AFRIKA

DRÖMLÄGE PÅ ROYAL PALM MARRAKECH

Royal Palm Marrakech vid foten av Atlasbergen är en svårslagen anläggning

_54190

Anläggningens finess, lyx och generositet tänder en het önskan att återvända hit. Gång på gång.

Chauffören som ska ta oss till Royal Palm, en strikt men ändå elegant klädd man, öppnar dörrarna till den svarta Mercedesbussen och vi sjunker ner på läderklädda säten. Det kylda vattnet som erbjuds svalkar våra gommar, och i den väl kalibrerade kupétemperaturen ser vi ut genom tonade rutor över den myllrande röda staden Marrakech. Efter en tjugo minuters resa anländer vi via en flera kilometer lång infart till en imponerande entré kantad av kolonner och pelare. En nära nog pastoral känsla infinner sig när vi stiger in genom entrén – med sina åtta meter ger takhöjden ett mäktigt, luftigt och lyxigt intryck.

_38938

Det sexstjärniga Royal Palm Marrakech öppnade i början av 2014 och ingår i den välrenommerade Beachcomberkedjan med anläggningar på Seychellerna och Mauritius. Royal Palm hade vid vårt besök dessutom just blivit invald som medlem av The Leading Hotels in the World (Grand Hôtel i Stockholm är det enda svenska medlemshotellet). Anläggningen breder ut sig över drygt 230 hektar varav en tredjedel fått ge plats för golfbanan. Här ryms 124 sviter samt 10 privatvillor – och runt 10 000 planterade träd.

De ”minsta” sviterna är 72 kvadratmeter stora, och den största, Presidential Suite, mäter 310 kvadratmeter. Och om det inte skulle räcka, eller om man söker ett mer avskilt boende, hyr man sig med fördel en spatiös privatvilla som finns i storlekar upp till XXL. Sviterna i huvudbyggnaden vetter mot golfbanan, och med Atlasbergen som en mäktig fond är det mer än imponerande. Gästerna är övervägande från Frankrike och känslan av fransk finess och elegans genomsyrar hela anläggningen.

SVITER MED EXTRA ALLT

_39261

Den exakta passformen på skjutdörrarna till terrassen är obeskrivlig. Allt verkar vara uttänkt med millimeterprecision och det är som om samspelta inoljade små troll hjälper en att dra ifrån dörrarna till terrassen – och dit vill man, även om sviten i sig inte lämnar något i övrigt att önska. Det är lyx och high tech rakt igenom. Den mattsvarta espressomaskinen står i givakt klar att köras, belysningen går på med automatik när man närmar sig garderoben. Bara en sån sak.

När kvällens team av godnatt-service tar bort fem av de nio dunkuddarna i den mer än rymliga sängen, och lämnar choklad och kallt vatten efter sig, känner man sig bortskämd bortom ord. Ibland brukar man ju säga att det går att mäta lyxen med storleken och tjockleken på badlakanen, samt hur välsydda badrockarna är, och då kan man nog ganska enkelt konstatera att Royal Palm klart ligger i toppskiktet i denna division. Badlakanet – det stora är som en fullvuxen karl i höjd – är av yppersta kvalitet.

VÄLSKÖTT GOLFBANA

_38933

Inte heller golfen gör oss besvikna. Royal Palm Golf & Country Club, par 72, är en bana med mjuka onduleringar och vattenhinder, wasteareas och en del trixigheter. Helt klart finns det en utmaning för alla spelartyper, såväl för den krävande golfaren som för den vintervilande semesterspelaren. Här finns som på den övriga anläggningen en air av kontinuitet, kvalitet och exakthet. Greenerna är jämna och snabba, som sig bör; vid vårt besök var de och utslagsplatserna som släta smaragdgröna ytor, men fairways – av typen Bermudagräs – låg i vintervila varför färgen drog åt matt gulgrönt. Fullt spelbara var de dock.

_39019

Enligt Michel Besanceney, golfansvarig på Royal Palm och tidigare tourspelare, ska man börja med powerseeding nästa år, vilket vittnar om ett mått på avsiktlig försiktighet och en långsiktig tanke. Elegant och intrikat formade bunkrar av den välkände bandesignern Cabell B Robinson skapar troligen både bryderier och emellanåt suckar hos banpersonalen, då bunkerkanterna är formade till en speciellt svårskött modell. Lite av arkitektens signum, men synnerligen väl värt ett besök. Detaljerna är väl uttänkta och visar en finess och elegans man sällan stöter på.

SPA, SPORT OCH BAD LOCKAR

_54514

Miljön på det 3 500 kvadratmeter stora Spa by Clarins präglas av elegans och ett särpräglat lugn. Redan vid dörren möts man av en subtil harmoni som turligt nog snart också intar ens egen kropp. Spa by Clarins är precis så som ett spa ska vara: högsta kvalitet i materialval och produkter, en välpackad spameny och en uppmärksam personal som sätter gästen i det främsta rummet. Vi får en hammam som skrubbar oss rena, följt av en relaxing massage som gör våra kroppar osedvanligt avslappnade. Det är med tunga ögonlock vi slumrar in en stund bredvid inomhuspoolen. Tiden stannar till för ett tag och vi kämpar inte emot.

Vill man däremot ägna sig åt mer sportbetonade aktiviteter ska man besöka Royal Palms Sport Club. Tennis, squash, yoga, kinetics, boxing-gym och pilates väntar den som är av rastlös och träningsvillig natur. Här finns allt för den med pigga ben, en 25-meters separat pool, samt möjlighet till en privat tränare för allehanda aktiviteter. I samma byggnad finns även en Kids Club där de små kan tillbringa dagen med lekar. Utomhuspoolen är 2 000 kvadratmeter stor och enligt uppgift den största i Afrika. Temperaturen i poolen ligger ständigt på behagliga 28 grader och i morgonens svala temperatur uppstår en magisk dimma från vattnet och broarna som leder emellan de olika men sammanhängande bassängerna. Elgräsklipparna manikyrerar gräsytorna där det behövs. Det ekologiska tänket är fullständigt genomgående.

SPÄNNANDE SMAKER I RESTAURANG OCH BAR

_54383

Royal Palm har tre restauranger och en bar. Le Caravan bjuder på en internationell och sofistikerad meny, där små överraskningar emellanåt dyker upp i form av en smaklig soppa, en tryffeltortellini eller något annat välsmakande och uppfinningsrikt. Den egentillverkade olivoljan är av högsta möjliga standard och vinkällaren förstås i världsklass. Vid den stora poolen ligger L’Olivier som bjuder på moderna rätter, vackert upplagda för förtäring under dagtid. Vill man botanisera i det kryddrika marockanska köket intar man sin middag på Al Aïn där mustiga grytor och rätter har sin självklara plats. Kvällen avslutas med fördel på Le Bar, vid en sprakande brasa, eller med en avkopplande stund i biblioteket. Humidor finns för den som så önskar.

_DSC0089

Servicen är oklanderlig och vänlig, med ett stort mått av glimten i ögat. Personalen, alltid närvarande men aldrig påträngande, har hela tiden radarn ute för att uppfylla gästernas önskemål. De tycks veta vad du vill ha innan du själv vet det, och de har alltid ett leende och en igenkännande nick att bjuda på. Vid varje tillfälle hälsas vi välkomna med våra namn, och i samtliga restauranger tycks manskapet i sina skräddarsydda kläder sväva fram en liten bit över golvet. Under – och efter – vårt besök på Royal Palm Marrakech gör vi också det.

För mer information:
www.beachcomber-hotels.com
www.lhw.com
www.domaineroyalpalm.com

Foto: Peter Cordén

UPP
Translate »