Sverige

Färna Herrgård – där lugnet infinner sig

Vad ger man den som har allt i livet? Den frågan tror jag att många ställer sig ibland, speciellt om nära och väldigt kära ska firas. Jag fick höra talas om en pärla belägen i Bergslagen som heter Färna Herrgård. Som sagt, så gjort. Inför min mammas högtidsdag bokar jag in oss på Färna herrgård som ligger väl gömd i Bergslagens skogar.

Efter några felkörningar – jag bjuder på det – kommer vi fram till Färna Herrgård. Likt en drottning står hon där, herrgården, vacker som få, omgiven av grönskade natur, sjöar och porlande bäckar. Det är till stora delar naturen och omgivningarna som gör Färna unikt. Här frodas grönskan, bäcken porlar på och sjöarna i omgivningen ligger alldeles spegelblanka. Allt andas lugn – lugn för kroppen och lugn för själen. Nåväl, nu ska jag vara ärlig: lugn och ro får man aldrig med mig. Direkt efter incheckningen meddelar jag mamma att släppa allt och följa med på upptäcktsfärd. Sviten kan vi inspektera senare.

Färna Herrgård

Färna Herrgårds SPA

Vi vandrar omkring på Färna Herrgård och ser fantastiska planteringar, inklusive en egen örtträdgård som innehåller allt en kock kan behöva. Det finns också en otroligt vacker bastu belägen invid den porlade bäcken. Intill finns spaavdelningen med alla behandlingar som tillhör en traditionell spaanläggning. Här valde vi att prova den privata spasviten som gav oss egentid i form av egen ångbastu, bubbelpool och – vad vi uppskattade mest – en extraordinär service. Personalen på Färna är verkligen tillmötesgående och hjälper till med vad man än ber om. Det är femstjärnig service som gäller.

Farna111001_spa_5505

En trevlig middag på Färna Herrgård

Efter en helt underbar spabehandling beger vi oss tillbaka till sviten. Nu är det ett snabbt ombyte inför middagen som gäller. Vi avnjuter en trerätters middag som är en fröjd för alla sinnen. Att köksmästaren Inga-Lena Eriksson lägger ner sin själ i arbetet märks och det är inte för intet som hon blev utsedd till Årets Matentreprenör 2014 av LRF. Detta bekräftar även Susanne Flamme som är marknads- och hotellansvarig när jag får en kort pratstund med henne.

Färna Herrgård

– För oss är det väldigt viktigt att ge en bra helhetsupplevelse och maten är en stor del av detta. Därför försöker vi att använda så mycket närproducerat som möjligt och vi har väldigt goda relationer med bönderna häromkring. Vi erbjuder även matlagningskurser för våra gäster, och dessa brukar vara väldigt uppskattade, säger Susanne. Utöver detta tillhandahåller vi också vinprovningar då vår köksmästare även är en utbildad sommelier. Eftersom vi närmar oss vintern så var jag nyfiken på eventuella vinteraktiviteter och blev då rekommenderad ett besök mellan den 13:e och 15:e november.

Då har Färna Herrgård en stor julmarknad med runt 100 utställare som visar upp traditionellt svenskt hantverk. När snön lagt sig finns det även möjligheter att prova på omgivningens vackra skidspår om två eller fem kilometer. Mig hittar ni troligen på julmarknaden, för jag har som målsättning att återvända.

Hoppas även ni vill upptäcka denna pärla i Bergslagen. Den är värd ett besök.

Här har vi samlat fler artiklar om Sverige.

Här hittar du mer information om Färna Herrgård.

Foto: Susanne Nilsson
To Top
Translate »