som Baba Nest ligger Cool spa. Kanske blir det tröttsamt att höra, men utsikten följde oss verkligen oavsett vart vi gick. Att ligga på en massagebädd och blicka ut över havet, höra den lugnande musiken i bakgrunden och få en rejäl thaimassage. Det var en upplevelse utöver det vanliga. Den nittio minuter långa massagen satte sina spår i flera dagar. Det kändes som att det inte fanns en enda muskel som inte hade knådats, sträcks, masserats och knådats igen. Ömmade gjorde det i flera dagar efteråt, men tro oss när vi säger att det var värt varenda minut.

SRI PANWA PHUKET RESORT

Banana Island och en liten vandring

Även om Sri Panwa tillhör den där typen av resorter som man varken vill eller behöver lämna under vistelsen, så finns det gott om aktiviteter för den som vill hålla tempot uppe. Självklart kan man åka ut med båt och snorkla, vattnet är klart och livet i havet färgstarkt och fascinerande. Den som föredrar att hålla sig ovan vattenytan kan prova parasailing eller hyra båt med glasbotten. Själva tog vi oss ut till den privata ön Banana Island som tidigare har varit stängd för allmänheten. Nu välkomnar den även välkomnar spontana gäster.

SRI PANWA PHUKET

På Banana Island kan man hyra solsängar, äta underbar mat på deras restaurang, njuta av strandlivet och bara vara. På vägen ut dit får man dessutom se den enorma buddhastaty som tronar på ett berg över Phuket. Till den som har varit skeptisk till Phuket och tror att det är en partydestination: tänk om! Sri Panwa har förvisso en nattklubb som är öppen under högsäsong, och en mycket populär bar där mer eller mindre kända discjockeys (på mer-sidan kan vi bland annat nämna Avicii) ofta gästspelar. Bägge dessa etablissemang ligger dock långt ifrån villorna, så att man man som gäst själv kan välja om man vill ta del av utbudet eller inte.

Lummigt och grönt på Sri Panwa

Den som inte har en egen tio lång meter infinitypool intill sin villa har flera poolområden att välja mellan, samtliga med full service. Sri Panwa har också en egen privat strand. Hela området känns mest som en stor park. Det är grönt och lummigt, och det finns en hel del vilda djur på området. Själva träffade vi en enorm leguan som inte alls hade bråttom att ge väg åt golfbilen utan orsakade en mindre trafikstockning. Det var nästan så att man såg att den tänkte att den minsann hade bott där längre än vi.

SRI PANWA PHUKET

Sedan kan vi inte låta bli att tipsa om att faktiskt stänga dörrarna om natten. Inte för din personliga säkerhet, utan för att det förutom leguaner även finns pigga små ekorrar som om natten snabbt som ögat pilar in och förser sig av fruktfaten som är utställda i rummen och villorna. Under den första natten smaskade de glatt i sig åtta bananer från vårt fruktfat, och på morgonen satt de på muren och väntade på påfyllning. Breakfast for champions!

Här har vi samlat alla artiklar om Thailand.

Här hittar du mer information om Sri Panwa.

Foto: Matz Thomassen samt press
To Top
Translate »